FRANK CILIUS/AFP/PROFIMEDIA
POVIJESNI USPJEH

Oni su prava senzacija: Hit-momčad Europe dolazi iz ‘doma bogova‘, gradića sa 907 stanovnika

Prvi su put u svojoj tridesetogodišnjoj povijesti izborili četvrtfinale Lige prvaka
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 10. svibanj 2023. 16:15

Brojna arheološka otkrića svjedoče o tome da se jedno od najbogatijih naselja tijekom željeznog doba u Danskoj nalazilo na jugoistočnoj strani otoka Funena - u Gudmeu - mjestu čiji doslovni prijevod imena znači "dom bogova". Zlato i srebrninu, koji su se prije nekoliko tisuća godina obilato skladištili u mjesnim riznicama, međutim, u modernim su vremenima zamijenili - rukometni trofeji. Iako Gudme, prema posljednjem popisu stanovništva, broji tek 907 stanovnika, njegov lokalni rukometni klub GOG, u okvirima danskog sporta, ima status diva. Ove je sezone na red došao i europski iskorak, budući da je momčad Nicoleja Krickaua u osmini finala Lige prvaka izbacila Aalborg i izborila četvrtfinale s moćnom Barcelonom. GOG se tako, prvi put u svojoj povijesti, plasirao među osam najboljih klubova Europe, a Gudme je, istovremeno, postao grad s najmanjim brojem stanovnika koji je ikada podario jednog četvrtfinalista najprestižnijeg rukometnog klupskog natjecanja.

Krunske pozicije

Rekord među četvrtfinalistima Lige prvaka s najmanjom populacijom, prije Gudmea, držao je još jedan danski grad, Skjern, koji broji 7862 stanovnika. Na trećoj poziciji nalazi se crnogorsko Cetinje s 14.057, a na četvrtoj naš Metković s 16.788 stanovnika.

image

Nicolej Krickau

CLAUS FISKER/AFP/PROFIMEDIA

Listu zatvaraju slovenski Koper (25.753) i Celje (37.872), odnosno njemački Lemgo (41.418). Gudme, dakle, ima uvjerljivo najmanji broj žitelja od svih gradova u predmetnog kategoriji, što, brojčano i statistički gledano, predstavlja istinsku senzaciju. Ako, međutim, zagrebemo dublje ispod površine, doći ćemo do zaključka da GOG-ovo priključivanje rukometnoj eliti Starog kontinenta, s obzirom na klupsku povijest, koncentraciju igračke kvalitete i dugogodišnji sustavni rad, zapravo predstavlja logičan epilog.

Prva liga

Prvo poglavlje GOG-ove priče počelo je 1. svibnja 1973. kao produkt spajanja rukometnih momčadi iz Gudmea, Gudjberga i Ourea. Četrnaest godina kasnije klub je promoviran u dansku prvu ligu, da bi 1992. osvojio prvi naslov nacionalnog prvaka. Od tada do danas to je ponovio još sedam puta, što ga, s ukupno osam osvojenih nacionalnih titula, stavlja na četvrto mjesto najuspješnijih danskih klubova iza Koldinga (14), Handelsstandens Gymnastikforeninga (13) i Ajaxa (9). Osim toga, rukometaši GOG-a osvojili su i 11 nacionalnih Kupova, više nego bilo koji drugi danski klub.

image

Simon Pytlick u okršaju s igračima PPD Zagreb

CLAUS FISKER/Ritzau Scanpix Via Afp

Kad govorimo o parketu, neprikosnoveni vođa današnjeg GOG-a jest Simon Pytlick, koji igra na poziciji lijevog vanjskog i u ovosezonskim je europskim utakmicama postigao 92 pogotka i podijelio 62 asistencije. Jednaki broj golova zabio je i njegov kolega na poziciji desnog vanjskog, Emil Wernsdorf Madsen, koji je upisao i 34 asistencije. Uz navedene bombardere s vanjskih pozicija, Pytlicka i Madsena, trenutačno dva najbolja strijelca cjelokupnog LP-a, među najučinkovitije GOG-ve igrače spada i pivot Lukas Jorgensen, koji se u ovoj sezoni LP-a u strijelce upisao u 77 navrata, dok je Jerry Tollbring suparničke mreže zatresao 71 put. Svakako treba spomenuti i organizatora igre, srednjeg vanjskog Mortena Olsena, koji je peti najbolji strijelac GOG-a sa 69 postignutih pogodaka, odnosno drugi najbolji asistent momčadi s 55 dodavanja za gol.

Interes za domaći okršaj s Barcelonom nadmašio je sva očekivanja, a prodalo se četiri puta više ulaznica nego što u Gudmeu ima stanovnika - i opet ih nije bilo dovoljno za sve zainteresirane.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 07:55