IVAN PERIC Cropix
SASTANAK U KÖLNU

Pala je konačna odluka, PPD Zagreb će i iduće sezone igrati Ligu prvaka, rukometašice Lokomotive ostale bez elite

U ponedjeljak su u EHF-u na posebnoj komisiji odlučili o 16 muških i 16 ženskih klubova za iduću sezonu
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 20. lipanj 2023. 14:45

S nestrpljenjem se očekivala odluka iz Beča o sudionicima u Ligi prvaka za iduću godinu i kod rukometašica i kod rukometaša. Hrvatska po rankingu nije imala zagarantirana mjesta, Lokomotiva je ulazak čekala sa 12, a Zagreb sa 14. pozicije ranking liste. No, svaki kup ima svoju ranking listu i ona je uz uvjete diktirala sastav Lige prvaka za iduću sezonu. Na toj listi Zagreb u LP stoji jako visoko.

Nakon sastanka u Kolnu, u ponedjeljak su u EHF-u na posebnoj komisiji odlučili o 16 muških i 16 ženskih klubova za iduću sezonu, a ždrijeb za novu sezonu bit će 27. lipnja u Beču u sklopu Gala proslave EHF-a koji slavi 30 godina.

Dakle, ono najvažnije. Rukometaši Zagreba igrat će sljedeće sezone u Ligi prvaka, rukometašice Lokomotive neće.

Kod muških je bila veća gužva i neizvjesna borba. Mnogi su bili skloni prognozirati da će je zbog uvjeta izgubiti makedonski Pelister, makar Makedonija po rankingu ima mjesto u eliti zagarantirano, ali dogodilo se da iz Lige prvaka otpadne Dinamo Bukurešt u konkurenciji norveškog Kolstada i našeg Zagreba koji je eto već 30 godina s prekidom od jedne sezone kontinuirano član ovog elitnog europskog klupskog natjecanja. To zvuči pomalo nestvarno.

image
ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Kolstad nema nikakav europski rejting, nema ga ni Norveška među 9 najboljih, ali se EHF odlučio pustiti Kolstad koji će imati vrlo jaku momčad i aktualni je prvak Norveške. Očekivano, pozivnice su dobili Aalborg, Wisla, Szeged i Montpellier. Zanimljivo, Bukurešt je na neki način lani izbacio iz Lige prvaka Zagreb onom neshvatljivom utakmicom u režiji islandskih sudaca u Areni kada je Dinamo jedino vodstvo tijekom utakmice ostvario u zadnjoj sekundi iz penala. Kako su ti islandski suci zaslužili suditi polufinale u Kolnu, gotovo je neshvatljivo, ali… Zagreb u Bukureštu izgubio nije.

Lokomotiva je naizgled imala lakši put od Zagreba, ali nije uspjela. Naravno da je šteta kada ne igramo LP, makar treba iskreno priznati da Hrvatska nije imala zagarantirano mjesto, a i pozivnica treba neku težinu koju Lokomotiva u ovom trenutku, makar bismo mi željeli drugačije, nema. A i ekipa je dosta upitna za takvu razinu natjecanja, realno. Lani su bile bez pobjede u Ligi prvakinja, čak nam ni Podravka nije donijela ni boda za rejting sa Europa ligom.

U Ligi prvakinja bilo je 9 zagarantiranih mjesta i sedam pozivnica. Zanimljivo je da će prvi puta u Ligi prvaka igrati tri mađarska sastava, jer su uz sigurni Gyor pozivnice dobili Ferencvaros i Debrecen. Nije bilo dvojbe da će tu biti mjesta za Brest, Ikast i Rapid, a dva kluba koja su dobila šansu su švedski Savehof i poljski Lubin. Zanimljivo, nijedan od dva norveška sastava (Sola, Storhamar) makar Norveška zbog Vipersa ima najbolji ranking po EHF-u, ali ni danski Odense ni francuski Nantes, pa ni bogati turski Kastamonou. Oni će kao i svi otpisani pronaći mjesto u Europa ligi, s pretkolom ili bez, uskoro će isti odlučiti EHF.

LIGA PRVAKA 2023/24

Po rankingu

1. Španjolska (Barcelona)

2. Njemačka (Kiel)

3. Francuska (PSG)

4. Mađarska (Veszprem)

5. Danska (GOG)

6. Poljska (Kielce)

7. Portugal (Porto)

8. Makedonija (Pelister)

9. Slovenija (Celje)

10. Njemačka (Magdeburg)

Pozivnice

Francuska (Montpellier)

Mađarska (Szeged)

Danska (Aalborg)

Poljska (Wisla)

Norveška (Kolstad)

Hrvatska (Zagreb)

Nisu prošli Dinamo Bukurešt, Kristianstad, Sporting i Schaffhausen.

LIGA PRVAKINJA 2023/24

1. Norveška (Vipers)

2. Mađarska (Gyor)

3. Francuska (Metz)

4. Danska (Esbjerg)

5. Crna Gora (Budućnost)

6. Rumunjska (CSM Bukurešt)

7. Slovenija (Krim)

8. Njemačka (Bitingheim)

9. Danska (Odense)

Pozivnice

Mađarska (Ferencvaros, Debrecen)

Francuska (Brest)

Danska (Ikast)

Rumunjska (Rapid)

Švedska (Savehof)

Poljska (Zaglebie Lubin)

Nisu prošli Odense, Nantes, Lokomotiva, Storhamar, Sola i Kastamonou.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 14:39