RONALD GORSIC Cropix
LIGA PRVAKA

‘Plinari‘ propustili osigurati plasman u osminu finala, riskantna obrana na kraju nije urodila plodom

PPD je tako ostao šesti s osam bodova, Wisla Plock je sedma sa sedam, a Porto osmi s pet bodova
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 26. veljača 2023. 20:51

PORTO – PPD ZAGREB 28:26 (12:11)

PORTO: Mitrevski (14+1), Frandsen; Valdez 6, Souza, Itturiza 2, Cruz, Laeso 1, Silva 1, Salina 4, Plaza, Thurin 2 (1), Dicou 3, Fernandez, Branquinho 4, Alves 4, Magallaes 1. Trener: Magnus Andersson

PPD ZAGREB: Slavić (7), Panjtar (2+2); Ćavar 2 (2), Klarica 6, Gojun, Srna 4, Klis, Kraljević, Musa, Sirotić, Čupić, Dibirov 10 (2), Dodić, Kavčić 3, Leimeter, Grahovac 1. Trener: Slavko Goluža

SEDMERCI: Porto 4 (1), PPD Zagreb 6 (4)

ISKLJUČENJA: Porto 4 minute (Itturiza 13, Valdez 49), PPD Zagreb 2 minute (Musa 29)

IGRAČ UTAKMICE: Nikola Mitrevski

PORTO - Dragao Arena. Gledatelja: 1.500. Suci: Schultze i Tonnies (Njemačka).


Zagreb je promašio prvu meč loptu sezone u Ligi prvaka. Izgubio je u Portu i sada mora čekati zadnje kolo sa bodom prednosti pred Wislom. Wisla igra u portu, Zagreb u Danskoj i Poljaci su dobili nadu, jer Zagreb u Portu nije uspio do boda s kojim bi riješio sve.

Zagrebu je za siguran prolaz u osminu finala Lige prvaka u Portu u zaostalom susretu 12. kola trebao samo bod. Porto je porazom u prošlom kolu izgubio svaku priliku da mu to pođe za rukom, no svima je bilo jasno da će to biti jako teška utakmica za zagrebaše u Dragao Areni, jer forma u posljednje vrijeme nije briljantna.

Standardno su počeli zagrebaši, izgledalo je to jako dobro. Obrambeno su gradili prednost, a napadački su bili iznimno strpljivi i došli u samo startu do 4 gola prednosti. No, s izmjenama koje su zbog ritma utakmice bile nužne, Zagreb je pao, Magnus Andersson s klupe Porta jako dobro je reagirao kada je iz igre izvukao tromog Thurina, a uveo Dicoua na desnog vanjskog. Taj mali igra s posudbe iz Barcelone, donio je Portu prodornost, počela je pucati obrana Zagreba i prednost se pomalo topila.

Popratio je tu situaciju i zastoj u igri zagrebaša u napadu. Nisu dobro reagirali, postali su bezopasni, spori, nije bilo ni nemogućih golova Dibirova, Čupića su striktno Portugalci zatvorili, Branquinho se nije micao od njega. I Zagreb je s plus 4 polako počeo padati, koncentracija u napadu, noge u obrani, samim tim i Slavić na golu više nisu bili tako dobri, pa i ako je Panjtar obranama vratara dodao penal, ni to nije pomoglo, jer je iskusni Rui Silva dovršio posao u korist domaćina u prvih 30 minuta. Zagreb nije imao odgovor za ulazak Dicoua, nije se više nakon lošeg napada mogao obraniti i to je razlog za potonuće u drugom dijelu prvog poluvremena.

Porto je igrao svoju igru, Andersson je rotirao dok nije našao najbolju postavu i napadački i obrambeno. A Mitrevski je za nijansu previše toga poskidao zagrebašima, da bi na poluvrijeme otišli bez minusa. Makar je Ćavar gađao penale 2/2, sada ni penali nisu puno pomogli. Da, i 11 izgubljenih lopti u prvih 30 minuta…

Porto je imao problema s penalima, jedan je promašio u prvom, čak dva na početku drugog dijela zbog respekta prema Panjtaru. Zagreb je to iskoristio za preokret s raspoloženim Dibirovom i činilo se da je sve leglo na mjesto, no onda opet dvije napadačke greške i rezultat se opet našao na strani Porta. Mučio se Zagreb sa sobom, ali je srećom mučio i Porto, pa se rezultat vrtio oko egala.

Kada je Ćavar promašio penal, a Valdez ušao u seriju zabivši tri gola za redom, Porto je došao do značajnih +3 i to je bilo loše za zagrebaše. Mitrevski je počeo braniti kao u transu, skinuo čistu kontru Dibirovu na -3 i Magnus Andersson je osjetio da je to trenutak za dobiti utakmicu. Time outom je smirio momčad, odigrao je Rui Silva dvije suvisle akcije za Branquinha na krilu i Zagreb je bio na konopcima.

Onda je Porto stao, Zagreb se vratio na -1, Porto je igrao 7 na 6, Panjtar je obranio, a Kavčić poravnao na 25:25 dvije minute prije kraja. I onda Miguel Alves pogađa, Srna puca u blok, Klarica presjeca, ali lopta se nevjerojatno vraća Itturizi koji zabija +2 samo 45 sekundi prije kraja. Dibirov zabija odbijeni penal Mitrevskog, Andersson zove time out, Portu 15 sekundi prije kraja. Zagreb u rizik, Miguel Alves gol i pobjeda Porta za kraj.

‘Nadam se da će Porto odigrati do kraja maksimalno korektno‘

Zagreb se nakon dva putovanja u Porto i tri dana u lijepom portugalskom gradu vraća doma s porazom. Šanse za prolaz nije izgubio, no dojam je da su sada puno manje, makar ima još jednu meč loptu sljedeću srijedu u Danskoj. Wisla će svoju nadu imati u Portu, a to se čini kao prihvatljivija opcija nego GOG. No, tko zna, vidjet ćemo…

Slavko Goluža, trener zagrebaša, vidno razočaran nakon propuštene meč lopte:

- Mislim da smo prvi dio napravili dobru zalihu, imali zicer za +4, ali prebrze odluke za put i tehničke pogreške vratile su Porto u igru. Drugi dio gol za gol i lopta je otišla na njihovu stranu na kraju. Previše smo bili u duelu, premalo smo puštali loptu, oni su jaki jedan na jedan, tu smo se trošili. Na njihovih 7 na 6 smo dobro reagirali, ali su oni bili strpljivi i to odradili do kraja. To je iskustvo. Pokušali smo sa 5-1 i morali smo riskirati, ali nije nažalost bilo dosta.

Danas je povratak, u utorak se putuje za Dansku, a u srijedu je utakmica s GOG-om?

- Što se nas tiče vidi se da nam fale treninzi, razbijenog smo ritma, formu lovimo kroz utakmice. Tu smo u tri dana imali jedan trening, jer nismo imali opreme, u Dansku idemo praktično bez treninga, ali moramo dignuti glave i gledati optimistički. Ja se nadam da će Porto odigrati do kraja maksimalno korektno i to je to – zaključio je Goluža.

Zvonimir Srna četiri gola, puno truda, ali nije išlo…

- Dobro smo krenuli, borbeno, motivirano, imali smo rupu na kraju prvog dijela. Opet smo se vratili i opet smo pali, pa se opet vratili i što reći. Bili su bolji u završnici i čestitam im na pobjedi. Mi smo još u osmini finala, idemo u Dansku i onda ćemo sve znati.

Magnus Andersson trener Porta zadovoljan nakon pobjede.

- S obzirom da smo u tjednu iza nas izgubili sve šanse za plasman u drugi krug Lige prvaka, jako sam zadovoljan reakcijom svoje momčadi. Dobro smo reagirali u trenucima kada je Zagreb bio u prednosti i u prvom i u drugom dijelu kada je dostigao našu razliku. Uspjeli smo pronaći rješenja za nezgodne situacije, Mitrevski nas je podržao svojim obranama i jako smo sretni zbog svoje druge pobjede ove sezone.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 10:42