RONALD GORSIC Cropix
TEŠKA SITUACIJA

Prilika koju PPD Zagreb ne smije ispustiti, bez boda u srijedu bit će jako teško gledati utakmicu iz Porta

Bod za sigurni prolaz skupine Lige prvaka tražit će se u Danskoj
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 28. veljača 2023. 13:21

Nije dobra situacija za zagrebaše uoči posljednjeg kola Lige prvaka u kojem će u srijedu gostovati u Danskoj. Istina, imaju bod prednosti pred Wislom, imaju bolji međusobni skor, ali Wisla još igra u Portu u kojem smo vidjeli da nije nemoguće pobijediti, dok će Zagreb na teško gostovanje kod GOG-a koji želi potvrdu četvrtog mjesta s kojim bi uzvrat osmine finala Lige prvaka igrao doma. Trebat će se dosta poklopiti da Zagreb ostvari cilj, prolaz u osminu finala Lige prvaka.

Bez kvalitete i iskustva

A Zagreb ne djeluje dobro, izgleda vrlo nesigurno. Prije starta Lige prvaka prolaz je ocijenjen kao super doseg, jer realno od svih protivnika Zagreb ima u ovom trenutku najskromniji budžet. No, Zagreb se izdignuo iznad realnosti i u posljednja tri susreta u prvom krugu izgradio poziciju za napad na prolaz. Sama činjenica da je to uspio, govori da nije nemoguće, no nažalost u drugom dijelu sezone ne gledamo Zagreb koji smo gledali na kraju prvog dijela sezone. Gdje je nestala hrabrost, što se dogodilo s tim istim igračima i s Golužinom hrabrošću, osnovna su pitanja. Vjerojatno igra na sigurno, a to nikad ne nosi sreću. Nema rutine u ovom društvu za Zagreb, premladi su za to.

Istina je da je kada je Zagreb bio hrabriji, kada je bio spreman riskirati protiv objektivno moćnijih, sve izgledalo drugačije. Zagreb u klasičnom rukometnom nadigravanju - “stani na loptu, ne smijemo s njima juriti” - inferioran iz jednostavnog razloga što nema ni kvalitetu ni iskustva s jačima od sebe nositi se 60 minuta. I onda se događa da na trenutke izgledaju dobro, pa stanu i u klasičnom nadigravanju izgube sve pozicije za uspjeh. Kada su potrčali s Veszpremom, uspjeli su, iznenadili su ih čak i u Mađarskoj, kada su to učinili u Plocku i Bukureštu isto su imali šansu. Čim su išli spustiti igru 6 na 6, kvaliteta je došla do izražaja. Ispadaju lopte u polukontri, fulaju se penali, ziceri, rade se tehničke pogreške i svaka jaka momčad to jednostavno zna iskoristiti, a sve joj dođe na dlanu, ne mora se čak ni potruditi za to. Snaga napasti protivnika tamo gdje je najjači je rizik, koji svaki put ne mora uroditi plodom, niti će se svaki put isplatiti, no Zagreb je u drugom dijelu sezone stao s tim rizikom valjda u strahu da će lagano ispustiti priliku No, bez rizika u situaciji kada su objektivno slabiji, nemaš što tražiti.

Ako su nekad nedostajale obrane vratara – u Portu nisu. Ako su penali bili problem - u Portu nisu bili dramatični. Ako je obrana bila problem - u Portu nije, jer 28 primljenih golova je sasvim pristojno. Ali opet ni to sve nije bilo dovoljno da uspiju. Sada je ostala jedna utakmica u Danskoj, najteža za riskiranje, jer se zna kako Danci igraju, ali opet bez toga se jednostavno nemaju čemu dobrom nadati. Treba im bod, njega je puno teže osvojiti nego u Portu ili doma protiv PSG-a koji je bio jako oslabljen i velika šansa. Zagreb ne smije ostati bez hrabrosti, mora vratiti samopouzdanje, jer sve to neće dobro ispati na kraju. Nadati se samo da će Wisla izgubiti u Portu je nada na staklenim nogama.

Wisla u prednosti 70-30

Bilo je puno dobrih stvari u Portu, makar su loše reagirali na Dicoua, makar su pivoti zabili jedan gol, desna krila niti jedan, kao da ih nije ni bilo. Vratari su bili OK, Dibirov je u europskoj utakmici zabio 10 komada, što treba moći, Srna i Klarica skupa su zabili 10 komada, Kavčić je jako dobro reagirao u nastavku utakmice. Ali Dodić se mora ubrzati, makar stvari radi dobro kada treba stati na loptu, Leimeter se mora resetirati, jer još ne ide u Balingen, Sirotića se mora probuditi, pivote ocijeniti kao priliku za gol, ne samo kao blokere...

Do Danske praktično neće biti treninga, ali što je tu je. No, ovako kako izgledaju strah od ispadanja će vjerojatno postati stvarnost. Imaju još uvijek sve u svojim rukama u Danskoj i tu priliku koliko im god danas izgledala nemogućom ne smiju ispustiti. Wisla je dočekala ono što je tražila, Poljaci su u dobroj formi i vrlo lako se može dogoditi da dobiju utakmicu u Portu koji je i protiv Zagreba bio zreo za poraz. No, nažalost, Zagreb nije imao hrabrosti uzeti tu priliku.

Ako bismo sadašnju situaciju procjenjivali, Wisline šanse su u odnosu na Zagrebove 70-30. Zagreb je u Danskoj u srijedu u 20.45 sati, Wisla u Portu u isto vrijeme dan kasnije. I ako Zagreb ne uspije u Danskoj sam riješiti stvari, bit će to jako teško za gledati.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. srpanj 2024 02:39