DAMIR KRAJAC Cropix
Dražen Pinević
Dražen Pinević
RAĐA SE VELIKA PRIČA

Samo je velemajstor mogao zaustaviti Zagreb. Da je to netko pričao nedavno, rekli bi mu da je lud

Zagreb hitno mora definirati načine kako se utakmica završava. To je posljednji korak odrastanja
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 17. studeni 2023. 20:31

Znate onu, princip je isti, sve su ostalo nijanse. I opet smo konstatirali šteta, šteta… Bod je iz Arene u četvrtak ponijelo Kielce. Ako ćemo gledati papir to je uspjeh za Zagreb, jer Kielce je možda klub protiv kojeg se malo čemu imao pravo nadati. Poljaci su došli kao veliki favoriti, dvaput finalisti Lige prvaka posljednje dvije godine. I realno, trebali su izgubiti, sve je išlo prema tome. Imali su minus, a na kraju su imali čak meč loptu koju je Mandić obranio Dilanu Nahiju koji inače rijetko promašuje.

Kielce bi sigurno izgubilo da na klupi nije imao velemajstora trenera Talanta Dušebajeva. On je isprovocirao preokret, kada je vidio da tonu, on je stao u 5-1 s Konkoudom, Zagreb se nije snašao, on je u zadnjem napadu za samo pet sekundi odigrao višak sa Karačićem da bi došla lopta do Nahija, ali ovaj na sreću nije zabio i bod je ostao u Zagrebu. A trebala su oba, toga je bio svjestan i Dušebajev nakon utakmice kad je rekao da može biti zadovoljan.

image

Talant Dušebajev

DAMIR KRAJAC Cropix

E sad, Zagreb izgubi bod od Aalborga nakon +4, Zagreb izgubi bod u Szegedu nakon što je bio bolji, Zagreb izgubi bod od Kielca doma, iako je bio bolji. Zagreb još nema rutinu za takve utakmice privesti kraju. U ključnim trenucima moguće mu je napraviti ‘frku‘, improviziraju od slučaja do slučaja i nekad to uspije, nekad ne. A Zagreb je s ta tri boda koja je zaslužio, trebao biti treći na tablici skupine A. Da je to netko rekao prije Lige prvaka, a nakon bečkog ždrijeba rekli bi mu da je lud.

Najteži korak

Zagreb hitno mora definirati načine kako se utakmica završava, tko je završava, na koji način. To je onaj posljednji korak kod odrastanja momčadi. Najteži, ali korak koji definira momčad u cijelosti. I protiv Aalborga i protiv Szegeda i protiv Kielca može se pričati o sudačkim ‘zahvatima‘, apsolutno ima rezona, može se reći da su u četvrtak suci možda bili impresionirani Kielcem i da se to u finišu osjetilo, ali Zagreb i taj detalj mora pobijediti da bi odrastao. Zagreb sam sebi mora priznati da je to što radi dobro, da nije slučajno i da tu sitnicu koja je tako velika jednostavno mora nadograditi.

Ono što je evidentno, Zagreb je konkurentan svima. Zagreb je uzeo bod finalistu Lige prvaka, koji je istina umoran nakon Super Globea, promjena klime, dugih putovanja, ali Zagreb je uzeo i bod Aalborgu koji je pobijedio sa devet razlike u Kielu i dobio Kolstad koji je pobijedio PSG i to sa čak 11 golova razlike. To sve skupa ne može biti slučajno i lijepo je za vidjeti da je to publika u Areni prepoznala, da je donji sektor sve puniji i da nastave li tim tempom protiv ostalih koji dođu, možemo očekivati i rekorde posljednjih sezona.

Klinci rastu, Mandić na golu je ‘show‘, rekao je sam Dušebajev, bez respekta igraju Kos, Klarica, s iskustvom Gojun, Dibirov i Čupić, kao pravo pojačanje Walczak i kako god bodovi klize, Zagreb izrasta u jednu dobru europsku momčad protiv koje u Areni više nitko nije siguran. Srnu nitko nije očekivao u četvrtak, ali on se vratio sa stilom, odigrao veliku utakmicu makar nije trenirao s momčadi i onda zbog svoje prevelike želje zamalo izgorio u svemu. To je detalj samokontrole koji još mora popravljati da bi bio još bolji.

Zagrebu treba novi pothvat

Rasplet skupine ne ide baš na ruku Zagrebu. Nekad je za prolaz skupine osam bodova znalo biti dovoljno, a sada to sigurno neće biti slučaj i možda ovoliko koliko je osvojeno dosad još treba osvojiti da bi se došlo do cilja na kraju grupne faze. To neće biti lako, za to će trebati poneki pothvat, ali Zagreb pokazuje da je spreman na to. Davno su bila vremena kada su se utakmice u Areni čekale s tolikim zanimanjem i lijepo je vidjeti da ljudi dolaze, navijaju, da na nogama očekuju kraj utakmice. I to je detalj koji će s vremenom stvoriti i te kako potrebni respekt kod Europe koji je proteklih godina pomalo izgubljen.

I još jednom se pokazalo da je kompletni Zagreb znatno opasniji nego kada mu nedostaje samo jedan važan igrač. E to je ono s čime neko Kielce nema problema, pa Dušebajev može mijenjati dvije sedmorke u samo 30 minuta. To je danas kapital za koji se Zagreb bori svakim golom i dobrom obranom. Kielce je bilo na konopcima, ali Kielce ima rutinu za ovakve utakmice koju Zagreb nema i zato se uspjelo izvući u Areni u četvrtak. Imamo primjere Aalborga, Szegeda, Kielca, savršene. Makar je učenje na greškama teže, Zagreb ima šansu po svemu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 11:34