Luka Cindrić

 ANKE WAELISCHMILLER/SVEN SIMON Dpa Picture-alliance Via Afp
ČETVRTFINALE LIGE PRVAKA

Sedam hrvatskih aduta za ‘ples‘ u Lanxess Areni: Tko će izboriti veliku završnicu u Kölnu?

Danas i sutra igraju se prve utakmice doigravanja za Final Four
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 10. svibanj 2023. 14:34

U srijedu i četvrtak na programu su prvi susreti četvrtfinala Lige prvaka. Uzvrati će biti tjedan dana kasnije, pobjednici četvrtfinala igrat će 18. i 19. lipnja na Final Fouru u Kolnu. Dvostruki uzastopni naslov prvaka ove sezone brani Barcelona.

Uz šest očekivanih sudionika, u četvrtfinalu imamo i dva iznenađenja. Najveće je poljska Wisla koja je uz Zagreb jedva prošla skupinu, zatim u osmini finala izbacila Nantes, drugo je danski GOG koji je odličnu sezonu okrunio pobjedom protiv Aalborga u osmini finala. Četvrfinale nisu igrali - izravno prošli iz grupne faze - PSG, Kielce, Barcelona i Magdeburg. Kiel je izbacio Dinamo iz Bukurešta, Veszprem u mađarskom obračunu Szeged. Raspored je napravljen tako da se igraju po dvije utakmice u dva dana i sve u različitim terminima, što je pun pogodak za Ligu prvaka.

WISLA - MAGDEBURG

Šanse: 30-70

Sudar u kojem je prvak Njemačke veliki favorit, ali treba znati da je Magdeburg ove sezone u skupini izgubio u Plocku (25:24), dok se nije previše raspojasao doma s pobjedom 33:27. Na strani Wisle imat ćemo naše adute Tin Lučina, Lovru Mihića i Leona Šušnju. Da su njihovi susreti nezgodni potvrđuje i Final Four Europske lige prije dvije godine kada je Magdeburg slavio u polufinalu (30:29) i kasnije protiv Berlina osvojio naslov.

U ovom slučaju Magdeburg je ipak veliki favorit. Makar nema Magnussona, makar se Saugstrup tek vraća, sastav Benneta Wiegerta ima ritam kojeg je jako teško pratiti i to će biti najveći posao organizirane Wisle u dvije utakmice. Uzvrat u Magdeburgu također je velika prednost za njemački sastav koji kao ni Wisla nikad nije dosad bio na završnicama Lige prvaka u Kolnu.

Junak prolaska Wisle u četvrtfinale, španjolski vratar Juan Ignazio Biosca kaže:

- Kad bismo se kvalificirali za Final Four, to bi bilo nevjerojatno. Ali bit će to jako težak posao za nas. Da bismo uspjeli moramo pobijediti kod kuće u prvoj utakmici. Tako ćemo imati priliku.

KIEL - PSG

Šanse: 50-50

Apsolutni šlager četvrtfinala. Realno, to su dvije momčadi za Final Four, ali jedna će morati otpasti. Prošle sezone na istom mjestu otpao je PSG (u Parizu 30:30, u Kielu 32:30). Sada PSG ima uzvrat doma, kao što ga je Kiel imao i iskoristio lani. Radi se od dva vodeća sastava dvije najjače lige u Europi.

Mnogo puta su igrali međusobno, zanimljivo je na Final Fouru Lige prvaka samo jednom, i to 2016. kada je u borbi za treće mjesto PSG bio bolji 29:27.

image

Domagoj Duvnjak

VICTOR JOLY Dppi Via Afp

Problema uoči susreta imaju i Jicha i Raul. Jicha s Weinholdom, Raul s Nikolom Karabatićem. Naš adut u tom velikom dvoboju bit će Domagoj Duvnjak u dresu Kiela.

- Zna se kako će to teški dvoboji biti i kako se isti odlučuju. PSG sada ima prednost uzvrata, što smo lani imali mi, ali nastojat ćemo to neutralizirati. Nama je osnovni cilj Bundesliga, dok bi plasman na Final Four bio oživljenje europske sezone - kaže Duvnjak.

VESZPREM - KIELCE

Šanse: 50-50

Po tradiciji Lige prvaka ovaj dvoboj je jednak sudaru PSG - Kiel. Veszprem koji ove godine posrće i diže se protiv Kielca koji zasad izgleda vrlo stabilno usprkos ponovnim financijskim neprilikama koje su ga tresle neko vrijeme. Kielce bolje stoji i u domaćem prvenstvu, dok je Veszprem plasiran iza Szegeda i kod njih će tražiti povratak na mađarski tron.

Lani su na Final Fouru u Kölnu igrali polufinale, pobijedio je Kielce (37:35), iza njih je i najluđe finale Lige prvaka u kojem je opet pobijedilo Kielce (39:38, 35:35) nakon produžetaka i penala 2016.

Turbulentnije je u Veszpremu ove sezone. Potjerali su Nenadića, ozlijedio se Yahia, utješili se Remilijem baš iz Kielca, što jasno govori da se radi o najmoćnijem europskom klubu danas koji još uvijek sanja europski vrh. Ako je po tome suditi Veszprem je favorit, ali po svemu ove sezone to je poljski sastav. Mi ćemo u tom susretu imati dva aduta, sa strane Kielca Igora Karačića, sa strane Veszprema Manuela Štrleka.

Veliki adut Veszprema u toj utakmici bit će španjolski vratar Rodrigo Corrales...

- Susreli smo se mnogo puta i svaki put je bilo tijesno. Moramo iskoristiti to što igramo kod kuće prvi susret. Dvoboj traje 120 minuta dobrog rukometa i tome moramo odgovoriti. Manje neće biti dosta, jer Kielce je jedna od najboljih momčadi u Europi. Protiv takvih momčadi ne možete griješiti. Wolff je u vrlo dobroj formi, imaju iskusne igrače, Alexa Dujshebaeva, Igora Karačića ili Arkadiusza Moryta. Teško im je ukrasti loptu. Također su napredovali u napadu, ali mislim da će Wolff biti odlučujući faktor. Za nas će ovo biti utakmica na život i smrt, morat ćemo igrati besprijekoran rukomet.

GOG - BARCELONA

Šanse: 30-70

Posljednje prvo četvrtfinale igrat će u Danskoj Barcelona protiv GOG-a. Svi očekuju lagan posao Barce, no GOG s Pytlickom, Madsenom, Jorgensenom, Olsenom i Thulinom ove godine igra briljantan rukomet i već je mnogima zagorčao život.

Nisu se sastali od 2009. godine, a jedinu pobjedu dosad GOG pamti iz 2008. kada je bio bolji 35:33. Barca je dvostruki uzastopni europski prvak, GOG nikada nije bio na završnici u Kolnu. Naš adut u tom dvoboju bit će Luka Cindrić u dresu Barcelone.

GOG visoko kotira u Danskoj, brani naslov. Barca je doma obavila već sve, prošli tjedan je u Santanderu osvojila Kup kralja.

- Plasman na Final Four Lige prvaka je osnovni cilj. Tako se stvar postavljaju u Barceloni. Da bismo i ove godine došli do toga pred nama je jako dobri GOG koji igra odličan brzi rukomet i imat ćemo velikog posla u dva susreta koji slijede. To je protivnik protiv kojeg se ne možeš opustiti niti sekundu. Sanjamo li o trećem uzastopnom naslovu prvaka Europe? Ne, cilj nam je samo proći na Final Four, planirati dalje je nemoguće koliko god imao sjajnu momčad - realno je zaključio naš Luka Cindrić.

Dakle, od osam klubova u četvrtfinalu u njih pet ćemo imati sedam svojih aduta (Duvnjak, Cindrić, Karačić, Štrlek, Mihić, Lučin, Šušnja). Uz sve probleme s kojima smo okruženi dokaz da je vrijednost još uvijek tu.

Prve utakmice

Srijeda, 18.45: Wisla - Magdeburg

Srijeda, 20.45: Kiel - PSG

Četvrtak, 18.45: Veszprem - Kielce

Četvrtak, 20.45: GOG - Barcelona

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 17:59