Matej Mandić

 DAMIR KRAJAC Cropix
KAD MATEJ ‘POLUDI‘

Senzacionalna utakmica Zagreba u Areni: Hrvatski junak potpuno zbunio protivnika, gosti potučeni do nogu

U 3. kolu skupine A, rukometaši Zagreba u velikom su stilu pobijedili norveški Kolstad
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 28. rujan 2023. 20:36

Zagreb – Kolstad 31:20 (17:10)

ZAGREB Arena. Gledatelja 2.000. Suci: Kurtagić i Weterwik (Švedska)

ZAGREB: Mandić (17), Panjtar; Kos 5, Ćavar 3, Walczak 3, Faljić, Klarica 3, Gojun 3, Srna 1, Sirotić, Čupić, Dibirov 6 (1), Kavčič, Glavaš, Morales 8, Suholežnik. Trener Andrija Nikolić

KOLSTAD: Eggen (1), Bergerud (2+2); Hald, Vetle Aga, Sagosen 3, Ronning 1, Aalberg, Langeland, Limstrand 1, Setterblom, Gullerud 2, Johanessen 1, Lyse 1, Gudjonsson 11 (7), Johnsen, Rod. Trener Christian Berge

SEDMERCI: Zagreb 3 (1), Kolstad 7 (7)

ISKLJUČENJA: Zagreb 8 minuta (Walczsak 7, Faljić 9, Klarica 16, Čupić 52), Kolstad 8 minuta (Rod 15, Johanessen 27, Sagosen 40, 56)

IGRAČ UTAKMICE: Matej Mandić


Realno za Zagreb je Liga prvaka počela tek utakmicom protiv Kolstada. Kiel i PSG bili su preteške prepreke, problem je bio samo način na koji je izgubljena utakmica od Kiela. To se nije smjelo dogoditi, zašto, dokazao je Pelister dan ranije. Kolstad je novi u Ligi prvaka, momčad stvorena na jakom kapitalu sa udarnim norveškim reprezentativcima, ali momčad koja uz jako pojedinačno iskustvo nema timskog u klupskom dresu i to se vidjelo, posebno kada su zastale njihove glavne karike. I bio je to veliki izazov za Zagreb koji si je u toj utakmici morao puno toga dokazati. I kao ključ za ostanak u igri za prolaz u Ligi prvaka, ako baš hoćete.

image

Matej Mandić

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

I dobro je Zagreb reagirao. Igralo se gol za gol. Nakon šest minuta u egalu, a u tim trenucima Kiel je imao već dobivenu utakmicu. Dobro se postavio Zagreb, sa Srnom u 5-1 da uspori Norvežane, da omete dobro uigrani norveški napad. I ta obrana koja se spuštala pliće, odradila je udarnički posao, jer u posljednjih deset minuta prvog dijela nije kapitulirala, a Zagreb je na tome izgradio 7 nevjerojatnih golova prednosti protiv vrlo jakog protivnika koji je bio pomalo i zbunjen. Najviše ih je zbunio vratar Matej Mandić koji je imao briljantno poluvrijeme u kojem je obranio deset lopti, nije primao lagane golove i ponio je momčad do visina koje nitko nije slutio među ne baš brojnom publikom u Areni. Obrana Zagreba sa Srnom i Gojunom u sredini djelovala je jako dobro.

Norvežani nisu iznenadili. Najviše je iznenađenje bilo da je u sastavu bio i Magnus Rod koji dosad zbog ozljede nije igrao, ali ni to im nije pomoglo. Igrali su svojih 6-0, Bergerud nije mogao pratiti Mandića, imao je samo sedmerac obranjen Čupiću cijelo prvo poluvrijeme. Odlično je utakmicu otvorio Cuni Morales pred kojim je pucala obrana Kolstada. Zanimljivo je da Zagreb nije ni puno griješio, da je bilo sjajnih akcija, a u vrhunskom stilu prvo poluvrijeme završili su Miloš Kos i Timur Dibirov. Kos je zabijao teške golove Dibirov lagane – brze, Moralesa je odlično zamijenio Klarica, a Walcsaka na crti Faljić. Zagreb je izgledao jako dobro, primiti deset golova od Elveruma od kojih 4 iz penala za poluvrijeme je briljantna stvar. No, svima je bilo jasno da se ni najmanje opuštanje ne smije dogoditi u drugom dijelu.

U sjajnom ritmu bio je Zagreb i u 43. minuti se dogodilo ono što ne pamtimo u Ligi prvaka već dugi niz godina. Zagreb je vodio 24:14 nakon sjajne akcije kada je Dibirov dotrčao na crtu. Probali su Norvežani s drugim vratarom, nije pomoglo, a s druge strane Mandić je nastavio show i potpuno obeshrabrio Norvežane. Tako da je publika u 46. minuti posebni aplauzom nagradila sjajnu večer vratar Zagreba.

Vjerovali ili ne utakmica se vrtjela oko pitanje hoće li Zagreb dobiti 10 golova razlike što se ne događa uvijek ni u domaćem prvenstvu. Kolstad je probao igrom 7 na 6 smiriti obranu Zagreba, ali dosta je griješio, pa su padali golovi na praznu mrežu, a Jakov Gojun koji je rijetko strijelac zabio je čak tri gola i razgalio suigrače.

I ono što je najvažnije Zagreb je ušao u mirnu završnicu i nije bio pod pritiskom što je i te kako važno za zagrebaše. Malo je očekivano usporila i obrana Zagreba nakon takvog ritma, ali je napad do kraja bio discipliniran i to je Kolstad ostavilo bez nade. Takva prednost može biti i te kako bitna bude li neki međusobni skor odlučivao o plasmanu Zagreba i Kolstada. Nitko se nije nadao baš takvoj utakmici, ali pljeska koji je trajao cijelu posljednju minutu utakmice rekao je sve o igri Zagreba. E, sad onom tko nije došao u Arenu može biti žao.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. svibanj 2024 13:07