Luka Cindrić zabija Kielu

 ROBERTO PFEIL Afp
FINAL FOUR

Spektakularni obračuni pred 20.000 navijača, Hrvati zabili 18 komada, Karačić protiv Cindrića za naslov!

Prvak Europe postat će Barcelona ili Kielce. U dvoboju za ‘broncu‘ sučelit će se Duvnjak i Štrlek
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 18. lipanj 2022. 20:02

Polufinale 1

Veszprem – Kielce 35:37 (18:16)

KÖLN Lanxsess Arena. Gledatelja 20.000. Suci: Hansen i Madsen (Danska).

VESZPREM: Corrales (12), Cupara; Štrlek 7, Marguč 6 (4), Nilsson 1, Nenadić 4, Lauge 8, Yahia 4, Blagotinšek 1, Ligetvari, Lekai, Mahe 1, Maqueda 1, Sipos, Lukacs. Trener Momir Ilić

KIELCE: Wolff (7+1), Korniecki (2); Nahi 2, Moryto 8 (3), Karaljok, Sicko 2, Karačić 5, A. Dušebajev 4, Kuleš 3, Tournat 2, Gebala, D. Dušebejev 4, Thartasson 1, Oleyniczak, Migallon, Vujović 2. Trener Talant Dušebajev.

SEDMERCI: Veszprem 5 (4), Kielce 3 (3), ISKLJUČENJA: Veszprem 16 minuta (Ligetvari 3, 55, Blagotinšek 11, 35 ck, Maqueda 29, 49, Sipos 44, 46), Kielce 10 minuta (Karaljok 12, 58 Migallon 26, Vujović 43, Gebala 48). IGRAČ UTAKMICE: Arkadius Moryto.

------------------------------------------------

Polufinale 2

Kiel – Barcelona 30:34 (18:19)

KÖLN Lanxsess Arena. Gledatelja 20.000. Suci: Nikolić i Stojković (Srbija).

KIEL: N. Landin (5+1), Quenstedt; M. Landin 1, Ekberg 3 (1), Wincek 7, Duvnjak 3, Zarabec 3, Reinkind 6, Dahmke, Ehrig 1, Myrhol 1, Bylik 2, Weinhold 3, Horak, Benitez. Trener: Filip Jicha.

BARCELONA: Perez de Vargas (9+2), Maciel; Fernandez 3, Gomez Abello 12 (5), Fabregas 2, Ali Zein, Cindrić 3, Mem 4, Janc 2, Ben Ali 1, Langaro 3, Makuc, Richardson, Petrus, Arino 1, N'Guessan 3. Trener Carlos Ortega.

SEDMERCI: Kiel 3 (1), Barcelona 6 (5), ISKLJUČENJA: Kiel 8 minuta (Weinhold 2,25, M. Landin 28, Reinkind 35), Barcelona 10 minuta (Fabregas 29, 36, Petrus 37, Ali Zein 46, Ben Ali 54 ck), IGRAČ UTAKMICE: Aleix Gomez Abello.

------------------------------------------------

Kielce i Barcelona uspjeli su izboriti finale Lige prvaka u Kölnu. To će biti njihov prvi međusobni finale dosad. Barcelona će braniti naslov osvojen lani. Igor Karačić u dresu Kielca i Luka Cindrić u dresu Barcelone igrat će za svoj treći europski naslov u Kölnu, a uspije li Barca, treći će biti i Gonzalu Perez de Vargasu i Aitoru Arinu.

U prvom polufinalu Kielce je svladalo Veszprem 37:35. Od -2 u poluvremenu do +2 na kraju. U finalu prije šest sezona bilo je 39:38, ali nakon sedmeraca. Kielce je drugi put u finalu na svom četvrtom nastupu u Kölnu, a s njim i naš Igor Karačić, koji će igrati za svoj treći naslov europskog prvaka. Štrlekov, koji je bio sjajan sa 7 golova, Veszprem na svom sedmom nastupu u Kölnu po četvrti pua nije uspio izboriti finale. Jednostavno, ne ide Mađare, makar se baš ove godine činilo drugačije. Ali, izgubili su domaće prvenstvo, pa ovo, a to nije dobro za njih...

Očekivala se izjednačena utakmica u kojoj će vratari biti prevaga I to se i upravo dogodilo. Rodrigo Corrales je bio taj. Španjolac je na golu Veszprema imao 10 obrana, Wolff s druge strane 3 i to je bila razlika na strani Mađara. Uostalom, Kielce je u prvom dijelu primilo 18 pogodaka, bilo bi i 19 da je Laugeov gol sa sirenom priznat, a to je ipak previše za ovakve utakmice.

Bila je to šahovska parija trenera Ilića i Dušebajeva. Ove sezone slične utakmice s prednošću domaćeg terena odigrali su u skupini. Inače, uspješniji je bio Veszprem dosad ukupno, ali je najteži poraz u Kölnu doživio baš od Kielca 2016. godine u finalu. U svakom trenutku su stvari imale svoje principe, mijenjali su ih samo isključenja, a njih je bilo jedno više na strani Veszprema, što se nije osjetilo na rezultatu.

image

Slavlje igrača Kielcea

ROBERTO PFEIL Afp

Dušebajev je mijenjao dva čovjeka u igri obrana – napad, Aleksa Dušebajeva i Moryta u obrani su mijenjali Vujović i Gebala. Ovaj drugi je trebao držati sredinu, ali je uz njega Karaljok bio malo sporiji i nije stizao na brze šuteve Nenadića s vanjske pozicije ili prolaze Laugea, pa je Wolff na golu patio i nakon nekog vremena odletio na klupu, jer je trener Dušebajev tražio više na golu.

Veszprem je mijenjao jednog igrača obrana – napad, to je bio uglavnom princip Mahe Ligetvari i ta sredina obrane sa Ligetvarijem i Blagotinšekom, kasnije Siposom, djelovala je bolje nego ona Kielcea, što se uostalom osjetilo i na obranama Corralesa. Osim toga, Kielce je fulalo i dosta zicera, dva Nahi, pa cepelin Kuleš, a to se u takvim utakmicama skupo plaća, pa je Veszprem na kraju prvog dijela imao prednost od dva gola razlike.

I onda već po tradiciji dogodio veliki preokret i to odmah na startu drugog dijela ovaj put. Sve je za Veszprem krenulo naopako. Razbranio se Wolff, Kielce je prvo izjednačilo, pa je crveni karton zbog udaranja Vujovića zaradio Blagotinšek i Veszprem se raspao, otišao na -4 i više se nije uspio vratiti. Kada je trebalo kontrolirati utakmicu Talant Dušebajev je s klupe pustio Karačića i Alexa Dušebajeva, kada je trebalo opaliti izvana to je napravio Kuleš, a vratari Veszprem nisu se sastali s obranom. Pokušao je Ilić tražiti s promjenom obrane, s promjenom vratara, ali ništa nije uspio. Danski suci su im usput iskidali živce kod stizanja, što je bio još veći minus.

image

Igor Karačić

FOTO OLIMPIK Nurphoto Via Afp

Karačić je zabio dva super važna gola na 31:29 i 32:30 i to je Kielcu dalo da lakše diše pod pritiskom Veszprema. Dušebajev je s klupe super riješio igrača više, napravivši od te situacije dva igrača više i sve se isplatilo Poljacima. Utakmicu je na 36:32 zaključio Moryto, Veszprem za stizanje jednostavno više nije imao snage.

Atomski rukomet Barcelone i Kiela

Drugi polufinale bio je ustvari finale u malom, jer Kiel i Barca to svojom kvalitetom zaslužuju. Uostalom, već su dva finala odigrali u Kölnu i oba puta bolji je bio Kiel. Barca je sada pobijedila 34:30. Barca je otišla u svoj sedmi finale u Kölnu, tri je dosad osvojila. Ukupno joj je to 16. finale Lige prvaka i već ima 10 naslova. Kiel u svoj peti finale nije uspio, ostat će na tri dosad osvojena naslova.

Bio je to atomski rukomet s obje strane, žestok, ali sa čak 37 golova u prvom dijelu, to sve govori. Kiel je bio bez Sagosena i Pekelera koji su ozlijeđeni, Barca je u tim uspjela vratiti i N'Guessana koji se mučio s ozljedom. Jicha je zbog nešto kraće klupe morao biti mudar i jako je to dobro postavio. Imao je dvije zamjene obrana – napad, a da se to nije ni vidjelo protiv brze Barce. Horak i Weinhold igrali su obranu, Zarabec i Reinkind napad. Barca je imala jednostavniju izmjenu obrana – napad u tandemu Petrus Angel Fernandez.

image

Domagoj Duvnjak i trener Filip Jicha

UWE ANSPACH Dpa Picture-alliance Via Afp

Jurilo se 120 na sat. Kiel je iznenadio brzinom u kojoj se sjajno snašao Wincek, koji je postavljenjem uništio obranu Barcelone i razoružao Perez de Vargasa na početku utakmice. No, za to se trebalo poklopiti i da Landin na golu Kiela obrani više, ali se to nije dogodilo, jer je Barca s Memom i Abellom Gomesom djelovala vrlo sigurno. Kiel je dugo vodio, Barca je prvi put povela na 10:9, pa pretkraj poluvremena dva razlike, ali je Kiel sveo na minimalnu prednost protivnika nakon prvih 30 minuta.

Brojeći golove izgledao je šah, ali takav šah treba moći igrati, a može se ako se zoveš Barcelona ili Kiel, na kojem se uopće nije vidjelo da mu fale dva jako važna igrača. Dodatni problem za Kiel bila je činjenica da je Weinhold u 25. minuti imao duplo isključenje, a bio im je jako važan za obranu. Velike prevage nije bilo jer se nijedan vratar nije uspio nametnuti u prvom dijelu.

Drugi dio je bolje otvorila Barcelona. Kiel je počeo iskazivati probleme u napadu, a Barca je to kao i uvijek kažnjavala i samo nakon 6 minuta imali su u drugom dijelu +3 uz isključenje Reinkinda. Kielu je trebala bolja obrana, jer nije se mogao utrkivati na duge staze s Barcelonom. Jicha je gurnuo Duvnjaka na sredinu uz Winceka, na halfa je došao Magnus Landin što je sve bilo na rubu izdržljivosti za momčad. No, bili su prisiljeni na tako nešto.

Barca je lomila, sve nekako kako se, uz dužno poštovanje Kielu, očekivalo zbog velikih problema sastava Filipa Jiche. Na pola poluvremena bili su na +5 i tu je već sve bilo gotovo. Kiel se na kraju približio, ali dostići nije uspio.

Hrvati 18 komada, finale u 18 sati

Finalni susret Kielce - Barcelona igrat će se u nedjelju u 18 sati, a od 15.15 igrat će se utakmica za 3. mjesto između Kiela i Veszprema.

Istaknut ćemo i partije naših igrača u velikoj završnici. Manuel Štrlek za Veszprem je zabio 7 pogodaka, Igor Karačić za Kielce 5, Luka Cindrić za Barcu 3, koliko i Domagoj Duvnjak za Kiel.

Dakle, 18 komada u polufinalu. Pljesak!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 01:26