GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
SUSPENDIRANI I HOKEJAŠI

Teški udarci za Ruse: Izbačeni svi rukometni klubovi, ostali bez SP-a u odbojci, a Putinu oduzet crni pojas!

Ruski i bjeloruski klubovi i reprezentacije izbačeni su iz rukometnih europskih natjecanja
Piše: G. Čičin-Mašansker/SN/HinaObjavljeno: 01. ožujak 2022. 10:35

Na izvanrednom sastanku Izvršnog odbora Europske rukometne federacije (EHF) održanom u ponedjeljak pale su važne odluke kao posljedica ruske invazije na Ukrajinu.

Čelnici europskog rukometa izbacili su reprezentacije Rusije i Bjelorusije, kao i ruske i bjeloruske klubove iz svih svojih natjecanja. Trenutačno su i reprezentacije i klubovi pod suspenzijom do daljnjeg.

Suci i delegati iz Rusije i Bjelorusije također neće biti delegirani za buduće utakmice do daljnjeg, kao što ni članovi raznih komisija iz te dvije države neće biti pozivani na buduće sastanke i ostale aktivnosti.

EHF će potražiti nove organizatore za Europsko prvenstvo u rukometu na pijesku do 16 godina te za kvalifikacijske turnire za Europsko prvenstvo u rukometu na pijesku. Oba su se događaja trebala održati u Moskvi u srpnju ove godine.

''Ove mjere morale su biti odmah uvedene s obzirom na to da rat u Ukrajini i dalje bjesni, ugrožavajući načela suradnje EHF-a na europskoj razini i duha pravednosti. EHF žali zbog posljedica za ljude, klubove i reprezentacije te se nada da će povratak mira omogućiti novo razmatranje situacije'', poručio je EHF.

U narednim danima provest će se nova organizacija različitih natjecanja na klupskoj i reprezentativnoj razini, uvažavajući sportske principe i postojeće propise.

Odluka bi se mogla negativno odraziti i na planove hrvatskog prvaka u skupini Lige prvaka.

Bjeloruski Meškov Brest nalazi se u skupini Lige prvaka s PPD Zagrebom na posljednjoj poziciji, te su mu ostale neodigrane utakmice s Vardarom kod kuće i Kielom u gostima. Meškov ima četiri boda te se nalazi na začelju skupine A, šesti i sedmi su Elverum i PPD Zagreb s po osam bodova, dok je Vardar peti s devet bodova.

PPD Zagreb u četvrtak dočekuje Kiel, a u posljednjem kolu gostuje kod vodećeg Aalborga, dok Elverum nakon domaćeg ogleda s Pick Szegedom ide u goste Vardaru. Tek treba vidjeti kako će se EHF-ove odluke odraziti na stanje na ljestvici...


Putinu oduzet počasni crni pojas u tekvondou

Ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu oduzet je počasni crni pojas u tekvondou zbog napada njegove zemlje na Ukrajinu, objavio je Međunarodni tekvondo savez.

Savez sa sjedištem u Seulu, navodeći svoj moto "Mir je dragocjeniji od trijumfa", osudio je rusku vojnu akciju u Ukrajini, rekavši da "brutalni napadi na nevine živote" krše sportske vrijednosti poštovanja i tolerancije.

Zbog toga je Međunarodni tekvondo savez odlučio je oduzeti počasni crni pojas 9. dan dodijeljen Vladimiru Putinu u studenom 2013. godine", navodi se u priopćenju Saveza.

Organizacija će se također pridružiti Međunarodnom olimpijskom odboru u zabrani isticanja ruske zastave i intoniranja ruske himne na svim međunarodnim natjecanjima. Odluka je donesena nakon što je Međunarodna judo federacija u nedjelju objavila da će suspendirati Putinov status počasnog predsjednika i veleposlanika togf sporta.

I druge sportske organizacije poput FIFA-e i UEFA-e suspendirale su sve ruske selekcije i klubove iz natjecanja.


Rusiji oduzeto i Svjetsko prvenstvo za odbojkaše

Međunarodna odbojkaška federacija (FIVB) oduzela je Rusiji organizaciju Svjetskog prvenstva za odbojkaše zbog agresije na Ukrajinu.

Svjetsko odbojkaško prvenstvo u Rusiji je trebalo biti održano u kolovozu i rujnu, ali je, kako se navodi u priopćenju, "preseljeno" iz Rusije.

"Upravni odbor FIVB-a došao je do zaključka da bi bilo nemoguće organizirati Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Zbog toga je odlučeno da se oduzme domaćinstvo", navode iz FIVB-a.

Olimpijske pobjednici Francuzi i svjetski prvaci Poljaci prošlog su vikenda objavili da namjeravaju bojkotirati ovaj događaj ako se održi u Rusiji. Nova zemlja domaćin bit će objavljen naknadno.


Supenzija za ruske i bjeloruske hokejaše na ledu

Zbog rata u Ukrajini, Međunarodna hokejaška federacija (IIHF) je do daljnjega isključila Rusiju i Bjelorusiju iz svih međunarodnih natjecanja pod svojim okriljem.

Pri tome je IIHF pratio druge međunarodne saveze poput nogometne FIFE i UEFE.

Kako je Savez napisao u priopćenju, također je na izvanrednoj sjednici u ponedjeljak navečer Rusiji oduzela organizaciju Svjetskog prvenstva za mlade 2023. godine.

Dotada je Međunarodna federacija isključila Rusiju i Bjelorusiju, kao i sve ruske i bjeloruske klubove svih dobnih kategorija, iz natjecanja pod okriljem Svjetske federacije hokeja na ledu.

Bez spomenutih reprezentacija u Finskoj će se održati svibanjsko Svjetsko prvenstvo. Na netom završenim ZOI u Pekingu Rusija je u finalu izgubila naslov protiv Finske.

Svjetsko prvenstvo bez momčadi, koje ima čak 27 naslova prvaka, dosad je bilo nezamislivo.


Suspenzija Rusije u badmintonu, umjetničkome klizanju, vodenim sportovima...

Međunarodni sportski savezi u umjetničkome klizanju, badmintonu i vodenim sportovima suspendirali su u utorak Rusiju i Bjelorusiju s međunarodnih turnira nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Potez Svjetske badmintonske federacije (BWF) uslijedio je dan nakon što su otkazani turniri u Rusiji i Bjelorusiji i u skladu je s preporukama Međunarodnog olimpijskog odbora. BWF je rekao da će prisilno nesudjelovanje sportaša i dužnosnika iz Rusije i Bjelorusije započeti već na velikom turniru u Njemačkoj od 8. do 13. ožujka.

Malom broju ruskih sportaša koji se natječu na dva uzastopna međunarodna parabadminton turnira u Španjolskoj bit će dopušteno sudjelovanje jer su već stigli na mjesto, priopćio je BWF.

"Ti će se igrači, međutim, natjecati kao neutralni sportaši, bez nacionalnih zastava ili himni", stoji u priopćenju.

Svjetsko upravno tijelo za vodene sportove (FINA), koje je u ponedjeljak prekinulo Svjetsko juniorsko prvenstvo u plivanju u ruskom Kazanu, također je priopćilo da će se ruski i bjeloruski sportaši sada natjecati kao neutralni sportaši ili neutralni timovi.

"Na međunarodnim vodenim natjecanjima ne smiju se istaknuti nacionalni simboli, boje, zastave niti svirati himne", priopćila je FINA.

Dodaje se da je povučen i orden FINA-e koji je dodijeljen ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu 2014. godine.

Međunarodna klizačka federacija (ISU) objavila je da ruski i bjeloruski sportaši neće smjeti sudjelovati na njezinim natjecanjima do daljnjega, a osim umjetničkog klizanja i brzog klizanja te klizača na kratkim stazama, to se odnosi i na dužnosnike.

Svjetsko prvenstvo u umjetničkom klizanju će se održati u Montpellieru od 21. do 27. ožujka, ono u brzom klizanju ovog vikenda u Hamaru u Norveškoj, a za brzo klizanje na kratkim stazama između 18. i 20. ožujka u Montrealu.

Rusija je osvojila zlato u umjetničkom klizanju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu u ženskoj i ekipnoj konkurenciji, osvojivši šest od 14 mogućih medalja.

Norveški skijaški savez također je u utorak objavio da ruski i bjeloruski skijaši neće smjeti sudjelovati na natjecanjima ovog vikenda u Norveškoj.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 16:38