Timur Dibirov diže pehar Lige prvaka 2019. godine

 INA FASSBENDER/AFP/PROFIMEDIA Ina Fassbender/Afp/Profimedia
APSOLUTNA LEGENDA

Transfer bomba prvaka Hrvatske: Pred dovođenjem su jednog od najvećih igrača u povijesti Lige prvaka!

Stvari još uvijek nisu službene, ali i sam je igrač potvrdio, u tijeku su završni pregovori...
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 11. srpanj 2022. 19:04

Zagreb je pripremio još jednu pravu bombu za prijelazni rok uoči početka sljedeće sezone. Ona nije još službena, kako je sam igrač potvrdio u tijeku su završni pregovori, ali je velika mogućnost da će uskoro biti.

Nakon Vuka Borozana u Zagrebov dres sletjet će i Rus Timur Dibirov, punim imenom Timur Magomedovič Dibirov. Apsolutna legenda Vardara, veliki igrač. Veliki strijelac koji u Ligi prvaka traje 18 godina u nizu i premašio je u njoj tisuću golova što je samo osobina najvećih. Dakle, ispred njega su Kiro Lazarov, Nikola Karabatić, Mikkel Hansen i Momir Ilić.

Dibirov nije mlad, ima 38 godina, ali njegova lakoća na nogama je impresivna, kao i njegov repertoar šuta s krila, frkovi, kao i njegove mogućnosti igranja u obrani 5-1 koja je baš zbog njega bila veliki adut Vardara posljednjih godina kada su osvojena dva europska naslova. Makar ima 38, Dibirov je lani Kielu zabio 10 komada, a to treba moći. I još nešto – Vardar se plasirao najviše zahvaljujući njemu u osminu finala Lige prvaka.

image
UROS HOCEVAR/KOLEKTIFF

No, kako je Vardar kažnjen zabranom igranja u Europi, bilo je glupo da jedan takav vrhunski igrač u svojim godinama preskoči igranje u Europi, jer se prije dvije godine odlučio više ne nastupati za rusku reprezentaciju. To je bila samo njegova odluka.

Dibor je iz Tatarstana, rodio se u malom Petrozavodsku i kao veliki talent uz jako poznatog oca u poslovnim krugovima otišao je u Moskvu u Čehovske medvjede Vladimiru Maksimovu. A veliki Maksimov od sitnog malog Tatarina stvorio je svjetsku rukometnu zvijezdu. Godina je Dibirov nosio dres Čehovskih medvjeda, startao u njima u sezoni 2004/05 u Ligi prvaka, kada se samo pojavio. Kroz godine je izrastao u ponajbolje krilo Europe, s Čehovskim medvjedima bio stalni prvak Rusije, a u sezoni 2009/10 i sudionik Final foura Lige prvaka na kojem je njegova momčad završila posljednja.

Tri sezone nakon toga odlučio je prihvatiti poziv Sergeja Samsonjenka i otići u skopski Vardar. Bio je to ekstra pogodak, jer je Dibirov igrač temelj na kojem je nastala velika priča o Vardaru ovjenčana sa dva naslova prvaka Europe. Devet godina u nizu plesao je konstantno na 70-tak golova u Ligi prvaka što nije nimalo jednostavna stvar. Bio je nezamjenjiv, jedan od rijetkih koji u Vardaru nije imao pravu izmjenu. U sezoni drugog europskog naslova došao je do 78 rekordnih golova u Ligi prvaka.

image
UROS HOCEVAR/KOLEKTIFF

Dibirov je svoj, voli puno igrati, često ga ponese igra do ekshibicije. On je veliki dobitak za PPD Zagreb, makar klub ima nakon dolaska Davida Mandića jako dobrog Davora Ćavara. Dibirov je više od običnog igrača, čovjek koji je s Čupićem sagradio Vardar, koji je s Borozanom u Vardaru briljantno funkcionirao, koji je u stanju odigrati 5-1 po potrebi, koji može bez problema otići na sredinu na kojoj je kažu Zagreb nešto tanji nego što bi trebalo. S dolaskom Dibirova definitivno se puno toga mijenja i Zagreb postaje jako ozbiljna momčad za Ligu prvaka.

Dibirov je oženjen za Irinu Poltoratskaju, nekada kapetanicu selekcije Rusije, trostruku svjetsku prvakinju i svojevremeno najbolju svjetsku rukometašicu. Nije mislio da će ikad otići iz Vardara do kraja karijere, ali situacija se promijenila i on je danas makar je Vardar u njegovom srcu broj 1 gotovo izvjesno pojačanje Zagreba za novu sezonu. E da, pravo pojačanje, koje klub u svakom slučaju želi prezentirati kako zaslužuje. Dakle, ako kažemo da su došli Borozan, Panjtar, Milić, Buvinić, da se čekaju potvrda Kosa i potpis Dibirova, onda se slobodno može reći da ćemo od jeseni gledati puno drugačiji Zagreb nego prethodnih sezona.

Brojke Timura Dibirova

18 sezona u nizu – 1.023 gola

2017. i 2019. prvak Europe s Vardarom

Na F4 u Kölnu 3 puta s Vardarom, jednom s Čehovskim medvjedima

Za Rusiju 215 nastupa 747 golova

Najbolje lijevo krilo SP u Španjolskoj 2013.

Najbolje lijevo krilo Lige prvaka 2013/14 i 2018/19

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. svibanj 2024 18:33