Matej Mandić

 Valentina Claret/imago Sportfotodienst/profimedia
NASTAVAK CRNOG NIZA

VIDEO Peti poraz Zagreba u Ligi prvaka, crveni karton prelomio susret, hrvatski vratar izveo čudesan potez

Bez Srne više nisu mogli vratiti ritam... Uvijek nešto i uvijek - šteta
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 23. listopad 2024. 22:48

Nantes - Zagreb 32:29 (15:15)

NANTES H Arena. Gledatelja 5.500. Suci: Cacador i Nicolau (Portugal)

NANTES: Biosca (6), Pešić (6+1); Briet 4, Minne 3, Yoshida, Bonnefond, Rivera 1, Abdi 2, Avelange 2, Ovniček 4, Tournat 5, Bos 7 (3), De la Bretesche, Gaber, Noam 1, Odriozola 2. Trener Gregory Cojean

ZAGREB: Mandić (7+1), Grbavac; Kos 6, Walczak, Klarica 3, Gojun, Srna 1, Molc, Svržnjak, Pavlović 7 (2), Celegin, Beljavski 5 (2), Kavčić 2, Glavaš 3, Trivković 2, Radojković. Trener Andrija Nikolić

SEDMERCI: Nantes 4 (3), Zagreb 6 (4)

ISKLJUČENJA: Nantes 4 minute (Briet 12, Odriozola 19), Zagreb 10 minuta (Srna 1, 15, 32 CK, Gojun 14, Glavaš 50)

IGRAČ UTAKMICE: Aymeric Minne


Još jednom ‘zamalo‘. Ponovilo se. Zagreb je izgubio i peti puta ove sezone u Ligi prvaka. Odigrao je dobro, ali je bez isključenog Srne u 32. minuti nije više mogao obranom vratiti ritam da bi ugrozio Nantes. Uvijek nešto i uvijek šteta.

Nakon tri uzastopna poraza Zagreb je s dva boda na kontu došao Nantesu koji ove sezone u Ligi prvaka ima već šest bodova. Teško gostovanje, uvijek teže zbog ozljeda koje i ove sezone prate zagrebaše. Nije bilo oba lijeva krila Dibirova i Ćavara, pa je debitirao junior Celegin, nema od ranije Faljića i Kraljevića, a puno je to na ovoj razini za tim kao Zagreb. No, što je tu je, moralo se igrati i biti jako hrabar protiv ove sezone inspiriranog francuskog sastava koji je usput rečeno bio kompletan.

Zanimljiv Zagreb vidjeli smo u prvom dijelu u Nantesu. Usudili bismo se reći hrabriji nego ijednom ove sezone. Nikolić je aktivirao Pavlovića znatno ranije, što je dalo širinu vanjskoj liniji koju je vukao Beljavski dotad. S Pavlovićem je proigrao Kos, Klaricu je uspio odmoriti Svržnjak, teret nije pao na dva igrača i to se osjetilo. Još da je bilo malo više koncentracije moglo je biti savršeno. Napad s igračem više je bačen u bunar, penale su promašili Glavaš i Beljavski, zicere Glavaš, Beljavski i Pavlović i samo da je pola od toga prošlo Zagreb bi u poluvremenu imao plus, ali je bio u egalu. Šteta.

Nantes je igrao svoju uobičajenu igru. Jaka obrana u sredini s Gaberom i Brietom. Napad u kojem se sve vrti oko brzog Minnea. A Zagreb je obrambeno jako dobro odgovorio na trenutke, makar je primio 15 golova, što je poprilično, s obzirom na to da je svih 15 bilo iz igre. A na sve to Srna je od 15. minute igrao s dva isključenje, prvo je dobio odmah nakon 40 sekundi, a protiv momčadi kao Nantes nije se u takvim okolnostima lako nositi. Nikolić je Trivkovića čuvao samo za napad, Kavčića na lijevom krilu na kojem nije bilo Dibirova, a Celegin je bio premlad da uleti u ovako teškoj utakmici. Kos je igrao napad, Srna obranu, Kos je mijenjan na bližoj strani i to je ostalo pitanje za drugi dio utakmice. No, to je očito bilo jedini moguće. Dobro je bilo vidjeti da nakon promašaja penala Beljavskog i Glavaša, ulogu preuzima Pavlović i radi to vrlo hladno, makar je Cojean gurao na penal Pešića ne bi li zbunio zagrebaše nakon što je naš vratar prvi puta kada je ušao na zamjenu Biosci obranio penal.

Nantes je prvi pit poletio na 6:3, Zagreb je stigao na 6:6, bio na 9:9, a onda u 26. minuti imao 11:13, no to nije uspio sačuvati do poluvremena. Ovniček je brzim prodorima zbunio obranu Zagrebu na kraju prvog dijela i tako održao Nantes u utakmici, makar bili su zreli za pristojan minus nakon 30 minuta.

Srna je zbog trećeg isključenja, nakon klizećeg starta na Odriozolu izletio već u 32. minuti do kraja utakmice. To je bio ogroman problem za Zagreb. Trivković je bio taj koji je krpao stvar, makar dotad nije igrao obranu uopće. Očekivalo se da Nikolić aktivira i Walczaka koji je bio u sastavu, a to se dogodilo tek u 44. minuti. Nantes se vratio u prednost u 40. minuti golom Abdija (21:20). Opasnost za Zagreb se povećavala. Jedna izgubljena lopta (Kos), jedan promašeni zicer (Walczak) i Nantes ide na 23:21 i Nikolić u tom trenutku na golu aktivira Antu Grbavca. Zagreb se vratio na 23:23, nije odustao, ali Nantes opet ide na +2 (25:23), lomio je Zagreb. Pogurao ih je Ivan Pešić i Zagrebov minus je počeo rasti.

Podigao je Nikolić s klupe i Radojkovića koji dosad nije igrao Ligu prvaka od dolaska, da bi odmorio Klaricu. Pavlović je igrao odlično, no mogao je i Beljavski zamijeniti Klaricu, jer teško je igraču koji ne igra biti pravi na samom kraju susreta. Nije više mogao Zagreb, nije se mogao obraniti da bi dobio priliku u napadu. Sve je ovisilo samo o tome hoće li Nantes pogriješiti, ali Minne to nije učinio.

Pažnju je ukrala i izvrsna obrana sedmerca. Matej Mandić izveo je rijetko viđen potez, obranivši sedmerac - hvatanjem lopte u ruke.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. listopad 2024 22:48