DAMIR KRAJAČ/Cropix
RUKOMETNA POSLASTICA

Zagreb čeka spektakularan okršaj u zadnjem kolu Lige prvaka, bod mu možda neće ni trebati

U srijedu, u 14. kolu skupine A, hrvatski prvak gostuje kod njemačkog prvaka Kiela
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 06. ožujak 2024. 06:04

Zagreb je prošao skupinu Lige prvaka i među 12 je najboljih sastava u Europi u ovom trenutku. To je apsolutno najvažnija vijest uoči posljednje kola grupne faze koje će odigrati u Kielu. Utakmica nije za glavu, jer je prolaz bio osnovni cilj, pa je Zagreb vidno oslabljen otputovao u Kiel bez Srne, Klarice i Gojuna. Pokušavaju se sačuvati za ono što slijedi, a tu je i nastup reprezentacije u OI kvalifikacijama u Hannoveru.

Zašto je važna utakmica? Kielu za broj 1, jer uspije li do njega u četvrtfinalu će izbjeći Barcelonu, Veszprem ili Magdeburg, ne smije izgubiti od Zagreba. Dovoljan za to mu je i bod, jer ako je izjednačen s Aalborgom, Danci će biti prvi zbog boljeg međusobnog skora s Kielom. Inače, Aalborg u posljednjem kolu doma čeka Kielce. Zagreb je peti, za sigurno peto mjesto trebao bi mu bod, jer Szeged ga može prestići u slučaju da Zagreb izgubi, ali za to Szeged mora dobiti na gostovanju kod PSG-a, a to će biti dosta teško.

Zagreb je u Kiel otputovao u utorak, ali će mu povratak zbog štrajka Lufthanse biti problematičan, pa će doma iz Kiela autobusom do Kopenhagena, pa dalje zrakoplovom. Srećom, osim reprezentativaca ostatak momčadi će biti slobodan sljedećih dana.

Dakle, Kiel je broj 1 u skupini, Kiel je pobijedio u Zagrebu i Kiel je veliki favorit i u uzvratu. U dobrom je stanju, dobio je prošli tjedan utakmicu u Szegedu, a dobio je doma proteklog vikenda u Bundesligi i Balingen. Zagreb ja dobio PSG, pa lagano Varaždin i trebao bi to biti sudar dvije raspoložene momčadi za dobar rukomet.

Trener Zagreba Andrija Nikolić sigurno može očekivati velike probleme bez Gojuna, Klarice i Srne. Prva dvojica nisu igrala ni proteklog vikenda protiv Varaždina, Srna tek kratko. No, Gojun i Srna su temelj obrane, a Klarica napada, pa će biti zahtjevno sve to pokrpati.

- Neki su nam igrači igrali ozlijeđeni i protiv PSG-a, pa smo svjesni problema da ćemo biti bez Gojuna, Srne i Klarice, te ranije ozlijeđenih. U dobrom smo stanju, idemo igrati pa ćemo vidjeti što će ispasti.

Protivnik je prvak Njemačke?

- Kiel je odličan, teško ih je dobiti i kada si kompletan posebno u Kielu. Imali su nekih ozljeda na početku sezone, to im je bio najveći problem koji ih je koštao problema u Bundesligi. Ove zadnje utakmice su se kompletirali, imaju odlično popunjene pozicije. Jedna odličan momčad jednostavno rečeno.

Ivan Čupić puno je puta igrao u Kielu, a o utakmici u Kielu kaže:

- Zadnja nam je utakmica i bilo bi dobro to zaokružiti na način koji smo izgledali do sada. Imamo problema, nismo kompletni, taktički ćemo tražiti neke druge varijante, želimo i mi nešto više isprobati. Vjerujem da će neki mlađi igrači dobiti više minuta i šansi. U Kielu je lijepo igrati, vrhunski protivnik, uvijek dobra atmosfera i iskreno veselim se toj utakmici.

Kiel je u dobroj fazi ove sezone?

- Bilo im je dosta turbulentno, oscilirali su doma, u Ligi prvaka drže kontinuitet od prve utakmice u Zagrebu. Dobar rezultat im je važan, jer im je cilj dolazak u Koln, a s brojem 1 imali bi raspored koji žele. Razočarani su prvenstvom, ali ovo im je sigurno dodatni motiv da pokažu da mogu puno više – zaključio je Čupić.

Čupić će u ovoj utakmici biti više desni vanjski, nego krilo, a tu prazninu na desnoj strani trebao bi popuniti mladi Molc koji će debitirati u Ligi prvaka. Sirotić će pomagati Kavčiću na sredini, Kosu će u pomoć Klis i Franković, na crti je tradicionalno trojka Faljić – Suholežnik – Walczak, na lijevo krilu Dibirov i Ćavar, a na desnom Glavaš i Molc. U pomoć desno na vanjskoj poziciji može Kavčić i to bi uz vratarsku trojku Mandić – Grbavac – Panjtar trebalo biti to za Kiel.

Filip Jicha, trener Kiela: Nećemo propustiti šansu, puno smo radili za ov

Kiel dočekuje Zagreb samo s jednim ciljem, ostati neporažen. Bod mu je dosta za potvrdu broja 1 u skupini za koji je presudna bila pobjeda u prošlom kolu u Szegedu.

- Želimo učiniti posljednji korak u ovoj fazi natjecanja. Naš cilj u Ligi prvaka bio je biti bolji nego prošle sezone. Uz naporan rad smo došli u poziciju da možemo osvojiti skupinu s bodom protiv Zagreba. I ne mislimo takvu priliku propustiti. Protiv Balingena za vikend je bilo dobro, Balingen je bio odličan protivnik. Utakmica je dugo bila gotovo izjednačena i zadovoljan sam da sam mogao dati priliku svim igračima nakon tri utakmice u šest dana. Nakon Balingena smo nakon dugo vremena imali jedan slobodan dan i nakon toga smo počeli pripreme za Zagreb. Želimo biti prvi u skupini! (drp)

Duvnjak najbolji sportaš Kiela za 2023. godinu

Domagoj Duvnjak je najbolji sportaš grada Kiela za prošlu godinu. Dobio je to veliko priznanje kao kapetan prvaka Njemačke. Reportažu o našem kapetanu napravili su Nijmeci u pomorskom muzeju u Kielu na krstarici Hindenburg, a u objavi stoji da će supruga Lucija nakon Šime (3) i Jure (1) na svijet donijeti još jednog Duvnjaka.

- Jako sam ponosan na tu nagradu. Da, ovo je velika čast. Osjećam se jako ponosno kada vidim tko je pobijedio prije mene. Mi igramo timski sport. Bez mog tima ništa od ovoga ne bi bilo moguće. Da, želim osvojiti sve i volio bih osvojiti više naslova u Kielu. Ali to je sport. Uspomene traju zauvijek. Uživao sam svake godine u Kielu i bio bih sretan kad bih se oprostio s titulom – rekao je Duvnjak.

Prije Duvnjaka od rukometaša sportaši Kiela bili su Magnus Wislander 6 puta, Niklas Landin i Filip Jicha 4 puta, Nikola Karabatić 3 puta, Patrik Wincek, Henning Fritz, Michael Krieter i Christian Zeitz 2 puta, Steffen Weinhold, Thierry Omeyer i Dominik Klein po jednom (drp)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. ožujak 2024 06:05