DAMIR KRAJAC Cropix
LIGA PRVAKA

Zagreb dugo mučio jednu od najboljih momčadi današnjice, hrvatski prvak pokleknuo u završnici

Zagreb je u jednom trenutku imao pet golova prednosti, ali uslijedio je preokret
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 23. studeni 2023. 20:19

Kielce – Zagreb 28:24 (12:12)

KIELCE Dvorana Legionowo. Gledatelja 4.500. Suci: Horaček i Novotny (Češka)

ZAGREB: Mandić (10+1), Grbavac; Kos 5, Ćavar, Klis, Faljić 3, Klarica 2, Gojun, Srna 4, Sirotić, Čupić 2 (1), Dibirov 5, Kavčić 1, Glavaš 2, Morales, Suholežnik. Trener Andrija Nikolić

KIELCE: Walach, Wolff (6+2); Oleyniczak 4, Wiaderny 5 (3), Konkoud 2 (1), Sićko 2 (2), A. Dušebajev 1, Tournat 3, Karačić 2, D. Dušebajev 3, Thartarsson, Paczkowski, Gebala, Karaljok 2, Nahi 3. Trener Talant Dušebajev

SEDMERCI: Kielce 8 (6), Zagreb 3 (1)

ISKLJUČENJA: Kielce 6 minuta (Karaljok 7, Oleyniczak 29, D. Dušebajev 56), Zagreb 8 minuta (Gojun 15, Suholežnik 24, Srna 37, 55)

IGRAČ UTAKMICE: Andreas Wolff

LIGA PRVAKA U 8. kolu skupine A Zagreb


Zagreb je opet bio blizu uspjeha i opet je izgubio. Ovaj puta najviše zahvaljujući svojim greškama. Ponestalo im je odlučnosti na kraju da bi izdržali pritisak moćnog domaćina. Odigrali su dobru utakmicu u Kielcu, ali eto ni ovaj puta im se nije isplatilo. 50 minuta bilo je premalo za uspjeh.

Svi su znali da će u Poljskoj protiv Kielca biti teže. Nije bilo ni Walczaka koji se u posljednjim susretima pokazao jako važnim, no Zagreb je briljantno otvorio utakmicu i u početku imao prednost od nevjerojatnih 7:2. Bilo je jasno da se tako nešto teško može izdržati i pokazalo se, jer je Kielce do poluvremena stiglo na 12:12.

Čudesno je branio Matej Mandić u prvih deset minuta kada je Zagreb stekao veliku prednost. Obranio je reklo bi se sve. Penal, zicere, duple obrane su to bile, nije mu ništa mogao Nahi, Dušebajev je bio zbunjen. Mandić je u prvih deset minuta imao osam obrana, ali onda do kraja poluvremena više nije imao nijednu, pa se to osjetilo na približavanju Kielca.

Zagreb je igrao svoju klasičnu obranu, Srna i Gojun u sredini, pa je uletio Faljić koji je prvo bio prema Alexu Dušebajevu, pa malo Suholežnik, pa Kavčić na halfu, pa su se promijenili Glavaš i Čupić, pa Dibirov i Ćavar i sve je to izgledalo zanimljivo u tako jakom ritmu utakmice bez kojeg je protiv Kielca ne može.

Bilo je svega u igri Zagreba u napadu i sjajnih šutova Srne i protrčavanja Glavaša i Čupića i kontre Dibirova, Zagreb je izgledao baš onako kako treba izgledati momčad koja želi iznenaditi jačeg protivnika.

Kielce je krenulo s Paczkovskim na krilu, trebao im je zbog obrane, ali nije išlo, pa su morali riskirati sa Konkoudom i isplatilo im se. Gebala je digao agresivnost obrane, Wiaderny je donio plus na lijevom krilu u realizaciji, a Wolff je zaključio prvi dio sa nekoliko čudesa, pa je Kielce ipak ulovilo egal na kraju poluvremena, makar je Zagreb izgledao puno bolje. Zagrebaše je iz ritma izbacilo isključenje Gojuna u 15. minuti kada se dogodilo prvo jače vraćanje Kielca. Gojun je isključen zbog udaranja Oleyniczaka u glavu, a TV snimka jasno pokazuje da udarca u glavu nije bilo. No, tko bi u Kielcu vjerovao zagrebašima. Naravno, čudesni VAR se nije uključio, to se uključuje samo po potrebi.

Treba reći da je Zagreb u drugom dijelu prvog poluvremena i napadački ‘kašljao‘, da je bilo previše lopti u ništa, protiv Kielca svaka je dragocjena.

Wolff je nastavio braniti u velikom stilu, pa je nakon skinutog penala Čupiću Kielce prvi puta povelo golom Alexa Dušebajeva. Bila je tada jako bitna reakcija zagrebaša. I bila je jako dobra, jer su se odmah vratili u plus. No, onda su odmah ostali bez Gojuna kojem je to bilo drugo isključenje, što je naravno bilo otežavajuća okolnost u 38. minuti utakmice. Onda još Wolff brani penal i Dibirovu i opet Kielce vodi. U 45. minuti kontom Nahija je prvi puta +2 za Kielce.

Mučila se obrana Zagreba s pivotima Kielca koje je na +2 čekalo šansu završiti utakmicu. No, uporni i sjajni Zagreb se nije predao i za izjednačenje 21:21 zabio je ni manje ni više cepelin Luka Klarica. A onda je Dibirov zabio kontru za vodstvo i Legionowo je utihnulo. I opet uzbudljiv finiš.

Zagreb ulazi u isti sa -1 i bez Srne koji je isključen. I to momčad kao Kielce koristi, Kos radi tri greške, Wolff brani jedan zicer i Kielce sa +4 ulazi u sami finiš susreta, posljednje tri i pol minute, potpuno mirno. Ulascima u faul domaćin skraćuje svaku priliku Zagrebu. Diže prednost strpljivo u maniru velike momčadi na +5, a priča završava na zasluženoj pobjedi domaćina.

Magdeburg upalio motore

S pet susreta u četvrtak, jedan u skupini A i četiri u skupini B završeno je 8. kolo Lige prvaka. U skupini A jedini susret bio je Zagrebov.

U skupini B sva četiri susreta u četvrtak. Magdeburg je projurio kroz Dansku razbivši Gudme, a isto je očekivano napravio Veszprem Celju. U kasnijim susretima Barca sigurna protiv Wisle, a super važne bodove osvojio je Montpellier u Portu.

SKUPINA A: Aalborg – Kiel 27:27 (Hald 5/Bilyk 6), Pelister – Szeged 27:28 (Borzaš 6/Šoštarić 7, Stepančić 5) PSG – Kolstad 28:28 (Prandi 10/Sagosen 10), Kielce – Zagreb 28:24 (Wiaderny 5/Dibirov 5).

Poredak: Kiel 11 (+10), Aalborg 10 (+19), Kielce 10 (+4), Kolstad 9 (+16), PSG 9 (+2), Szeged 9 (-1), Zagreb 6 (+4), Pelister 0 (-53).

SKUPINA B: GOG – Magdeburg 25:32 (Madsen 5/Claar 7), Veszprem – Celje 41:31 (Marguč 6/Janc 10, Ivanković 4), Barcelona – Wisla 32:25 (Abello 8/Krajewski 5, Lučin 3, Mihić 3), Porto – Montpellier 25:29 (Magallaes 5/Pellas 9, Načinović 3).

Poredak: Barcelona 14 (+44), Veszprem 14 (+40), Magdeburg 12 (+26), Montpellier 8 (+4), GOG 8 (-7), Porto 6 (-34), Wisla 2 (-21), Celje 0 (-49).

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 10:44