DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
SAMO HRABRO

Zagreb oslabljen na teškom gostovanju: ‘Spremni smo za ‘fight‘, a kad smo takvi, možemo sa svakim‘

Nakon tri domaća europska ispita, u 6. kolu skupine prvaka Zagreb kao autsajder gostuje kod moćnog Szegeda
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 26. listopad 2023. 12:48

Prvi puta ove sezone Zagreb će biti nekompletan. Šteta, jer samo je start pokazao koliko je taj detalj važan za zagrebaše u prvih pet kola. Zagreb nije Veszprem ili PSG da ima po tri momčadi, svaki igrač je dragocjen, dok će u Szegedu u 6. kolu Lige prvaka večeras od 18.45 biti bez Zvonimira Srne. Vratila mu se ozljeda prepona, slijedi nova stanka zbog iste ozljede koja ga je puno puta mučila prošle sezone. To je već zabrinjavajuće, ne samo za Zagreb, jer takav Srna u reprezentaciji kontinuirani napor nekog velikog natjecanja teško može izdržati.

Neigranje Srne najviše će promjena donijeti u obrani u kojoj je sjajno funkcionirao uz Gojuna, sada na to mjesto moraju Walczak i Suholežnik koji su se u nekim situacijama ove sezone pokazali dobrima i za nadati se je da će tako i ostati. Napadački s Kosom i Kavčićem, svi se nadaju i sa Sirotićem, to bi trebalo biti jednostavnije za zatvoriti. U momčad će ući Klis koji je dosad igrao samo domaće prvenstvo.

Sve drugo je na mjestu. U dobrom stanju Zagreb ide u Szeged. Ima pet bodova, dva više od domaćina, samim time i veliku šansu u utakmici koja slijedi. No, svima je jasno da će to biti jako težak posao za koji se moraju ponoviti izvedbe protiv Kolstada i Aalborga. Ključna pitanja bit će ne raditi tehničke pogreške i zatvoriti Banhidija na crti što bolje je moguće, jer zaustaviti ga potpuno je nemoguće.

Falit će Srna i u 6-0 i u 5-1

Nenad Šoštarić je na svojoj premijeri imao muku s Pelisterom, ali na kraju i super uvjerljivu pobjedu za koju je Zagreb iskazao veliko strpljenje, što je iznimno važno ma kako se protivnik u Ligi prvaka zvao.
- Momčad je u dobrom stanju i to je dobar motivacijski faktor. Imamo veliki problem s ozljedom Srne, što nam skraćuje i obrambene i napadačke rotacije, ali vjerujem da će ostali na to odgovoriti na pravi način - naglašava Šoštarić.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Kako nadomjestiti neigranje Srne?
- Teško, falit će nam i u 6-0 i u 5-1. Imamo neke varijante s Walczakom i Suholežnikom, obrana 5-1 ostaje nam sa Dibirovom i Ćavarom, ali to ćemo vidjeti na licu mjesta.

Szeged je favorit u sudaru sa Zagrebom.
- Pobijediti Aalborg doma, odigrati egal u Kielcu sve govori o njima. I protiv PSG su bili dobri, makar nisu uspjeli. Dugo su zajedno, krasi ih razigranost u odnosu na prijašnje sezone. Puno se svodi na Bombača i Banhidija. Protiv njega je idealno da ne primi loptu. U fazi napada ove sezone igraju s dva srednja Martinsom i Bombačom. Prvi je jak jedan na jedan, drugi je razigravač. To je momčad koja igra jako dobro, ako ih se puste da igraju.

Vrte se oko Bombača i Banhidija

Za utakmice kakva je ova protiv Szegeda iznimno je važna reakcija najiskusnijih igrača, dvojica takvih su Jakov Gojun i Ivan Čupić...
- Gledao sam njihove utakmice, posebno su jaki u svojoj dvorani. Pokušavaju niz godina napraviti rezultat, ulažu dosta, rijetko mijenjaju igrače, ali uz to sve ja vidim našu šansu tamo. Pokazali smo da možemo igrati dobar rukomet, spremni za “fight”. Ako smo takvi, Zagreb može sa svakim. Ova sezona pokazuje da i oni imaju svoje crne dane i pokušat ćemo to iskoristiti. Oni su momčad koja vuče samo ako ih počastiš s tehničkim greškama, ali ne pod svaku cijenu. Mi smo prošli puta u Szegedu bili u egalu na poluvremenu, kasnije smo se raspali - kaže Gojun.

Čupić se nadovezuje:
- Četiri utakmice kući bile su dvosjekli mač. Činilo se nakon Kiela da ćemo imati bod ili dva nakon pet kola, dok mi imamo pet. Pokazali smo nešto bitno u posljednjim utakmicama i s takvim gardom treba pokušati napraviti štetu Szegedu. Oni igraju tri, četiri godine zajedno, njih 90 posto, imaju svoj stil, vrte se oko Bombača i Banhidija bez kojih ne mogu zamisliti svoju igru, ali to je fokus svih, ne samo nas. U Kolstadu su pokazali da im brzi rukomet nije forte, ali obrana nam mora biti ključ svega, bez nje bilo što nije moguće. I naravno tehničke greške na minimumu, ali to je već pravilo uvijek.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 16:53