DAMIR KRAJAC Cropix
LIGA PRVAKA

Zagreb slavio na gostovanju u Makedoniji i još jednom pokazao da je ozbiljna europska momčad

Zagreb je napravio veliku stvar, pobijedio je u Bitoli i sa 10 velikih bodova na pola sezone dolazi na stanku
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 07. prosinac 2023. 20:46

Pelister – Zagreb 22:23 (10:13)

BITOLA SD Boro Ćurlevski. Gledatelja 2.500. Suci: Marin i Seradilla (Španjolska)

PELISTER: Lesjak, Ghetbane (12); Cehte, Tajnik 2, Kisum, Borzaš 1, Tankovski, Radivojević 1, F. Kuzmanovski 8 (7), Kosteski, Petrović 4, P. Atanasijević, Vasiljev 2, Peševski 3, Seri, P. Atanasijević.

Trener Branko Angelovski

ZAGREB: Mandić (18+1), Grbavac; Kos 1, Ćavar, Faljić 1, Klarica 4, Gojun, Srna 2, Klis, Sirotić 1, Čupić 3 (1), Dibirov 2, Kavčić 4, Glavaš, Morales 3.

Trener Andrija Nikolić

SEDMERCI: Pelister 7 (6), Zagreb 1 (1)

ISKLJUČENJA: Pelister 10 minuta (Kuzmanovski 3, 19, Tajnik 19, Petar Atanasijević 28, Seri 46), Zagreb 8 minuta (Srna 7, 12, 45 CK, Suholežnik 21)

IGRAČ UTAKMICE: Matej Mandić


Zagreb je napravio veliku stvar, pobijedio je u Bitoli i sa 10 velikih bodova na pola sezone dolazi na stanku u kojoj slijedi Europsko prvenstvo. Još jednom ove sezone Zagreb je pokazao da je ozbiljna europska momčad i nakon dugo vremena došla je eto i gostujuća pobjeda u Ligu prvaka.

Jako važna utakmica za Zagreb. Trebalo je dobiti Pelister što u Bitoli nikad nije lako bez obzira na činjenicu da domaćin ove sezone u Ligi prvaka nema ni boda. Zagreb je nažalost morao i ovaj puta biti bez ozlijeđenog Walczaka, što mu je smanjilo rotaciju, ali je to bila situacija na koju su već u proteklim susretima navikli.

Odlično se postavio Zagreb od starta. Tvrdo u obrani sa fenomenalnim Matejem Mandićem na golu. Kada ti vratar na teškom gostovanju ima u prvih 30 minuta 13 obrana, onda tu malo što treba dodati. Tako teško nije pala ni činjenica da je Zvonimir Srna važan u situaciji bez Walczaka imao drugo isključenje već u 11. minuti, pa je Suholežnik brže od očekivanog morao u vatru.

Nije bilo toliko vruće u bitolskom hramu rukometa koji nije bio prepun. Bilo je tu vrijeđanja posebno bivših igrača Vardara Čupića, Dibirova i Moralesa, a zanimljivo nije izostalo ni vrijeđanje Radivojevića nakon što mu je Mandić obranio sedmerac. Nema kod Čkembara, navijača Pelistera, labavo… No, jako dobro se Zagreb nosio s time. Da nije koji zapucani zicer previše, što je i zasluga Ghetbanea na vratima Pelistera, sve bi izgledalo i bolje, no nitko nije savršen.

Što znači pritisak u Bitoli vidjeli smo u 19. minuti kada su španjolski suci isključili Tajnika zbog namjernog igranja nogom. Nakon toga publika koja inače stoji za vrijeme utakmice počela je s uzvikivanjem ‘EHF mafija‘ nakon čega su suci dvije ničije lopte dali Pelisteru, a domaćin je to pretvorio u dva uzastopna gola i spustio se na samo dva gola minusa (9:11), No, Zagreb je sačuvao mirnoću, bio odličan, prolazili su kraj obrane domaćina prvo Morales, pa Kavčić, pa Klarica, pa Kos i rezultat je stalno bio u plusu koji je davao mirnoću igri Zagreba.

Obrana s Mandićem na golu je diktirala ritam utakmice, tu je Pelister teško mogao parirati, ali kada je dobio šansu Petrović i Kuzmanovski su pokazali da su je u stanju iskoristiti i zato je i nakon +3 na poluvremenu trebalo igrati jako oprezno i kontrolirano.

Protiv takve obrane Zagreba Pelister je morao ući u rizik i Angelovski se početkom nastavka odlučio napasti 7 na 6. Za početak su dvaput zagrebaši fulali prazan gol domaćina (Dibirov, Mandić), ali onda je Mandić pogodio i Zagreb je prvim golom krenuo u nastavak. Onda je na isti način poenirao i Morales, pa je publika postala nervozna na klupu domaćih.

Prešao je Pelister i u obranu 5-1 s Tajnikom. Tražio je promjenu, provokaciju da bi pokušao dostići Zagreb. I sa dvije obrane Ghetbanea i nekoliko brzopletosti Zagreba to se dogodilo, u 44. minuti su došli na 16:17 i Nikolić je morao zvati time out, a Srna je u 45. minut zbog trećeg isključenja nakon što je zabio za +2 dobio crveni karton, što je dodatno otežalo situaciju. Peševski je u 49. minuti izjednačio, GHetbane je počeo stizati Mandića, ali kratko je trajalo je zabio Čupić i tu se počela lomiti utakmica.

Imao je Zagreb šansu za +3 koju mu je dao Mandić novim sjajnim obranama, ali nikako dovršiti utakmicu. I to se proteglo do samog kraja. Dok se Karpo Sirotić nije našao na crti i zaključio tu veliku borbu Zagreba sa Pelisetrom, ali i sa samim sobom.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. svibanj 2024 15:15