DAMIR KRAJAC Cropix
PRVAK NA OPREZU

Zagreb u paklenoj atmosferi, s protivnikom koji je teško ‘pokraden‘: ‘Postali su prava sila u Ligi prvaka‘

Rukometaši Zagreba u 10. kolu, posljednjem prije zimske pauze, gostuje u Makedoniji kod Pelistera
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 07. prosinac 2023. 14:59

Zagreb je prije nekoliko tjedana u Areni pobijedio Pelister. Razlika je bila visoka, ali nije bila realna, jer se Pelister odlično držao skoro 50 minuta. Ta utakmica je primjer kako Zagreb mora biti spreman odigrati u Bitoli da bi dočekao svojih pet minuta. To što igra dobro ove sezone, što je čak i iznad očekivanja, to sada nema veze, jer Pelister je iznimno opasan protivnik kojem je Zagreb vjerojatno posljednja šansa da grupnu fazu Lige prvaka ne završi bez bodova. Bit će tu velike buke, pritiska i bit će zanimljivo vidjeti odgovor Zagreba. Pelister je u prošloj domaćoj utakmici “pokraden” od francuskih sudaca protiv Szegeda koji je utakmicu dobio u posljednjoj sekundi. I može se očekivati veliki pritisak na suce, za nadati se da na Zagrebu neće vraćati Pelisteru, jer Zagreb je pretrpio čak i više nepravde od makedonskog prvaka ove sezone. I sucima više nitko ne vjeruje kada je riječ o dobrim namjerama, ni Pelister, ni Zagreb.

Perkovac oduševljen

Pelister je bez bodova i realne nade u prolaz skupine. Zagreb tu nadu ima, dok ima šansu završiti polusezonu s 10 bodova, čak biti i ispred Szegeda, Kolstada i PSG-a poklope li mu se rezultati, baš onako kako se nisu poklopili nijednom ove sezone. Zagreb igra dobar rukomet, Walczak mu se vraća, za bodove će možda trebati odigrati i najbolju utakmicu do sada, jer gostujući bodovi nekad duplo vrijede.

Goran Perkovac, izbornik muške rukometne reprezentacije prati događanja u Ligi prvaka i o Zagrebu ove sezone ima samo riječi hvale.

- Zagreb me je oduševio, igraju jako dobru obranu i uz pomoć Mandića koji brani odlično, postali su prava sila u Ligi prvaka. Obrana je ključ svega, agresivna, angažirana, s time je napad i rasterećeniji, što je za takvu momčad čija je vanjska linija dosta mlada jako važno. Kada si siguran da obranom možeš vratiti neke stvari, postaješ bolji.

Ima i stvari koje moraju biti bolje.

- Tranzicija mora biti puno bolja, to sigurno, to su 3-4 gola plus to onda bi bilo to, što Zagrebu treba u ovom trenutku. Laki golovi posebno u takvim utakmica kao što će biti u Bitoli mogu biti jako važni.

Pelister je opasan protivnik?

- Apsolutno se slažem. Zagreb se ne smije zavarati rezultatima Pelistera ove sezone u Ligi prvaka, jer su većinu utakmica izgubili knap, dok nisu trebali ni izgubiti. Pelisteru je to šansa za poneki bod, Zagrebovi mladi igrači zato će imati možda i najveći izazov do sada.

Nekad se vozio motor

Da je u Bitoli teško svi znaju, vi ste također to iskusili u svoje vrijeme?

- Ja sam prošao tu dvoranu kada je Pelister svojedobno postao prvoligaš. Igrali smo pred 7000 gledatelja, dok u dvoranu stane 5500 i to je izgledalo puno luđe nego što je danas. Sjećam se dok smo se zagrijavali po centru je njihov navijač vozio motor i driftao i to je podiglo i onako ludu atmosferu u kojoj nije lako igrati. Za Zagrebove mlade igrače bit će to jedno potpuno drugačije iskustvo od svih dosad. Vidjet ćemo kako će se s tim nositi, o tome će dosta ovisiti - zaključio je hrvatski izbornik Goran Perkovac analizu ususret okršaju Pelistera i Zagreba.

U kompletnom sastavu

Trener Andrija Nikolić, koji do daljnjeg mijenja operiranog Nenada Šoštarića, ovako vidi današnjeg protivnika:

- Iako su posljednji, nemaju ni boda, to ne oslikava njihovu kvalitetu. Nitko nije u Bitoli pobijedio lagano, teško je igrati zbog atmosfere, dok su nam jako su nam važna ta dva boda da ostanemo u igri za prolazak skupine. Promijenili su dosta u odnosu na prvu utakmicu u Zagrebu. Novi je trener Angelovski, doveli su Kuzmanovskog na sredinu. Postavke igre su ostale slične, ali Kuzmanovski je puno svog dodao u taj ritam njihove igre. Imaju jako dobru složenu momčad, očekujemo tešku utakmicu, ali vjerujemo u sebe. Kielce je vodilo 10, pa je utakmica na kraju bila gusta, sa Szegedom su igrali gol za gol. Teško je sve iscenirati, ali trebat će nam prvenstveno mirnoće. Szeged i Kielce i Kiel su to imali, makar im je bilo teško u Bitoli. Zdravstveni karton? Panjtar ima problem s okom, Walczak će nadam se biti ok, ostalo je u redu - zaključuje Nikolić.

Pelister - Zagreb

BITOLA - SD Boro Čurlevski. Suci: Marin i Seradilla (Španjolska)

PELISTER: Lesjak - Kuzmanovski, Radivojević - Peševski - Borzaš, F. Kuzmanovski, Cehte

Klupa: Ghetbane (Kizić); Kisum (Nielsen), Kosteski, Petrović, Kuzmanovski, Tankoski, Pavle Atanasijević, Petar Atanasijević, Sery

Trener Branko Angelovski

ZAGREB: Mandić - Dibirov, Čupić - Walczak - Srna, Kavčić, Morales

Klupa: Grbavac, Ćavar, Glavaš, Faljić, Suholežnik, Kos, Gojun, Sirotić, Klarica

Trener Andrija Nikolić

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 15:26