RONALD GORSIC Cropix
PSG DOLAZI U ARENU

Zagrebaši dočekuju moćni pariški stroj: ‘Zbog ovog smo izgubili utakmicu u rujnu, to je bila prekretnica‘

Velika noć ili nastavak borbe, bod rješava sve probleme
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 29. veljača 2024. 07:19

Danas u Areni Zagreb gostuje PSG. Zagrebu stiže veliki protivnik koji pretendira osvojiti naslov prvaka Europe, koji je veliki favorit i dolazi s bodovnom prednošću nakon derbija u kojem je u Francuskoj svladao u gostima Montpellier. Zanimljivo, Zagreb je u prvom dijelu sezone gostovao u Parizu u nesvakidašnjim okolnostima. Nakon utakmice protiv Sesveta, baš kao i protekle nedjelje. Tada je s klupe otišao Slavko Goluža, dok je u Parizu premijerni nastup imao Andrija Nikolić koji će se, eto, nekoliko mjeseci kasnije zadržati na klupi Zagreba i doći u priliku da nakon tri sušne godine klub povede do drugog kruga Lige prvaka.

Kielce igra za Zagreb

Zagrebaši su napravili čudesan uvod u tome. Igraju odličan rukomet i taj rukomet je rezultirao s 12 osvojenih bodova do sada. Ali, sama ta činjenica nije dovoljna da budu sigurni u prolaz skupine, makar se tako nešto nikad otkad Liga prvaka postoji nije dogodilo. Nikad više bodova jednoj momčadi nije trebalo za prolaz. Da će Zagreb uopće doći u takvu situaciju, malo je tko prije sezone mogao očekivati, no definitivno su postali momčad, mladi su narasli uz iskusne i danas su svima u Europi jako opasan protivnik. Napravili su pothvat prošli tjedan u Norveškoj kada su svladali Kolstad čak devet pogodaka razlike, što izgleda pomalo nestvarno i ta pobjeda dala im je dva kola prije kraja tri boda prednosti pred Norvežanima. Pelister je daleko ispod, već je ispao, Kolstad ima slabiji međusobni skor od Zagreba, ali samo bod bi Zagrebu dao potpunu sigurnost u prolaz skupine. Zašto? Zato što Kolstad igra u Kielcu i ako dobije utakmicu imat će šansu u posljednjem kolu protiv Pelistera, naravno izgubi li Zagreb od PSG-a. Naravno, Zagreb bi tada imao šansu za bod u Kielu na kraju skupine, dok je Kiel vodeći sastav skupine i to bi bio najteži mogući rasplet. No, kako su samo na teško u Europi navikli, zagrebaši najviše vjeruju sami sebi i danas će protiv velikog favorita, koji cilja europski naslov i direktan prolaz skupine u četvrtfinale, pokušati ostvariti još jedan pothvat.

image
RANKO SUVAR/CROPIX Cropix

Postoji i lakša opcija, ona znači da Kolstad ne pobijedi u Kielcu, što bi Zagrebu odmah bilo dosta za prolaz i svi se nadaju da će se jedna od te dvije varijante ostvariti u četvrtak navečer i da će proslaviti prolaz pred punom Arenom. Trebalo je Zagrebu puno dobre igre da je napune nakon tri godine...

Puno je problema bilo u tjednu iza nas. Ostali su bez Kraljevića i Moralesa, prvom je otišlo koljeno, drugom rame, čekaju ih operacije. Sesvete su u nedjelju dobili bez Srne i Klarice, koji nisu igrali ni u Norveškoj prošle srijede. Postoji mogućnost da se oni vrate, svaki igrač je dobro došao, ali ta vrsta povrataka je uvijek mač s dvije oštrice. Zagreb se pojačao dovođenjem Zlatka Horvata, ali Zlatko Horvat ne može zaigrati još protiv Parižana i s time što ima na raspolaganju, Andrija Nikolić će napasti velikog favorita.

- Optimist sam, znam da ćemo odigrati dobru utakmicu, vjerujem ovoj momčadi. Bit ćemo mi dobri. Imali smo dosta problema u posljednje vrijeme, ali se nosimo s njima najbolje što znamo - ističe Nikolić.

Itekako zaslužili prolaz

Sjećate li se svoje premijere u Parizu u prvom dijelu Lige prvaka?

- Da, naravno. Mislim da smo i tada odigrali jako dobru utakmicu, ali smo izgubili zbog vraćanja u obranu i ta nam je utakmica na neki način bila preokret s kojim smo kasnije srušili ostale. PSG je ozbiljna momčad, prepuna iskusnih igrača i protiv takvih moraš biti maksimalno koncentriran 60 minuta.

Otkud energija nositi se s najjačima?

- Teško je reći otkud energija, ali mislim da je najvažnije shvatiti da oni to mogu. Možda nam je u Aalborgu falilo natjecateljskog ritma za Ligu prvaka i ako ništa Aalborg nam je pomogao da se vratimo u igru.

Što pripremate za PSG?

- Nećemo sve otkriti, ali ćemo biti s većom energijom nego protiv Kolstada.

Dakle kompletni?

- Vjerujem da će svi moći pomoći. Trošit ćemo mi i njih (Srnu i Klaricu), nek’ zarade plaću.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

To “svi” znači Srna i Klarica, ali i navijači...

- Oni nam daju energiju, sada nam stvarno trebaju i vjerujem da će napuniti Arenu što nije lako.

Kielce može donijeti odluku i bez vas?

- Može, ali mi se ne zamaramo s tom utakmicom, fokusirani smo samo na sebe.

Montpellier je u prošlu subotu ugostio PSG. Dva sastava iz Lige prvaka, šest razlike za PSG u gostima?

- Nisam gledao. Ostale njihove smo pogledali. Utakmicu smo u Parizu posljednji put izgubili u njihovoj tranziciji. Sada smo to popravili i ako ih svedemo na igru 6 na 6, šanse nam rastu - zaključio je Andrija Nikolić.

Mi ćemo dodati da su po svemu prolaz zaslužili, bolji su međusobno od Kolstada, Pelistera i Szegeda, u tom krugu osvojili su 10 od mogućih 12 bodova. Valjda je došlo vrijeme da se i njima neke dobre stvari dogode.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 22:16