Dino Slavić

 Damir Krajač/Cropix
PORTO - PPD (18.45)

Zagrebaši love bod koji ih vodi u osminu finala Lige prvaka: ‘Čupamo se i tražimo, ali želimo se pokazati‘

Utakmica koja se trebala odigrati prije dva tjedna odgođena je zbog kaosa u zračnoj luci u Frankfurtu
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 26. veljača 2023. 14:05

PPD Zagreb večeras u 18.45 u zaostalom susretu iz 12. kola grupne faze Lige prvaka ima prvu meč-loptu za prolazak u drugi krug natjecanja. Treba mu bod da bi to potvrdio.

Porto je porazom u Veszpremu ispao iz svih prilika za prolazak u drugu fazu i to je najbitnije razlika u odnosu na ono što se trebalo dogoditi prije dva tjedna kada je Zagreb krenuo, ali nije stigao u Porto zbog Lufthansinih problema na aerodromu u Frankfurtu. Taj susret je tada odgođen, EHF je odredio da se mora igrati prija kraja grupe faze, prije posljednjeg kola u kojeg Zagreb gostuje u Danskoj, a gost Porta bit će Wisla.

Zagreb dolazi u Porto u dobroj situaciji. Porto je porazom u Veszpremu izgubio sve šanse za prolaz u drugi krug, koliko god je bio dobar u nastavku sezone, pa neće biti na 100 posto protiv Zagreba. Porto je igrao u četvrtak u Mađarskoj, Zagreb u srijedu doma, pa je imao i dan odmora više od Portugalaca. Sada Zagrebu za prolaz, jer je Wisla doma izgubila od PSG-a, u dvije preostale utakmice treba samo bod, a šanse su Porto u nedjelju i Gudme u srijedu.

Teško gostovanje u Danskoj

Uz sve to, i s dva poraza Zagreb može proći, pod uvjetom da Wisla ne osvoji više od boda u svom posljednjem nastupu, također u Portu idući tjedan. PPD Zagreb ima bolji međusobni skor protiv Poljaka i izgledi su mu za prolaz kud i kamo veći od Wislinih kolo prije kraja grupne faze. No, naravno, ništa nije gotovo i Zagreb u Portu mora ići na sve u nadi da neće ostati na ništa.

Zagreb propustio savršenu priliku dovršiti priču pobjedom protiv PSG-a, koji je nedavno u Arenu stigao bez petorice jako važnih igrača. No, Zagreb je razočarao, izgubio i sada je u situaciji da mora jako paziti kako igra Wisla, i još poneki bod ne bi im zgoreg došao da do kraja natjecanja budu sigurniji. Ovako je to ples po žici, tim više jer će posljednji susret u Danskoj biti težak, budući da je GOG u utrci za broj 4 s Dinamom, a broj 4 u osmini finala nosi uzvrat doma. A to može biti velika prednost.

image
Ronald Goršić/Cropix

Nakon sjajnog finiša prvog dijela polusezone, Zagreb je drugi dio ušao loše, s dva poraza doma, ali protiv objektivno jačih klubova u ovom trenutku. Nema vremena za plakanje mora se popraviti i u Portu izgledati bolje, da bi pokušao osigurati prolaz.

PSG i Magdeburg ostavili su traga, jeste li se oporavili?

- Moramo, život ide dalje i treba se pokazati. Falilo nam je mrvicu sreće, discipline, nije bilo nerealno da ćemo mi to dobiti, ali, eto, nije nam uspjelo. I imamo novu priliku, to je najvažnije. Ne ovisimo ni o kome, što je po meni jako važno - reći će u uvodu protiv Magdeburga odlični vratar zagrebaša, Dino Slavić.

Forma je do prije SP bila u uzlaznoj putanji, a nakon baš i ne?

- Ritam smo izgubili i to se osjeti. To su osjetljivi dijelovi sezone, moram priznati i sâm sam se našao u tome prvi put. Čupamo se, tražimo, pa ćemo vidjeti gdje ćemo stići.

Nije vam bilo lako na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj?

- Nije, ali to je posebna uspomena i ogromna sreća za mene, neki cilj kojim sam se vodio u karijeri. Liga prvaka koju sam dobio u Zagrebu dala mi je razinu više i presretan sam da sam dobio priliku o kojoj sam sanjao. Nažalost, nismo uspjeli, a moram reći da nikad teži dres u karijeri od reprezentativnog nisam nosio. To je neko sasvim posebno iskustvo koje se nikad ne zaboravlja.

Dobre obrane su vas odvele iz Zagreba u Francusku iduće sezone?

- I to je za mene veliko priznanje, jer nisam više mlad vratar. Igrati u takvoj ligi kao što je Francuska, prilika je koju sam izgradio u Zagrebu i zato sada mogu reći da je moj dolazak iz Leona bio pun pogodak u tom smislu.

image

Slavko Goluža

Ronald Goršić/Cropix

Vratimo se nedjelji, Porto će biti veliki izazov. Koje su njihove najjače strane?

- Sredina obrane im je jako snažna, u napadu imaju jako dobru igru 7 na 6. Zato su pivoti Itturiza i Salina njihovi, po mnogima, najvažniji igrači, jer o njihovoj suradnji s vanjskom linijom jako puno toga ovisi. Imaju jake individualce, ali mislim da mi u ovom trenutku imamo veći motiv od njih što će biti vrlo važno.

Kakvu očekujete utakmicu u Portugalu, u Zagrebu je to bila prva pobjeda u Ligi prvaka, poprilično uvjerljiva?

- Očekujemo definitivno drugačiju utakmicu nego u Zagrebu. Oni nemaju presing, ništa ne moraju, jer šanse za prolaz više nemaju, ali igraju pred svojom publikom... U Zagrebu smo ih dobili vrlo sigurno, baš na tih 7 na 6 jako smo dobro reagirali i napravili visoku pobjedu, koja je bila prva naša ove sezone u Europi. Moramo biti strpljivi i koncentrirani, što je to naučili smo posebno od Magdeburga koji je jedva čekao da mi jurnemo, a morali smo na kraju jer smo bili u minusu koji je trebalo stizati. No, oni su sve naše greške skupo kaznili. I Porto je momčad koja je tako nešto u stanju iskoristiti, pa se napadački moramo popraviti. Jednostavno, za uspjeti u takvim utakmicama moraš imati sve. A bilo bi dobro da se osiguramo prije puta u Dansku.

Mijenjate suradnike, u reprezentaciji je to bilo i više, sada malo Mandić, malo Panjtar, smeta li vam to?

- Ne, apsolutno. Mislim da su obojica odlični i da smo zdrava konkurencija. Mandić je nešto ozlijedio ložu, pa ga ovaj puta neće biti s nama, ali tu je Panjtar. Logično je da jedan mladi vratar kao Mandić zaslužuje priliku nakon odličnih obrana u domaćem prvenstvu. Osobno mislim da je sve to naša prednost i zato ne sumnjam da ćemo Panjtar i ja to danas pokazati - zaključuje Dino Slavić.

Da, jako važan detalj, jer bez odličnih vratara teško je uspjeti u Ligi prvaka posebno na gostovanjima.

Čupić: Godinu i pol gradimo ovo

Nervozan je u posljednje vrijeme, a to je uvijek otežavajuća okolnost. Ozljeda koljena bacila ga je u unazad, ali s obzirom na iskustvo koje ima, nećemo sumnjati da će Ivan Čupić nakon dugo vremena primiriti strast i biti lider mlade momčadi u Portugalu.

- Put nam ne ide prema Portu, nadam se da će utakmica biti bolja. Zato je dobro da smo došli malo ranije. Nedjelja je meč lopta, četiri godine nismo izašli iz skupine i ja se nadam da ćemo se vratiti doma sa osminom finala.

Pritisak?

- Realno, ne razmišljamo tako. Radimo na tom projektu godinu i pol dana i mislim da smo svi kao klub jako napredovali. Sljedeći cilj je osmina finala, Liga prvaka je uvijek pritisak. Nema lagane utakmice, laganih protivnika. Nama je to u nedjelju finale. Nije ni Porto u optimalnom stanju nakon Veszprema, ali nije lako ni tamo tražiti bodove. (drp)

PORTO - PPD ZAGREB (18.45, Arena sport)

Porto, Dragão Arena. Suci: Schultze i Tonnies (Njemačka).

PORTO: Frandsen – Branquinho, Areia – Iturizza – Valdez, Silva, Thurin.

Klupa: Mitrevski; Fernandez, Plaza, Salina, Laeso, Cruz, Magallaes, Dicou, Sousa.

Trener: Magnus Andersson.

PPD ZAGREB: Slavić – Dibirov, Čupić – Musa – Srna, Dodić, Klarica.

Klupa: Panjtar; Ćavar, Kraljević, Grahovac, Klis, Kavčić, Sirotić, Leimeter, Gojun.

Trener: Slavko Goluža.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 10:57