MARKO TODOROV/Cropix
MRVICE SA STOLA

Zagrebova premijera u Ligi prvaka znak je da ćemo ponovno gledati borbe Davida i Golijata

Da je Kielu trebalo, razlika je mogla biti i veća, što se najbolje vidjelo u prvom poluvremenu
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 14. rujan 2023. 20:58

Moglo se to i drugačije i puno jeftinije riješiti, džentlmenskim nekim dogovorom, na primjer. Ispadalo bi to podosta iz uobičajenih sportskih okvira i kosilo sa svim pravilima logike i zdravog razuma, no, rukometaši Kiela stvarno nisu niti trebali doći u Zagreb na utakmicu 1. kola skupine A Lige prvaka. Mogli su ostati doma i uštedjeti nekoliko desetaka tisuća eura koliko ih je sa sjevera Njemačke koštao put do Zagreba, a RK Zagreb im je ponuditi da se utakmica registrira rezultatom 10-0 - za Kiel(!). Kao da domaćin, a ne gost, nije došao na utakmicu.

Možda se pitate o čemu ovaj luđak priča, no priča u potpunosti drži vodu. Premda Kiel posrće u Bundesligi i unatoč tome, tih plus, odnosno minus 10 (a zapravo konačnih -7), trenutačni su odraz snaga između Kiela i Zagreba.

Budžeti dovode igrače, a igrači dovode do pobjeda; Zagreb toga danas, znamo svi, nema...

Nažalost, takva je priča i s još nekim klubovima s kojima se RK Zagreb ima potući u nastavku natjecanja i u neravnopravnoj borbi Davida i Golijata, ali u onoj u kojoj u konačnici pobjeđuje Golijat - čitaj bogatiji. Danas se u sportu, nažalost, sve mjeri golim novcem te je potpuno normalno da se Zagreb ne može nositi s elitom iz najbogatijih zemalja u kojima i slabiji klubovi godišnje na raspolaganju imaju i deseterostruke Zagrebove budžete. A budžeti dovode igrače, a igrači dovode do pobjeda; Zagreb toga danas, znamo svi, nema...

Nekad je RK Zagreb tijekom 90-ih uzeo dva naslova prvaka Europe i četiri puta bio u finalima, uvijek među četiri najbolja kluba u Europi. Nažalost, sve nakon toga doživljeno od 2000. je padanje u ponor, polako korak po korak, te se posljednje desetljeće vječiti hrvatski prvak u Ligi prvaka bori samo za mrvice sa stola i ne uspijeva proći niti natjecanje po skupinama.

Bilo je nekih kratkotrajnih bljeskova, dogodio bi se poneki prolazak u četvrtfinale, no sve je to ništa u odnosu na vremena kad su se svima, doslovno svima, već po dolasku u Zagreb tresle gaće. Čak i najjačim i najbogatijim klubovima. "Tempi passati". Tako će i ostati i nitko i ništa ne može to promijeniti. Naravno, nimalo nije za to kriv sadašnji trener Zagreba Slavko Goluža niti njegovi igrači, koji su dali sve od sebe kao i uvijek. Za sve je kriva "konstelacija zvijezda".

Na kraju, nije baš minus deset, ali je i moglo biti. Da je Kielu trebalo, moglo je biti i više, što se najbolje vidjelo u prvom poluvremenu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. srpanj 2024 02:43