Petar Cikuša Jeličić

 Valentina Claret/imago Sportfotodienst/profimedia
ZVIJEZDA JE ROĐENA

Zagrebu se predstavilo novo čudo od igrača. Ima 18 godina i ‘vic‘ koji podsjeća na Ivana Balića

"Tek mi je 18 godina i znam gdje mi je mjesto među ovim velikim igračima, među najboljima"
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 17. listopad 2024. 21:31

Ivana Balića više odavno nema na rukometnim terenima, a nakon olimpijskog turnira oprostio se i Nikola Karabatić. Igrača šmekera kao što su bili Talant Dujšebajev, današnji trener Kielcea, i Jackson Richardson, nekadašnji genijalni francuski reprezentativac, sjećaju se samo oni malo stariji.

Premda je moderni rukomet prepun odličnih igrača, brzanaca, pucača, štemera, pravih igrača s onim nečim posebnim u rukama i nogama danas je jako malo. Rukometni svijet žudi za takvim pojavama, za koje gledatelji navijaju čak i ako igraju protiv njihovih momčadi.

"Fina ruka"

No sad je već svima jasno da se jedan takav konačno pojavio. Igra u redovima Barcelone, koja je u srijedu igrala i pobijedila u Zagrebu. Baš kao i virtuoz Balić i "all round" igrač Nikola Karabatić, najtrofejniji i najkompletniji rukometaš u povijesti, i on je naše gore list. Ime mu je Petar Cikuša Jeličić, 18-godišnji klinac rođen u Bordilsu od majke Tatjane Jeličić (inače Srpkinje) i oca Zorana Cikuše, bivšeg igrača Partizana iz Bjelovara.

image
MARIUS BECKER Dpa Picture-alliance Via Afp

Petar i brat mu blizanac Đorđe, koji je također rukometna klasa u usponu, u tom smislu neodoljivo podsjećaju na Karabatiće s potpuno istim familijarnom i genetskom pozadinom. Naravno, s tom razlikom da su Karabatići nekoć mogli birati hoće li igrati za Hrvatsku, Srbiju ili Francusku, a Cikuše Jeličići su izabrali svoju rodnu Španjolsku, a ne Hrvatsku ili Srbiju.

No to je već stara priča, još uvijek neprežaljena jer bi takvi igrači bili svježa i dobrodošla krv hrvatskom rukometu, koji je u maloj ili ozbiljnoj stagnaciji. Bilo kako bilo, Petar Cikuša Jeličić igrao je protiv Zagreba, bio je zasluženo proglašen igračem utakmice, a u njoj je prezentirao rukometni repertoar koji vicem podsjeća na Ivana Balića. Naravno, i zato što igra najodgovorniju i najkompleksniju ulogu srednjeg vanjskog i pokretača igre momčadi.

- Nisam bio loš, moglo je i bolje. Bitno je da smo pobijedili, a ne to da sam bio igrač utakmice. Uvijek dajem sve od sebe, uživam u ovome što radim. Tek mi je 18 godina i znam gdje mi je mjesto među ovim velikim igračima, među najboljima na svijetu. Godine mi nisu prepreka, znam da se moram nositi s iskusnim igračima od 30-40 godina i znam da još puno trebam učiti i raditi...

Uzeo Ligu prvaka

- Moram još nabaciti mišiće, malo više vremena provoditi u teretani i s godinama postati jači i čvršći - rekao je skromno Petar na sasvim solidnom hrvatskom (srpskom), baš kao što je to uvijek miksao Nikola Karabatić.

Inače, i Petar i Đorđe imaju ugovor s Barcelonom do 2027. godine. Đorđe je i prije 17. rođendana nastupio za prvu momčad i tako postao drugi najmlađi debitant katalonskog velikana ikad. Đorđe igra s obje ruke, pokriva sve tri vanjske pozicije i za njega je trener Ortega rekao da je i svestraniji od brata.

image
FOTO OLIMPIK Nurphoto Via Afp

Obojica su već poharali velika natjecanja u mlađim dobnim kategorijama, u pravilu su bili najbolji igrači i strijelci na tim turnirima, a Petar je bio dio lanjske momčadi Barcelone koja je u Kölnu osvojila naslov prvaka Europe. U polufinalu protiv Duvnjakova Kiela Petar je zabio četiri gola, a u finalu protiv Aalborga samo jedan uz bitnu razigravačku ulogu.

U svakom slučaju, rođena je nova rukometna zvijezda; odnosno bolje je reći - par zvijezda. Petar i Đorđe Cikuša Jeličić zasigurno će u nadolazećim godinama biti najveći zalog rukometne "furije" u potrazi za novim odličjima. Da, doista je šteta što nisu izabrali Hrvatsku...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. listopad 2024 21:31