Ana Debelić (u sredini) tijekom finala

 ATTILA KISBENEDEK Afp
LIGA PRVAKINJA

Ana Debelić i Marta Tomac prvakinje Europe, sredile su favorizirani Györ pred više od 15.000 ljudi!

Pojedinačno je Györ jači, ali još jednom se pokazalo da je u rukometu najvažniji kolektiv...
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 05. lipanj 2022. 20:09

Rukometašice Vipers Kristianstada obranile su naslov europskih prvakinja, a europskom krunom po prvi put se okitila kružna napadačica hrvatske rukometne reprezentacije Ana Debelić!

Norveška je ekipa u nedjelju pred više od 15.000 gledatelja u Budimpešti svladala favorizirani Györ u finalu završnog turnira Lige prvakinja rezultatom 33:31, dok je francuskom Metzu pripalo treće mjesto nakon pobjede nad danskim Esbjergom.

Osim Debelić, s Vipersom je slavila i Marta Tomac, hrvatska rukometašica koja već dugo nastupa za norvešku reprezentaciju. Autor Vipersovog pothvata je Ole Gustav Gjekstad, trofejni norveški trener, dok su šesti naslov u Ligi prvakinja osvojile Katrine Lunde i Nora Mork.

Fantastična je bila 42-godišnja Lunde i u velikom finalu, skupila je 13 obrana od koje su mnoge bile u ključnim trenucima, dok su Györove vratarke zajedno skupile tek 10 obrana. Debelić je bila odlična u obrani, dok je u napadu imala stopostotan učinak, zabila je tri gola iz tri pokušaja, od toga su dva bila izuzetno važna u trenucima kad se u drugom poluvremenu lomio rezultat.

Györ je bolje otvorio susret te je u tri navrata u prvom poluvremenu imao prednost od tri pogotka. Međutim, Vipers se vratio, posložio obranu i stigao do velikog preokreta. U završnici prvog dijela Norvežanke su dvaput vodile s tri razlike, na odmor su ponijele +2.

Drugo poluvrijeme Vipers je odigrao vrlo zrelo, kontrolirao je zbivanja na terenu cijelo vrijeme te je Györu dozvolio tek jedno izjednačenje i to u prvim minutama nastavka. Gjekstad je kao taktičko iznenađenje u drugom dijelu koristio i igru sedam na šest te se može zaključiti kako je nadmudrio svog kolegu na suprotnoj strani Ambrosa Martina.

image

Marta Tomac (desno)

ATTILA KISBENEDEK Afp

Vipers je bio bolji, kompletniji i sigurniji. Imao je obranu, imao je neuništivu Lunde, sjajne rukometašice Gulldén i Mork, raspoložene Čehinje Jerabkovu i Knedlikovu, Tomac koja je dala doprinos u važnim trenucima, pa Debelić, koja je uz Tomori držala obranu i radila velike probleme svojom igrom u napadu. No, najvažnije od svega, Vipers je imao ekipu. Pojedinačno je Györ po imenima definitivno jači, ali još jednom se pokazalo da ne igraju imena i da je u rukometu najvažniji kolektiv...

Metz je u susretu za treće mjesto ostvario prvu pobjedu na Final Fouru Lige prvakinja te je osvojio brončanu medalju. Za francuske prvakinje nastupile su vratarka Ivana Kapitanović i Tamara Horaček, dok Ćamila Mičijević nije ulazila u igru, kao ni u subotnjem polufinalu. Kapitanović je branila većinu vremena te je upisala šest obrana (20 %).

Francuskinje su odigrale jaku obranu koja se povremeno pretvarala u 5-1, pa je Esbjerg u prvom poluvremenu ostao bez pogotka čak 11 minuta. Metz je napravio seriju 5:0 u tom razdoblju i stekao ključnu prednost koju danski sastav više nije mogao nadoknaditi. Već na poluvremenu francuske prvakinje vodile su 18:12, u nastavku se Esbjerg pokušao vratiti, ali nije bilo snage u ekipi Jespera Jensena.

- Mislim da smo igrali dobro u prvim minutama, ali je na semaforu pisalo 2:5. Metz je dominirao u utakmici te je zasluženo pobijedio – izjavio je trener Esbjerga. A Metz je odigrao posljednju utakmicu u ovakvom sastavu. Brojne će igračice napustiti klub po završetku sezone, među njima je i Ivana Kapitanović, koja nastavlja karijeru u Rapidu iz Bukurešta.

- Ova sezona nije bila ništa posebno, ima nešto u ovoj ekipi. Ne znam jesmo li zaslužili ovu brončanu medalju, ali radili smo puno tijekom sezone – konstatirao je trener Metza Emmanuel Mayonnade.

FINALE:

Györ – Vipers 31:33 (13:15)

GYÖR: Leynaud (8), Glauser (2); Hansen 6, Blohm 5, Lukacs 4, Oftedal 3, Kristiansen 3, Nze Minko 3, Pintea 3, Schatzl 2, Ryu 2.

VIPERS: Lunde (13); Jerabkova 7, Gullden 6, Knedlikova 5, Mork 4, Tchaptchet 3, Naes Andersen 3, Debelić 3, Tomori 2.

ZA TREĆE MJESTO:

Esbjerg – Metz 26:32 (12:18)

ESBJERG: Poulsen (6), Eckerle (1); Reistad 10, T>ürkoglu 4, Moller 3, Solberg-Isaksen 3, Jacobsen 2, Nielsen 1, Tranborg 1, Jensen 1, Ingstad 1.

METZ: Kapitanović (6); Zaadi 7, Horaček 5, O. Kanor 4, N'gouan 3, Nocandy 3, Bouktit 3, De Castro 3, Valentini 2, De Paula 1, Burgaard 1.

Linker
25. travanj 2024 15:15