Katarina Ježić

 RONALD GORSIC Cropix
FINAL FOUR U BUDIMPEŠTI

Kapetanica hrvatske reprezentacije nakon burne sezone lovi europsku titulu: ‘To je finale prije finala‘

"Favorita nema, stvari se u takvim dvobojima otvore ili zatvore", rekla je Katarina
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 03. lipanj 2023. 14:16

Ovaj vikend budimpeštanska MVM Arena bit će domaćin 9. Final Foura Lige prvakinja za rukometašice. Danas u polufinalu će od 15.15 sati igrati Vipers iz norveškog Kristianstanda, koji lovi treći naslov u nizu protiv rekordera Final Foura sa četiri naslova, Györa, dok će se u drugom polufinalu sudariti najveće iznenađenje sezone i domaćin turnira, Ferencvaros protiv danskog Esbjerga. Ukratko, tri top ekipe europskog rukometa i jedan lutajući metak - domaćin.

Naša predstavnica u tom društvu je Katarina Ježić (30), kapetanica hrvatske reprezentacije iza koje je burna sezona. Počela je u turskom Kastamonouu, dok završava u norveškom Vipersu, gdje je stigla na pola sezone nakon vijesti da je reprezentativna kolegica, također pivotkinja, Ana Debelić u drugom stanju. I tako je sada Ježić tu da pomogne europskom prvaku u lovu na treću uzastopnu krunu. Neobično putovanje, dva potpuno različita svijeta u kojima se kapetanica naše reprezentacije jako dobro snašla. Uz to je nosila reprezentaciju do plasmana na Euro preko Slovačke.

- Stvarno, da mi je netko rekao da će tako završiti sezona, rekla bih da je lud. Nekako se sve posložilo, nisam mogla utjecati ništa, bila sam na pravom mjestu u pravo vrijeme. Mislim da sam zaslužila nakon toliko vremena - priča Kate.

image





































VLADO KOS Cropix

U Norveškoj je super...

- Baš tako. Otkad sam došla, nisam znala recept kako pobjeđuju, to me najviše zanimalo. Ali otkad sam tu shvatila sam taj recept, svi isto misle i uživaju u tome što radimo. U životu nisam imala prilike biti u takvom okruženju. To je razlog da smo uspješni i da mi je lijepo. Ja vjerujem u sebe i znala sam koliko mogu i koliko vrijedim. Za mene se nije ništa promijenilo, radim ono što volim. Nakon dugo vremenu baš uživam u svakom danu.

Tursku izabrala zbog LP

Sljedeće sezone Katarina Ježić ipak seli u Rumunjsku.

- Trebala sam na polusezoni u Brailu pa je Vipers nakon dva sata došao s ponudom da trebaju pivota, dva sata prije nego sam popisala. I rekla sam OK. Vipers me nastojao zadržati, pokušao otkupiti ugovor, ali klub u Rumunjskoj nije pristao. I idem tamo na kraju sezone, idem u ponajbolju ligu Europe. To je OK.

Otkud i zašto Kastamonou na početku, nije vam bio baš primjeren?

- Željela sam se vratiti u Ligu prvaka i to je bio jedini klub koji je bio slobodan u tom trenutku.

Polufinale je danas od 15.15 protiv Györa. Pet posljednjih europskih naslova u jednoj utakmici?

- Ja bih rekla da je to finale prije finala, zapravo je svejedno, jer bi ih sreli prije ili poslije. Tko se bude osjećao bolje, taj će pobijediti, tu favorita nema. Naša forma je OK, Ana Vijahireva se osjeća super, produžila je ugovor, svima je dobro. Obrana je najbitnija, ali ako ne zabiješ gol ne pomaže. Katrine Lunde je najveći motivator, nekad i gruba, ali kao lider mora biti takva. O Györu se sve zna, nema slabe točke.

Drugo polufinale, okršaj Ferencvarosa i Esbjerga?

- Favorita nema, stvari se u takvim dvobojima otvore ili zatvore. Stvarno mislim tako - zaključila je Katarina Ježić.

Györ i Vipers su treći puta u nizu na Final Fouru zajedno. Od osam dosadašnjih završnih turnira, Györ je bio na sedam i zato je njihov sudar na papiru finale prije finala. Dvije top ekipe, Vipers dvostruki uzastopni prvak Europe, prije njega Györ trostruki.

Györ je ‘Real Madrid’

Vipers predvodi nekad sjajno krilo Sandefjorda Ole Gjekstad koji je s njima osvojio dva naslova proteklih godina. U super ekipu najveće zvijezde su neuništiva Katrine Lunde na golu, odlična krila Knedlikova - Anderssen, te paklene vanjske igračice Roberts, Jarebkova i Vijahireva. Ove sezone najbolja ekipa Lige prvaka, direktno u četvrtfinalu u kojem je izbacila Rapid iz Bukurešta sa +15 razlike. Györ je pak Real Madrid ženskog rukometa. Top ekipa koju vodi Španjolac Ambros Martin, direktno kao broj 2 iz skupine u četvrtfinalu u kojem je izbacio Odense sa +11. Dvije ekstra vratarke, Sandra Toft i Amandine Leynaud, tri super pivota, Kari Brattseth, Linn Blohm i Ivette Broch, u vanjskoj liniji Oftedal, Nze Minko, Gros plus Ryu, Ane Mette Hansen... Strašna ekipa koje ove godine ne briljira, ali ulijeva strahopoštovanje.

U drugom polufinalu Esbjerg protiv domaćina Ferencvarosa. Esbjerg treći u skupini, kasnije na put za Final Four izbacio Brest i CSM Bukurešt. Jesper Jensen, danski izbornik je njihov trener. Imaju super vanjsku liniju s najboljom ovog trenutka na svijetu, Heni Reistad, uz nju Breistol, Mork i Tranborg, tu su prvi pivoti Danske i Norveške, Heindahl i Ingstad. Možda vratarke nisu na razini ostalih na turniru, no to će se vidjeti... Ferencvaros je najveće iznenađenje i jedini novi u odnosu na prošlu godinu. Prvi puta na Final Fouru. Vodi ih već godinama Gabor Elek. Bile su četvrte u skupini, onda izbacile Budućnost i Metz koji je lani bio na FF, i to nakon -6 doma s +7 u gostima. Odličan domaći vratarski tandem Janurik - Biro, odličan srpski tandem Cvijić - Lekić, odlične Nizozemka Malenstein na krilu i Njemica Bolk izvana, uz provjerene domaće snage, kompletna vanjska linija Zacsik - Szuczanski - Klujber.

Bit će to pravi spektakl u Budimpešti s jednim hrvatski adutom, Katarinom Ježić u dresu Vipersa iz Kristinasanda. Ana Debelić bodrit će suigračice s tribine.

BROJKE LIGE PRVAKINJA

Liga prvaka je natjecanje koje traje do 1961. godine. Tada je prvi osvajač bila bukureštanska Stiinta. Do 1993. igrao se Kup prvaka, od 1993. do 2013. Liga prvaka eliminacijskim sustavom, od 2014. igra se u skupinama Final Fourom, čiji je domaćin uvijek Budimpešta.

Apsolutni rekorder Lige prvakinja po naslovima je ukrajinski Spartak iz Kijeva koji je osvojio 13 naslova i igrao još dva finala. Iza njega je bečki Hypo s osam naslova i 13 odigranih finala, od danas aktualnih broj 1 s pet naslova je mađarski Györ.

Naslov prvaka Europe 1996. osvojila je u nezaboravnom finalu s bečkim Hypom i naša Podravka.

Naslove u nizu osvajali su Spartak iz Kijeva i bečki Hypo po četiri puta, te Györ tri puta, sada mu se može priključiti i Vipers.

Igračica s najviše naslova prvakinje Europe je legendardna Zinaida Turčina iz kijevskog Spartaka - 13. Deset ih je osvojila vratarka Natalija Rusnačenko, po seda, Marina Ratz i Stanka Božović, po šest Aušra Žjukiene Fridrikas, te Norvežanke Katrine Lunde i Nora Mork koje su i na vom Final Fouru, kao i Čehinja Jana Knedlikova iz Vipersa, koja ima pet naslova.

Najbolji strijelac u povijesti Lige prvakinja je Crnogorka Jovanka Radičević s 1069 golova, druga je Rumunjka Kristina Neagu s 1028, treća Mađarica Anita Görbitz s 1016. One su jedine prešle brojku od tisuću. U jednoj sezoni najbolji strijelac bila je u dres Mar Velencije Natalija Morskova koja je 96/97. zabila 150 golova. Na Final Fouru broj 1 su Nizozemka Nike Groot i Görbitz s po 57 golova, sada će ih loviti Heni Reistad u dresu Esbjerga, koja je dosad na završnim turnirima zabila 48 golova.

Uz naslov Podravke, Hrvatska ima još velikih dosega u Ligi prvaka. Snježana Petika bila je dvaput uzastopno najbolji strijelac natjecanja, ‘95. sa 72 i ‘96 sa 77 golova. Isti doseg ponovila je Andreja Penezić koja je sezoni 2015/16. u dresu Vardara završila s 102 gola. A imali smo i MVP završnog turnira u Jeleni Grubišić koja je te 2017. osvojila naslov sa CSM Bukureštom. Uz nju naslove iz Budimpešte nosile su i Marta Žderić Batinović s Budućnosti 2015. i Ana Debelić lani s Vipersom.

Ove godine listu strijelaca Lige prvakinja predvodi Heni Reistad iz Esbjerga s 130 golova.

Linker
25. travanj 2024 06:29