DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
TRENER ZAGREBA NA BOLOVANJU

Legenda Kauboja uoči važnog gostovanja: ‘Mislim da smo konačno postali jedna prava, ozbiljna europska ekipa‘

Kielce i Zagreb odigrali su samo tri utakmice u LP svih ovih godina, zagrebaši još nemaju pobjedu
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 23. studeni 2023. 15:25

KIELCE – ZAGREB (18.45 sati)

KIELCE: Wolff – Nahi, Konkoud – Karaljok – Sićko, Karačić, A. Dušebajev

Klupa: Walach, Gebala, Wyaderni, Tournat, D. Dušebajev, Oleyniczak, Thrastarsson, Paczkowski

Trener: Talant Dušebajev

ZAGREB: Mandić – Dibirov, Čupić – Suholežnik – Kos, Kavčić, Morales

Klupa: Panjtar (Grbavac), Ćavar, Glavaš, Klis, Faljić, Gojun, Srna, Sirotić, Klarica

Trener: Andrija Nikolić

KIELCE Dvorana Legionowo. Suci: Horaček i Novotny (Češka)


Zagreb uoči gostovanja u Poljskoj u 8. kolu skupine A

Zagreb je protekli tjedan odigrao sjajnu utakmicu protiv Kielca. Poljaci su kao dvostruki finalisti Lige prvaka došli u Arenu kao veliki favoriti, ali sama činjenica da je Talant Dušebajev nakon egala bio zadovoljan dovoljno govori o činjenici da je Zagreb propustio puno više. Istina je, Kielce je imalo meč loptu, Nahi koji ima visoki postotak šuta puknuo je ukupno 2/7, što se događa rijetko, promašio zadnji šut, a najzaslužniji za to bio je odlični Matej Mandić.

Zagreb nije imao rutinu privesti utakmicu kraju nakon vodstva. Da je imao, sada bi imao 9 bodova koliko god nepravde doživio. Talant Dušebajev je sa dva poteza svoj tim doveo u šansu za pobjedu. Prvo je kada je osjetio da brod tome promijenio obranu na 5-1, pa se Zagreb pogubio, da bi u zadnjem napadu samo sedam sekundi prije kraja uveo sedmog igrača, dobio višak, ali Nahi nije pogodio. Zagreb je osvojio veliki bod, mogao je i oba.

image

Matej Mandić

DAMIR KRAJAC Cropix

Obrana Zagreba je bila sjajna, primila 22 gola od velikog protivnika, Mandić na visini, napad do pred kraj OK, makar je i u prvom dijelu imao zastoj nakon velikog plusa, ali to se protiv takvih protivnika teško može izbjeći. Vratio se Srna, dobila je s njim obrana i napad i sve u svemu to je izgledalo jako dobro. I to već šesti puta uzastopno ove sezone, što više ne može biti slučajno.

Zato će biti zanimljivo vidjeti Zagreb na gostovanju u Poljskoj. Domaćin je veliki favorit kod kuće, bit će odmorniji nego u Zagrebu u koji je stigao nakon Super Globe turnira u Saudijskoj Arabiji, porazi Kiela gurnuli su im šansu da još po pitanju prva dva mjesta koja vode direktno u četvrtfinale ništa nije odlučeno.

Zagrebu je utakmica važna, svaki bod je kapital jer se lovi prolaz skupine, a s ambicijama u Kielcu treba realno, bez pretjerivanja. Cilj je samo da Zagreb bude na svojoj razini u posljednje vrijeme i ništa više od toga. A pokazali su i u Parizu i Szegedu da mogu.

U timu neće biti Patrika Walczaka koji je ozlijeđen i pokušat će se zaliječiti do dolaska Szegeda idući tjedan. Bez Walczaka koji je odigrao jako dobru utakmicu protiv svojih sunarodnjaka u Zagrebu sigurno će biti teže, pa ulogu puno bolje nego u prvom susretu mora preuzeti Suholežnik uz pomoć Faljića koji je nešto drugačiji igrač za tim. To su realnosti koje se događaju, to je drugi puta ove sezone nakon što u Szegedu nije bilo Srne. Sada nema Walczaka, a svaki igrač Zagrebu je i te kako dragocjen…

image

Andrija Nikolić

DAMIR KRAJAC Cropix

Andrija Nikolić, trener zagrebaša, uoči gostovanja u Poljskoj kaže:

- Kielce je jedna od najboljih svjetskih ekipa i s njima je uvijek teško igrati, posebno kada igraju na svom terenu. S druge strane i mi smo već dokazali da imamo što za reći i ne idemo tamo s bijelom zastavom, izgubiti što manjom razlikom, već s namjerom i željom da pobijedimo. Nažalost, to ćemo morati napraviti bez Patryka Walczaka koji je ozlijeđen, nadamo se ne strašno. Imamo još dva pivota i vjerujem da tu ne bi trebalo biti većih problema. Ostali su svi zdravi.

Dojam o Kielcu nakon Zagreba?

- Ako bih nekoga treba istaknuti to su kružni napadači, dosta njihovih akcija završava upravo na njima i mi to moramo zatvoriti što bolje možemo. Dosta dobro smo to radili u Zagrebu i vjerujem da ćemo ponoviti. Oni će ovoga puta biti odmorniji i spremniji, ali mislim da se i mi imamo ćemo nadati.

Ivan Čupić je ponajbolje godine svoje karijere ostavio u dvorani Legionowo, a s Kielcem je svojedobno bio i europski prvak, pa ga se s posebnim zadovoljstvom sjećaju u Poljskoj:

- Čeka nas skroz drugačija utakmica od one u Zagrebu. Kielce će sada biti spremnije i odmornije, nemaju iza sebe nastup na Super Globeu i mogu se koncentrirati isključivo na Zagreb. Moram reći da su momčad koja igra dosta drugačije u gostima i doma. Kada igraju vani onda igraju na rezultat, pragmatično, gol za gol. Kada su doma nošeni svojom sjajnom publikom, onda imamo priliku vidjeti nešto što ja zovem ‘totalni rukomet‘ i to uz njih još jedino Pariz zna ponekad pokazati. Kada su u dvorani Legionowo onda igraju i na rezultat i na brzinu i snagu, umjetnički dojam, za publiku i lepršavo. Teško im je parirati u Poljskoj.

image

Ivan Čupić

DAMIR KRAJAC Cropix

Lijepe riječi o Kielcu, a o Zagrebu?

- Mi smo u dobrom momentu forme. Dobro igramo, imamo i rezultat i želimo nastaviti u tom ritmu. Mislim da smo konačno postali jedna prava, ozbiljna europska ekipa koja može igrati sa svima i na nama je da u četvrtak još jednom pokažemo, prije svega sami sebi, da smo za ozbiljne utakmice. Falit će nam Walczak koji je jako bitan u rotaciji, ali znali smo da ga neće biti, pa smo se tako i pripremali. Treba posebnu pažnju obratiti na njihovu brzu tranziciju, na Igora Karačića i Alexa Dušebajeva koji tu najviše vuku. Kružni napadači su im također sjajni i trebat će i to zatvoriti mi naravno pokušati ne razbraniti Wolffa.

Jednostavno je to objasnio Ivan Čupić, ali neće biti tako jednostavno isto i izvesti.



Trener Zagreba na bolovanju i dojučerašnji izbornik rukometašica

Nema idealnije osobe od Nenada Šoštarića da veže dvije najaktualnije rukometne teme ovaj tjedan, Zagrebovo gostovanje u Kielceu i početak priprema ženske rukometne reprezentacije za nastup na SP u Švedskoj krajem mjeseca. Nažalost, popularni Šoka je na bolovanju, kičma je veliki problem, a operacija se čini najizglednijom opcijom, što bi se trebalo znati sljedećih dana. Ipak, Šoka s daljinskim barata odlično i rukomet je svakodnevno na njegovom programu, jako dobro je upućen u sve što se događa i dok se nada brzom povratku na klupu, evo što kaže o dvjema najaktualnijim temama u našem rukometu u ovom trenutku.

Kako dame imaju prednost, počet ćemo sa ženskom reprezentacijom. Kako procjenjujete stanje uoči SP u Švedskoj?

- Teško mi je reći iz ove pozicije, sigurno da će izbornik Obrvan imati najbolji uvid i već ćemo u pripremama znati kakvi ćemo na SP. Mi jesmo napravili plan, ali plan određuje ono što je napravljeno do dolaska na pripreme i naravno ozljede, koje su nezaobilazne, a kojih je bilo u posljednje vrijeme. Obrvan će imati najbolji uvid u kojem smo stanju već nakon Croatia Cupa. Razgovarali smo, podijelili razmišljanja, razmišljamo vrlo slično. Ono što sad vidim je da smo kompletni, jedino bez Ane Debelić koja ne može igrati, što smo znali i ranije. To je dobro, ali ponavljam - bit će onoliko dobro koliko to pokažemo na terenu.

Što vidite kao najveće upitnike?

- Sigurno će faliti Ana Debelić. Dobro je da se vratila Katarina Ježić, da igra. Valentina Blažević je važna, tu je, ali dugo nije igrala, a jako je važno da ona, Stela Posavec i Dejana Milosavljević budu u dobrom izdanju. One uz Ćamilu Mičijević nose našu vanjsku liniju, a ni Ćamile nije bilo na prošlom Euru. Imamo problem i sa Klarom Birtić koja ne igra u Bietingheimu, što mi je jako žao, jer mislim da bi trebala kraj Poljakinje Kudlacz kojoj je skoro 40 godina, a igra 60 minuta. Bilo mi je žao da je otišla, po meni godinu prije nego je trebalo, ali život je takav. Nekad ne možeš dobiti sve. Po meni, najvažnije pitanje će biti riješiti šutera ljevaka. Tu je Birtić jako važna, Kata Pavlović je ta koja može dobiti utakmicu, ali ako joj ne krene… Dakle, ima dosta pitanja na koje treba dati odgovore, definirati stvari prije polaska u Švedsku. Ono što je sigurno dobro da su sve te igračice već duže vrijeme skupa. Ključ će biti obrana. Gledao sam prije neki dan intervju nedavno preminulog legendarnog NBA trenera Boba Knighta kada su ga pitali ‘kako to vaše momčadi igraju uvijek dobru obranu, što trenirate s njima‘, a on je vrlo jednostavno odgovorio ‘to vrlo jednostavno igraš ili ne igraš‘. Ja očekujem da mi pokažemo pravu energiju, znam da to možemo.

image

Nenad Šoštarić

DAMIR KRAJAC Cropix

Neće nam biti jednostavna skupina?

- Neće, naizgled se čini tako, ali treba biti oprezan. Senegal je ozbiljna ekipa, njihov trener vodi Pariz, to su većina igračice iz Francuske lige, ima ih i iz Rumunjske gdje igraju s našim igračicama, znaju što rade na terenu i respekt je jako važan, jer je prva utakmica uvijek važna za ulazak u turnir. Kada sam kod afričke selekcije, dodat ću da je Kamerun, koji bi nam mogao doći u drugom krugu, izborio kvalifikacije za OI ispred tog Senegala, da je bolja od njih bila samo Angola, a Kamerun je slična priča kao Senegal. Dobro je da nakon njih imamo Kinu, a Švedska na kraju skupine bit će nam najveći protivnik. Oni su jako dobra selekcija. Tu su iskusne Roberts, Hagman i Blohm, tu su odlične vratarke Bundsen i Ryde. Eriksson koja je u CSM Bukureštu prošlo kolo imala 20 obrana za pobjedu u Debrecenu tek je četvrta vratarka. Odlične su Carlson i Stromberg u vanjskoj liniji, snažna Lagerqvist na crti, ljevakinja Dano koja igra u Odenseu. One su doma, vjerojatno razmišljaju o završnici, obećavaju godinama i ovo im je najveća šansa dosad.

Za moguće spajanje?

- Izgleda dobro, izgledno, ali ovisi najviše o nama i našim mogućnostima. Ako budu na 80-90 posto imamo šanse do cilja. Crna Gora je bez Radičević, Raičević i Jauković, ima problema s vanjskom linijom, bazirat će se na obrani sa Batinović i Rajčić na golu. Mađarska je izgubila dvije vratarke Janurik i Szikoru, Hafra i Zacsik su ozlijeđene, problem je sličan, vanjska linija Kaczor Vamos Klujber OK, ali za cijelo SP… Imamo dobra iskustva s njima, ali ponavljam samo po sebi to ne znači ništa, treba to iskoristiti na terenu.

Sada se okrenimo Zagrebu nakon sjajne partije s Poljacima, na redu je gostovanje u Kielcu. Ne sumnjamo da ste analizirali?

- Naravno da je velika šteta da to nismo pobijedili, jer smo bili bliže pobjedi. Kielce u Zagrebu ni po čemu nije impresioniralo i siguran sam da će sada biti bolji, što znači da moramo biti na najvišoj razini svojih mogućnosti. Imamo problem s kontrolom igre, ponavlja nam se, ne prepoznajemo situacije i po tom pitanju morat ćemo raditi neke automatizme da bismo spriječili da se to ponavlja. Sada učimo na greškama, ali to se mora stalno ponavljati da bi se na utakmici vidjelo kada treba. To je proces. Vjerujem da ćemo bolje reagirati ako nam se to ponovi, ali kažem, generalno to moramo popravljati. Obrana je bila dobra, zatvorili smo puno njihovih aduta, Mandić je bio sjajan na golu. Imali smo i dobar napad, sve dok Kielce nije okrenulo na 5-1 s Konkoudom na što smo se pogubili, makar to nije izgledalo ništa posebno. Vidjelo se koliko nam znači Srna, koliko nam je trebao u Szegedu, jer da smo imali njega uvjeren sam da bismo to dobili. No, što je tu je, vrijeme ne možemo vratiti, ono što možemo je još više raditi i čekati novu priliku koja će uz takvo htijenje sigurno doći – zaključio je Zagrebov trener na bolovanju Nenad Šoštarić.

Prva utakmica prije tjedan dana

ZAGREB – KIELCE 22:22 (11:10)

ZAGREB: Mandić (17+1), Panjtar; Kos 5, Ćavar, Walczak 3, Faljić, Klarica 3, Gojun, Srna 3, Sirotić, Čupić 3 (2), Dibirov 3 (1), Kavčić 1, Glavaš, Morales 1, Suholežnik. Trener: Andrija Nikolić

KIELCE: Walach, Wolff (12+1); Oleyniczak 2, Wiaderny 1, Konkoud 2, Sićko 1, A. Dušebajev 2, Tournat 3, Karačić 3, D. Dušebajev 4, Thartarsson, Paczkowski 1, Gebala, Karaljok 1, Nahi 2. Trener: Talant Dušebajev

SEDMERCI: Zagreb 4 (3), Kielce 1 (0)

ISKLJUČENJA: Zagreb 12 minuta, Kielce 8 minuta

IGRAČ UTAKMICE: Matej Mandić

ZAGREB Arena. Gledatelja 6.500. Suci: Amar i Dino Konjičanin (BiH)

Dosadašnji susreti

Kielce vodi 5:1

Kielce i Zagreb odigrali su samo tri utakmice u Ligi prvaka svih proteklih gdina. Zagreb još nema pobjedu, prije tjedan dana ulovio je egal na domaćem terenu, a prije toga ova dva tima sastali su se tek dva puta, i to u sezoni 2016/17 u grupnoj fazi, a oba puta bolje je bilo Kielce. Trener Zagreba tada je bio Silvio Ivandija, Kielce je nakon grupne faze u osmini finala ispalo od Montpelliera, a Zagreb od Veszprema. Godinu dana prije toga Kielce je postalo europski prvak u Kolnu.

Igrali su tada u istom ritmu kao i sada, dva kola uzastopno. Prvo je u Zagrebu Kielce slavilo 23:26 (Horvat i Mandalinić po 6/Lijewski 5, Bombač 4), da bi nekoliko dana u uzvratu u Poljskoj bilo 29:25 (Aguinagalde 7, Đukić 6/Mandalinić 7, Vori i Jotić po 4).

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 15:26