Katarina Pandža na utakmici Podravke Vegete i Krim Mercatora

 IVAN BRKIć/RK PODRAVKA
NAKON VELIKE BITKE

Podravka se vratila u Ligu prvakinja i u ‘novom debiju‘ junački pala protiv jakog protivnika

Krim je stigao do pobjede puno teže od očekivanog, a Podravka je pokazala da nije zalutala u elitno društvo
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 07. rujan 2024. 20:13

Podravka Vegeta vratila se u Ligu prvakinja nakon dvije godine i upisala minimalni poraz protiv jakog Krim Mercatora. Utakmica je odigrana u lijepoj atmosferi dvorane koja nije bila do kraja ispunjena, a gošće iz Ljubljane imale su i glasnu potporu svojih navijača. Uspjele su hrvatske prvakinje susret do kraja držati neizvjesnim, mogle su i do pozitivnog rezultata, i ako ovako nastave imat će se čemu nadati u Europi.

Protiv zvjezdane postave gošći Podravkin trener Ivica Obrvan krenuo je s Lucijom Bešen na vratima, sestrama Katarinom i Anom Pandžom te Klarom Birtić u vanjskoj liniji, dok su na krilima bile Andrea Šimara i Josipa Mamić, a na crti Sarta Šenvald.

Od samog početka u vrućoj Bepovoj dvorani pratili smo veliku bitku, igrale su se jake obrane na obje strane, a posebnost utakmice bilo je čak sedam dosuđenih sedmeraca u Podravkinu korist u prvih pola sata. Problem je za Koprivničanke bio što su ih realizirale tek četiri, pa je Krim na predah otišao s prednošću od 9:12.

Moglo bi se reći da su tu hrvatske prvakinje platile danak neiskustvu, možda je bilo i malo treme s obzirom na prvu utakmicu. Odnosi se to i na neke tehničke pogreške u napadu koje se u Ligi prvakinja kažnjavaju brzo i nemilosrdno.

Ove dvije ekipe međusobno su se dobro upoznale kroz ljetne pripreme, vidjelo se da su treneri spremni na različite varijante. Podravka je u uvodu dobro parirala iako je Mamić otvorila utakmicu s dva promašaja. Prva tri gola za domaće zabila je K. Pandža, prvi iz igre tek u 10. minuti.

Obrvan je uskoro u igru ubacio i Mateju Pletikosić, Katarinu Prkačin i Miju Brkić, a na desno krilo ušla je Katja Vuković kako bi rasteretila Mamić s obzirom na ozljedu Nikoline Kragulj koja još niti jednom nije trenirala ove sezone.

Igralo se u početku gol za gol, a gošće su se počele odvajati u drugom dijelu prvog poluvremena. Vodila je Podravka 6:5, a Krim u osam minuta bez domaćeg pogotka preokrenuo rezultat na 6:9 golom Zaadi u 25. minuti. Važnu je ulogu tu imala i Krimova vratarka Amra Pandžić koja je ušla s klupe i obranila dva sedmerca.

Nadu je vratila A. Pandža iz sedmerca u 25. minuti (7:9), ali Ljubljančanke i dalje koriste propuste u domaćoj obrani, a Obrvanu nisu previše pomogla ni dva time outa, njegova ekipa na odmor je otišla s tri gola zaostatka.

Moglo je u 2. minuti nastavka biti -2, ali je Maja Vojnović obranila sedmerac Mamić. Mavsar zabija dvaput u nizu i ubrzo Krim ima prednost od 10:14. Ni A. Pandža ne pogađa iz sedmerca, inače petog kojeg je izborila Birtić, i činilo se u tim trenucima da će Podravka teško izbjeći poraz.

Ipak, nisu se Obrvanove igračice predavale, i od 11:15 su u četiri minute stigle do 14:16 golovima Birtić, K. Pandže i Šimare. I tu nije bio kraj, jer Krim je počeo padati, a Podravka se dizala, i to kako.

Prvo je Šimara zabila odbijanac nakon još jednog promašenog sedmerca, pa Pletikosić pogađa sa sredine, da bi Prkačin lovom u 46. minuti izjednačila na 17:17. Krasno je Pletikosić vodila Podravkinu igru, dijelila fenomenalne asistencije, a njene suigračice to su koristile, poput Šimare za 18:18.

Šenvald je za vodstvo od 19:18 u 48. minuti zabila na prazan gol, pa Mamić pogađa za 20:18 u 49. minuti, a K. Pandža minutu kasnije postavlja 21:18. Ipak, još je dosta bilo do kraja i slovenska ekipa se vratila u egal pet minuta prije kraja.

Radičević je zabila za 23:23, K. Pandža je dvije minute prije kraja promašila i sedmi Podravkin sedmerac, a posljednjih minutu i pol Podravka je bila bez isključene Mamić koja je igrala nogom.

Minutu do kraja Bešen brani pokušaj Gutierrez, ali Krim ima novi napad kojeg Zaadi koristi za 23:24. Podravka je imala pola minute za pokušaj izjednačenja, K. Pandža je izborila sedmerac, a odgovornost je preuzela Birtić koja je pogodila vratnicu. Tako je Krim stigao do pobjede puno teže od očekivanog, no Podravka je pokazala da nije zalutala u elitno društvo.

PODRAVKA VEGETA 23 (9)

KRIM MERCATOR 24 (12)

KOPRIVNICA – ŠSD ‘Josip Samaržija – Bepo‘. Gledatelja 1200.

Sutkinje: Cristina Lovin i Simona Raluca Stancu (Rumunjska). Delegat EHF-a: Emir Bešlija (Crna Gora).

PODRAVKA VEGETA: Tucaković (2), Crnjak, Bešen (8); Vuković, K. Pandža 7(2), Popović, Birtić 1, Ćurić, Pletikosić 2, Brkić, Šenvald 3, Vuljak, Šimara 5, A. Pandža 1(1), Prkačin 1, Mamić 3.

TRENER: Ivica Obrvan.

KRIM MERCATOR: Vojnović (6+3), Pandžić (1+2); Radičević 3, Stanko 2, Gros 2, Zaadi Deuna 5, Mavsar 5, Abina 2, N‘Diaye, Gurierrez 2, Varagić 1, Horaček 1(1), Ngombele, Brnović, Grbić 1, Egger.

TRENER: Dragan Adžić.

SEDMERCI: Podravka Vegeta 12 (4), Krim Mercator 2(1).

ISKLJUČENJA: Podravka Vegeta 6. min. (A. Pandža, Prkačin, Mamić), Krim Mercator 12 min. (Stanko 2+2, Brnović 2+2, Zaadi Deuna, Abina).

IGRAČICA UTAKMICE: Grace Zaadi Deuna.

Linker
07. rujan 2024 20:14