Andrea Šimara na utakmici u Erdu

 RK PODRAVKA/LUKA MARUšEVEC
LIGA PRVAKINJA

Podravka upisala deseti poraz kod Ferencvaroša, Mađarice su barem za klasu iznad

Na kraju 33:24, visok i uvjerljiv poraz koji je, dojma smo, mogao biti i manji
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 14. rujan 2024. 18:04

Nije se Podravka Vegeta dobro provela na gostovanju u Mađarskoj. Nikad u povijesti nisu Koprivničanke svladale Ferencvaroš, imaju tek jedan remi, a u subotu su u Erdu kraj Budimpešte upisale i jubilarni deseti poraz.

Mađarske prvakinje su nedvojbeno barem za klasu iznad Podravke, koja se u elitno društvo ubacila zahvaljujući pozivnici iz EHF-a. Iako se u Koprivnici skupila zanimljiva ekipica, jasno je da s velikim brojem debitantica u Ligi prvakinja treba puno strpljenja kako bi se došlo do situacije da se može parirati vrhunskim europskim suparnicima.

Utakmica u Erdu odigrana je u pravoj domaćinskoj atmosferi kakva uvijek prati Ferencvaroš kad igra kod kuće. Vjerni i bučni navijači cijelo vrijeme navijaju, većina ljudi je u zelenom, priključuju se i ostali, i jedna mlada i neiskusna ekipa u takvim uvjetima začas ‘izgori‘.

Iako, dobro je Podravka otvorila svoje prvo ovosezonsko euro-gostovanje. Obrana je na početku bila dobra, a vratarka Lucija Bešen bila je odlična. Branila je ono što je trebala, no uz to je skidala i zicere te omogućila svojim suigračicama značajno odvajanje već u samom uvodu. U 11. minuti vodila je Podravka 4:8, no to je zapravo bilo sve od ekipe Ivice Obrvana.

Nakon toga domaće su ubacile u višu brzinu i pojačale ritam, a Koprivničanke su se u tome sve slabije snalazile. Kasno se izlazilo na suparničke igračice, radilo se premalo prekršaja, a u napadu se početničkim pogreškama praktički davalo lopte suparnicama u ruke. A tako dobro posložena ekipa to kažnjava bez milosti, i do poluvremena je na semaforu bilo 17:12.

Šteta zbog devet obrana raspoložene Bešen, no Podravka se jednostavno više nije mogla vratiti iz ponora. Ferencvaroš je kontrolirao utakmicu, kad bi se malo opustio Podravka bi smanjila razliku, ali ubrzo su domaće opet pojačale i na to pravog odgovora nije bilo. Uz Bešen, tek Matea Pletikosić i Katarina Pandža pokazale su nešto više i zaslužile prolaznu ocjenu.

Na kraju 33:24, visok i uvjerljiv poraz koji je, dojma smo, mogao biti i manji. Međutim, sve je to dio europskog odrastanja ekipe koja ima potencijal i koja definitivno nije bez izgleda u ovoj konkurenciji.

Moramo na kraju spomenuti i talijanske sutkinje. Ni u kom slučaju one nisu krive za Podravkin poraz, no sudile su domaćinski i slabo, teško je vjerovati da EHF nema kvalitetnije kadrove za najvišu razinu klupskog rukometa.

FERENCVAROŠ - PODRAVKA VEGETA 33:24 (17:12)
ERD – Erd Arena. Gledatelja 2.000. Sutkinje: Gianna Stella Merisi i Andrea Alejandra Pepe (Italija). Delegat EHF-a: Oeter Dvorsky (Slovačka).
FERENCVAROŠ: Janurik (10), Böde-Biro (0+1); Edwige 1, Dmitrijeva 4, Harsfalvi 1, Bölk 2, Marton 4, Kanor 5, Tomori, Malestein 5(1), Simon 1, Klujber 3, Bordas, Maslova 3, Cvijić 1, Lekić 3.
TRENER: Allan Heine Pedersen.
PODRAVKA VEGETA: Tucaković (1+1), Bešen (12); Vuković, K. Pandža 5, Popović, Birtić 2, Kosovac, Ćurić, Pletikosić 3, Brkić 2, Šenvald 3, Vuljak 1, Šimara 4, A. Pandža, Prkačin 1, Mamić 3(1).
TRENER: Ivica Obrvan.
SEDMERCI: Ferencvaroš 3(1), Podravka Vegeta 3(1).
ISKLJUČENJA: Ferencvaroš 6 min. (Edwige 2+2, Malestein), Podravka Vegeta 8 min. (Brkić 2+2, Prkačin, A. Pandža).
IGRAČICA UTAKMICE: Orlane Kanor.

Linker
14. rujan 2024 18:04