DAMIR KRAJAC Cropix
STIGLE POZIVNICE

Velika vijest za hrvatski rukomet, Podravka i Zagreb će i iduće sezone biti među europskom elitom

Europska rukometna federacija objavila je sastave za Ligu prvakinja i Ligu prvaka sljedeće sezone
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 21. lipanj 2024. 15:13

EHF je objavio popise klubova koji će u idućoj natjecateljskoj sezoni igrati Ligu prvakinja i Ligu prvaka. Po 16 ih je u svakom od dva elitna natjecanja, među njima i hrvatski prvaci, Podravka i Zagreb.

Kod rukometaša u Ligi prvaka u odnosu na lani nisu Kiel, GOG, Porto, Montpelier i Celja, a novi su Füchse, Fredericia, Sporting, Nantes i Dinamo Bukurešt. U Ligi prvakinja nema više Zaglebia, Debrecena, Ikasta i Sävehofa, a novi su: Nykobing, Podravka, Storhamar i Gloria.

U Ligi prvaka 21 klub se aplicirao za nastup sljedeće sezone. Devet ih je bilo sigurno po rankingu zemalja: Aalborg (Danska), Barcelona (Španjolska), Magdeburg i Fuchse (Njemačka), Veszprem (Mađarska), Kolstad (Norveška), Wisla (Poljska) i Sporting (Portuglal). Među sigurnima je trebala biti i Bjelorusija, ali Bjelorusi se zbog poznatih razloga ne smiju natjecati u Ligi prvaka.

Za popuniti do 16 ostalo je još sedam mjesta, dodatnih aplikacija bilo je 12. Dakle, pet klubova moralo je biti višak. EHF je odlučio da pravo nastupa sljedeće sezone - očekivano - imaju Kielce (Poljska), Nantes (Francuska), Szeged (Mađarska), dok su se ostala četiri mjesta očekivala s posebnim zanimanjem. Među kandidatima je bio i naš Zagreb. Pravo da se iduće godine natječu u Ligi prvaka dobili su još Zagreb (Hrvatska), Fredericia (Danska), Szeged (Mađarska), Dinamo (Rumunjska) i Pelister (Makedonija). Nisu prošli Bidasoa (Španjolska), Elverum (Norveška), Porto (Portugal), Schaffhausen (Švicarska) i Tatran (Slovačka).

Da će Zagreb ući među 16 bilo je realno očekivati nakon prošle sezone u kojoj se jako popravio. Osim toga, ako je ušao lani kada je stvarno bilo teško, ovaj puta je olakšao odluku za EHF. Bilo je teško očekivati drugog Norvežanina, jer ni prvi lani nije zaslužio, nije ni prošao skupinu (Kolstad). Nije bilo realno očekivati Tatran, pa ni drugi španjolski klub nakon što se Španjolska odrekla drugog mjesta u korist Njemačke kod onih koji ulaze direktno. Makar je Porto bio prisutan, mala gledanost u Portugalu bila je mali adut da će uz Sporting koji je preuzeo naslov još netko dobiti priliku. Schaffahausen je utrku s Pelisterom i Makedonijom, recimo, očekivano izgubio. Fredericia je ušla s čistom pozivnicom jer kao klub nikad nije nastupala u sadašnjoj Ligi prvaka. Prije njih Dansku je predstavljao GOG.

Kod rukometašica se za nastup iduće sezone apliciralo 19 klubova. Sigurnih je devet je bilo: Esbjerg, Nykobing (Danska), Metz (Francuska), Ludwigsburg (dojučeranji Bietigheim; Njemačka), Ferencvaros (Mađarska), Budućnost (Crna Gora), Vipers (Norveška), CCM Bukurešt (Rumunska) i Krim (Slovenija).

Za preostalih swedam mjesta natjecalo se 10 klubova. Među njima su stalni klubovi Lige prvaka dosad, Odense (Danska), Brest (Francuska), Györ i Debrecen (Mađarska), te Rapid (Rumunjska). S njima to je 14 klubova, tako da se realna borba za dva mjesta vodila između pet klubova među kojima je bila i naša Podravka, ali i pobjednik lanjske Europske lige, norveški Storhamar.

Treći norveški predstavnik Sola nije bio realan, pa je preostalo pitanje drugi njemački ili norveški, treći njemački ili jedini hrvatski klub u eliti. Prošli su Storhamar, Gloria i naša Podravka, ispao Debrecen koji je lani igrao dobro Ligu prvakinja.
Ždrijeb za novu sezonu bit će 27. lipnja u Beču. Liga prvakinja počinje 7. rujna, Liga prvaka 11. rujna.

LIGA PRVAKA 2023/34.

Zagreb (Hrvatska)

Barcelona (Španjolska)

Fuchse (Njemačka)

Magdeburg (Njemačka)

Wisla (Poljska)

Kielce (Poljska)

Szeged (Mađarska)

Veszprem (Mađarska)

Sporting (Portugal)

Aalborg (Danska)

Fredericia (Danska)

Kolstad (Norveška)

Nantes (Grancuska)

PSG (Francuska)

Dinamo (Rumunjska)

Pelister (Makedonija)

Odbijeni: Bidasoa (Španjolska), Elverum (Norveška), Porto (Portugal), Schaffhausen (Švicarska), Tatran (Slovačka)

LIGA PRVAKINJA 2023/24.

Podravka (Hrvatska)

Esbjerg (Danska)

Nykobing (Danska)

Odense (Danska)

Metz (Francuska)

Brest (Francuska)

Ludwigsburg (Njemačka)

Ferencvaros (Mađarska)

Gyor (Mađarska)

Budućnost (Crna Gora)

Vipers (Norveška)

Storhamar (Norveška)

CSM Bukurešt (Rumunjska)

Rapid (Rumunjska)

Gloria (Rumunjska)

Krim (Slovenija)

Odbijeni: Debrecen (Mađarska), Sola (Norveška), Borussia (Njemačka)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. rujan 2024 13:24