JONATHAN NACKSTRAND Afp
SLAVLJE PROTIV NORVEŠKE

Atomski rukomet u finalu otišao na stranu Francuskinja, sada drže dva najveća naslova

Francuska je u finalu s 31:28 bila bolja od Norveške
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 17. prosinac 2023. 21:07

Norveška – Francuska 28:31 (17:20)

HERNING Jyske Bank Boxen. Gledatelja 12.500. Suci: Lah i Sok (Slovenija)

NORVEŠKA: Silje Solberg (2), Lunde (5+2); Aardahl 1, Skogrand, Mork 8, Oftedal 6, Bratseth, Breistol, Ingstad 2, Bakkerud, Novak, Herrem 4, Sana Solberg, Reistad 5, Hovden 2, Deila. Izbornik: Thorir Hergeirsson

FRANCUSKA: Glauser (4), Sako (2+2); Nocandy 1, Toublanc 2, Valentini 4, C. Lasource, Zaadi, Flippes 2, Canor 4, Horaček 5, D. Lassource, Foppa 1, Nze Minko 3, Granier 1, Bouktit 3, Grandveau 5. Izbornik Olivier Krumbholtz

SEDMERCI: Norveška 8 (7), Francuska

ISKLJUČENJA: Norveška 6 minuta (Bakkerud 2+2, Deila), Francuska 8 minuta (Foppa, C. Lassource, Canor, Nze Minko)

IGRAČICA UTAKMICE: Lena Grandveau


Francuskinje su svjetske rukometne prvakinje. Preuzele su naslov od Norveške, sada su i svjetske prvakinje i olimpijske pobjednice. Dobiti dva puta Norvešku na jednom SP je pothvat, a Francuska je bila spremna za to i savršeno najavila svoje OI dogodine. Francuska je osvojila svoje treće svjetsko zlato sa Olivierom Krumbholtzom u razmaku od 20 godina. Za tako nešto samo kapa do poda. Ovo je bilo peto finale ove dvije reprezentacije na velikim natjecanjima i sada je rezultat 3-2 za Norvešku. Norveška sada ima pet svjetskih srebrnih medalja, uz četiri zlata i tri bronce, a svoju ukupnu kolekciju medalja na velikoj sceni digla je do nevjerojatne brojke – 32!!!

Atomski rukomet smo gledali u finalu. Čak 37 golova za 30 minuta, a obrane su bile žestoke, nije se lako dolazilo do gola. Taj suludi ritam pao je u nastavku, ali je borba bila vrhunska. Takav rukomet u svijetu u ovom trenutku mogu igrati samo Francuska i Norveška.

Norveška je prva imala dva gola prednosti, Francuska se vratila digla na plus 4 već u prvom dijelu, pa su Norvežanke sa tri gola minusa mogle biti zadovoljne na poluvremenu.

Pokušale su Norvežanke stizati minus u nastavku, dolazile na -1, padale na -4 i na kraju nisu izdržale. Previše su griješile u napadu, najviše najiskusnija Nora Mork. A fenomenalna na golu bila je 43-godišnja Lunde, skidala je penale, no ni to nije pomoglo. U takvoj utakmice dva velika protivnika moraš imati ekstra jokere, a Francuska je imala dva. Malu veliku 20-godišnju Lenu Grandveau koja je zabila četiri posljednja gola svoje reprezentacije (!) i drugu vratarku Hatadou Sako koja je u odlučujućim trenucima branila najteže lopte Norvežanki.

Nema dvojbe da će njihov sljedeći veliki okršaj biti na Olimpijskim Igrama u Parizu na kojima je Francuska doma, brani olimpijski naslov, a Norveška ima nikad veći izazov.

Linker
12. svibanj 2024 17:53