Navijači, ilustracija









 

 VLADO KOS/CROPIX
ULAZ NA SPORTSKE DOGAĐAJE

Bolje i 5 kuna za ulaznicu, nego besplatno: Trebalo bi zauvijek obustaviti raširenu praksu, to nije normalno!

Hrvatska smanjuje PDV na ulaznice za sportske događaje, na utakmice se više ne bi smjelo besplatno
Piše: Dean BauerObjavljeno: 17. veljača 2022. 15:09

Hrvatski premijer Andrej Plenković jučer je predstavio paket mjera hrvatske vlade, a za ublažavanje rasta cijene energenata. U tom se paketu, između inog našla i jedna za sport vrlo zanimljiva i dobra odluka. Naime, smanjuje se PDV na ulaznice za sportska natjecanja sa sadašnjih 25 na 5 posto.

To je nešto na što smo, između inog upozoravali vladajuće u našoj zemlji dugačak niz godina, kao jedan od oblika, iako nije presudan, pomoći sportu. Konačno, zazivali su to ne jednom i iz sportskih struktura. Stoga je za pozdraviti ovakvu odluku Vlade RH uz nadu da se ona neće mijenjati jednom kada cijene energenata padnu i kriza prođe. No, ovakva odluka je sada jednako tako i naša poruka hrvatskom sportu, dužnosnicima koji vode naše klubove i saveze, a tiču se upravo ulaznica i njihove prodaje.

Ovime naime pada u vodu dosta ustaljena višegodišnja praksa u najvećem dijelu našeg sporta (iznimka su nogomet i košarka) kojom je ulazak na utakmice, natjecanja bio - besplatan! Do jučer je opravdanje bila upravo visoka stopa PDV-a koja je naplatu ulaska činila nerentabilnim odnosno samo bi stvarala trošak sportu, klubovima. Sada više nije tako. S druge strane, držimo i to smo u nekoliko navrata napominjali kako je čak i simbolična cijena ulaznice, pa neka je i tek 5 kuna, bolja od besplatnog ulaska. Jer ono što je besplatno, onda dakle ni ne vrijedi ništa. Barem se takva poruka šalje, a dobro znamo da nije tako.

Konačno, valja jednom za svagda obustaviti već raširenu naviku da se na sport (većinu) dolazi besplatno. To jednostavno nije normalno! Kao što nikome ne bi palo na pamet sjesti u kafić i popiti kavu bez da je platite ili kao što je normalno izdvojiti neku svotu kuna za novine na kiosku, valja prekinuti i s ružnom navikom besplatnog dolaska na tribine. Tim prije što više ne postoje opravdanje za takvo što. E, sada je sport na potezu.

Linker
25. travanj 2024 06:34