JURE MAKOVEC Afp
EUROPSKO PRVENSTVO

Danska pobijedila Crnu Goru i izborila svoje prvo finale nakon 18 godina, Norveška srušila Francusku

U utakmici za 5. mjesto koja nije odlučivala o putniku na SP, Švedska je svladala Nizozemsku 37:32
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 18. studeni 2022. 19:22

Danska – Crna Gora 27:23 (14:10)

LJUBLJANA Dvorana Stožice. Gledatelja 4.000. Suci: Aleksej i Igor Covalciuc (Moldavija)

DANSKA: Toft (9), Reinhard (1); S. Iversen, AM Hansen 2, Heindahl 1, Tranborg 3, Aggot, Jorgensen 2, Ostergaard 2, Burgaard 2, Pettersen, Hojlund 6, Friis 7, R. Iversen 1, Halilčević, Moller 1 (1). Izbornik Jesper Jensen

CRNA GORA: Batinović (2), Rajčić (7+1); Radičević 3 (1), Kadović, Jauković 7, Pletikosić 1, Godeč, Bulatović, Malović 1, Ćorović, Brnović 1, Alivodić, Pavičević 1, Raičević 2, Pavičević, Kepić, Grbić 7. Izbornica Bojana Popović

SEDMERCI: Danska 4 (2), Crna Gora 1 (1)

ISKLJUČENJA: Danska 10 minuta (Tranborg 11, Jogensen 18, Ostergaard 30, R. Iversen 40, Burgaard 58), Crna Gora 8 minuta (Raičević 20, Brnović 27, Alivodić 34, 52)

IGRAČICA UTAKMICE: Mie Hojlund



Danska je prvi finalist Eura čija se završnica igra u Ljubljani. U finalu je nakon 18 godina, nakon što su svoj posljednji finale igrale za zlato u olimpijskoj Ateni protiv Koreje. Danska nije bila dobra, ali je bila bolja i kvalitetnija od euforičnih Crnogorki koje su ipak bile prekratke s klupom za novu senzaciju.

Crna Gora je počela euforično, kako je otpjevala i himnu. Prednjačile su Jauković i Radičević. Sve je ulazilo, prva je dolazila na čiste šuteve, a druga u čiste prilike. No, Jensen i Jorgensen na kupi su preiskusni da bi to dopustili. Prestala je danska zona izlaziti na vanjske igračice Crne Gore osim na Jauković koju su ‘duplirali‘, Friis je stala dva koraka ispred Radičević i skratila protok lopte do krila i Crna Gora se napadački ugušila. Odličan početak sa 6:3 brzo je pao u zaborav. Danska je pokazala širinu, sjajno je viškove na lijevom krilu koristila Emma Friiis, a prednjačila je vanjska linija poduplana u svakom pogledu. Malo Anne Mette Hansen – Hojlund – Tranborg, malo Jorgensen - Petterssen – Burgaard, u obrani iznimno snažne kružne napadačice sestrama Iversen i Heindahl. I naravno na golu Sandra Toft koja je nosila sigurnost.

Danska je ulovila ritam i s njim slomila Crnu Goru koja se nije mogla obrani, a kako je napad stao, tako je rasla prednost Danske koja je nakon prvih 30 minuta završila na +4. Crna Gora nije imala ni snage ni mogućnosti za prešaltati u višu brzinu, mogao je ih je izvući tek čudesni dan vratarki, pa je Rajčić na golu zamijenila Marta Batinović. No, ni to nije donijelo neku posebnu promjenu i Danska je imala utakmicu u rukama.

Sa četiri obrane Rajčić i sa dvije tehničke pogreške Dankinje su ušle u drugi dio i Crna Gora je otvorila sa 4:0 i izjednačenjem rezultata. To je bilo jedini moguće. No, Danska je ostala prisebna, vratila se receptu iz prvog dijela, ubrzala i brzo vratila prednost. Crna Gora je ponovo morala stizati. Sreća za Crnogorke je bila da su i Dankinje puno griješile i nudile priliku za povratak, što je Itana Grbić solo dionicom sjajno riješila, spustila Crnu Goru na -2, no ipak s vremenom Crna Gora je sve to teže pratila. Bojana Popović je na -5 pokušala stizati sa 7 na 6, kasnije mijenjala obranu na 5-1, ali ništa tu nije pomoglo. Danska je mirno privela utakmicu kraju.



U drugom polufinalu Norveška bolja od Francuske

Norveška – Francuska 28:20 (12:11)

LJUBLJANA Dvorana Stožice. Gledatelja 3.500. Sutkinje: Merzt i Kuttler (Njemačka)

NORVEŠKA: Lunde (0+1), Solberg (16); Artzen, Ardahl, Skogrand 1, Mork 8 (6), Oftedal 7, Aune, Breistol, Ingstad 3, Reistad 5, Hovden 1, Andersen 2, Wollik, Rushfeld 1, Hogseth. Izbornik Thorir Hergeirsson

FRANCUSKA: Darleux (10), Andre; Toublanc, Coatanea 1, Valentini 4, C. Lassource 1, Zaadi 5 (2), Sercien Ugolin 1, Flippes, Kanor 3, Horaček 1, D. Lassource, Edwige, Foppa 3, Nze Minko, Ondono. Izbornik Olivier Krumbholtz

SEDMERCI: Norveška 6 (6), Francuska 3 (2)

ISKLJUČENJA: Norveška (Ardahl 45), Francuska (Kanor 31, Sercien Ugolin 39)

IGRAČICA UTAKMICE: Stine OftedalFINALE DANSKA - NORVEŠKA



Norveška je drugi finalist Eura. To je njen 12 Euro finale u kojem će igrati za deveto zlato. Francuska će četvrti puta igrati za broncu, za koju nikad nije izgubila dosad. Očekivali smo rukomet najboljih, to smo i dobili.

Sudar dva najbolja sastava današnjice, repriza finala Eura u Danskoj prije dvije godine i Svjetskog prvenstva u Španjolskoj lani. Svaka lopta je bila dragocjenost, mijenjala su se vodstva, a +1 za Norvešku na kraju prvog dijela bile su rezultat dvije briljantne obrane Silje Solberg u samom finišu.

Igralo se brzo, izuzetno snažno, a zanimljivo je da u prvom dijelu njemačke sutkinje nisu isključile niti jednu igračicu. To je stvar klase. U takvom susretu uvijek isplivaju neki detalji. Recimo, sjajan ulazak u dvoboj Stine Oftedal koja je vukla Norvešku uz pomoć Henny Reistad, a njihove akcije iz penala sa 7 metara pretvarala je u gol Nora Mork. Vidjelo se da je Norveška skučenija s izborom, jer je francuski izbornik Krumbholz mijenjao više i ritmom želio lomiti Norvešku tu gdje je ranjiva, Francuska je igala brzo, išla je u obrani na 5-1 s Nze Minko po tokijskom receptu, ali nije Francuska imala takve dvije egzekutorice kakve su u prvom dijelu na norveškoj strani bile Mork i Oftedal.

Kod Francuskinja sjajna je bila Pauleta Foppa oko koje su se vrtjeli i obrana i napad. Njena brzina reakcije je impresivna u oba slučaja. No, razlika u penalima i na golu prevagnula je nakon 30 minuta na stranu Norveške.

Francuskoj je popustila koncentracija, sa dva isključenja je pala na -3 početkom nastavka, ali se zahvaljujući Darleux izvukla. Na +3 Zaadi sa 7 metara pogađa Lunde u glavu, Norveška ne koristi šansu za +4, pa Francuska ostaje u utakmici. Lomila ih je Norveška, deset minuta prije kraja na -5, na konopcima, je bila Francuska. Deset minuta prije kraja su ih slomile i zasluženo otišle u finale. Raspala se Francuska, nije tu norvešku obranu mogla jednostavno izdržati. Završilo je 8 razlike za Norvešku. Briljantno!



Nedjelja u Stožicama

Za broncu: 17.45 Crna Gora - Francuska

Za zlato: 20.30 Danska - Norveška



Švedska peta

U utakmici za 5. mjesto koja nije odlučivala o putniku za SP, jer je Švedska kao domaćin to direktno, Švedska je svladala Nizozemsku 37:32. Nathalie Hagman sa 9 golova kod Švedske bila je najefikasnija igračica utakmice, a kod Nizozemske po 5 golova postigle su Frericks, Dulfer i Malenstein. (drp)

Linker
25. travanj 2024 20:31