GORAN SEBELIC Cropix
‘Joker zovi‘ opet uspio

Došao, osvojio trofej i vraća se u školu? ‘Svih 30 godina karijere mi se stisnulo u tih 60 minuta‘

Najtrofejniji trener u povijesti Podravke Vegete u Poreču je potpisao svoj Kup Hrvatske s Koprivničankama
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 15. svibanj 2022. 15:19

Još jednom je Goran Mrđen napravio dobar posao. Obično je on bio taj "joker zovi" dok nije bilo (previše) novca u Koprivnici ili kad bi stvari krenule krivo. No, Mrđen je iskusan i kvalitetan stručnjak koji zna posao, gdje god da je radio to je uglavnom i potvrđivao.

- Cijela sezona bila je izuzetno turbulentna, s odlascima, dolascima i ozljedama. A kad je takva situacija, onda treba vremena i strpljenja, jer to baš ne ide odmah, onako kako bismo mi htjeli. Nekad problemi razjedine, nekad stvore suprotni efekt. Nama se dogodilo da se ekipa ujedinila, da smo bili klapa. Radilo se odgovorno, i to nam je donijelo pomak u kvaliteti igre - ponudio je Mrđen svoje viđenje.

U subotu je s Podravkom Vegetom osvojio Kup, bila je to konačna potvrda dobrog rada.

- Znali smo kako u pojedinim situacijama igre treba odgovoriti na zbivanja na terenu, mislim da je to bilo bitno. Želja nije bila sporna, a utakmica s Lokomotivom u polufinalu je bila odlična. Govorio sam stalno prije finala da je to Kup, i da smo se emocionalno puno više potrošili u polufinalu. Kako meni, tako i igračicama, trebalo je zadržati ozbiljnost i ne opustiti se prije utakmice s Bjelovarom. Mislim da smo odigrali kako treba i finale i zasluženo osvojili trofej. Prije svega čestitam igračicama, svojim suradnicima i svim zaposlenicima u klubu, svi su u tome sudjelovali.

image

Goran Mrđen

GORAN SEBELIC Cropix

Uspio je Mrđen sa suradnicima preokrenuti priču, a sve je inicirao jesenski poraz od Lokomotive kojeg je otkazom platio Neven Hrupec. U odnosu na početak sezone, izgled ekipe značajno je promijenjen.

- Nešto nam je bilo determinirano ozljedama, kao u slučaju Larisse Kalaus i Iline, te Popović i Buljan, koja je imala stvarno nesretnu sezonu, dok su otišle Milić i Bazaliu. Međutim, igračice koje su došle, Barišić, Gudelj i Pavković, dale su baš dobar ton cijeloj priči, i energetski, ali i u smislu ujedinjenja ekipe, jer su postale klapa i na terenu i van terena. Stajale bi jedna iza druge, čak i kad bih bio nezadovoljan s nekom od njih. Draže mi je kad je tako, jer onda znam da su ekipa, a to puno nosi... Obranu smo pomaknuli, isto tako i igru s dvije pivotkinje smo dosta koristili, to su najveće promjene u odnosu na ranije. Stožerne igračice bile su bitne, kao Milosavljević, ali i Milošević u manjoj minutaži, a u Poreču govore da je Franušić "eksplodirala" u polufinalu. Turk nam puno znači u fazi obrane i vraćanju, Karlovčan je igrala sve osim na golu, a i srećom čini se da ozljeda palca na ruci ne bi trebala biti ozbiljnija. Dakako, doprinos su dale i naše vratarke Dumanska i Tucaković. Kroz treninge i neke utakmice u hrvatskoj ligi dobile su priliku neke mlađe igračice kao što su Megerle, Međurečan i Strugar, kojima se otvorio prostor za treninge s prvom ekipom, ali i nastupe.

Pobijedili ste Lokomotivu u Zagrebu, ali naslov prvakinja Hrvatske vjerojatno nećete uspjeti obraniti?

- A dobro, ne mogu reći da je gotovo kad teoretski nije, ali sigurno je Lokomotiva u velikoj prednosti da u ova dva posljednja kola osvoji naslov. Ne vjerujem da će to prokockati. Naravno, subjektivno bih volio da im se dogodi, ali realno je da su bolje od protivnica u te dvije utakmice i da ne bi smjele sebi dozvoliti da to izgube.

image
GORAN SEBELIC Cropix

A što će Mrđen dalje?

- Mogu reći da meni ugovor istječe, vraćam se tamo odakle sam došao, u školu.

Dakle, odlazite s klupe, ali i iz kluba?

- To ne mora biti. Vidjet ćemo, sjest ćemo i razgovarati...

Kako gledate na igrački roster kojeg će preuzeti vaš nasljednik?

- Moje je mišljenje da će to biti jedna radna ekipa, ujednačena na svim pozicijama. Uz dobar i kvalitetan rad, mislim da s protokom vremena može biti sve kvalitetnija.

Na kraju jedno osobno pitanje. Kakav značaj za vas kao najtrofejnijeg Podravkinog trenera ima ovaj osvojeni Kup?

- Šalio sam se da je ovo jubilarni Kup, Hrvatskom rukometnom savezu 30. i meni peti. Trener sam više od 30 godina, od toga više od 20 profesionalno, u situaciji kad svakog ponedjeljka možeš izgubiti posao. Kad je došla ta utakmica s Lokomotivom, imao sam osjećaj da mi se 30 godina karijere stisnulo u tih 60 minuta. Pobjeda mi znači puno, jer smo turbulentnu sezonu na kraju ipak završili osvajanjem trofeja. Po meni je to jako bitno. Bilo bi Podravke i da to nije završilo tako, ali mislim da je to ipak jedan dobar vjetar u leđa za sljedeću sezonu, i pokazatelj da nije sve loše - zaključio je Goran Mrđen.

Na kraju sezone

Brojne su se promjene dogodile tijekom aktualne sezone u Podravki Vegeti. Trener Neven Hrupec otišao je u rujnu nakon domaćeg poraza od Lokomotive, naslijedio ga je Goran Mrđen. Na polovici sezone u Koprivnici su zahvalili strankinjama Bianci Bazaliu i Bojani Milić, a dovedene su vanjske igračice Tina Barišić, Andrea Pavković i Gabriela Gudelj. Najbolje je priliku iskoristila Barišić, igračica velikog potencijala pristigla iz Umaga, koja igra u oba pravca.

Na kraju sezone odlaze Julija Dumanska (Gloria Bistrita), Dejana Milosavljević (Siofok), Dijana Mugoša (Craiova), Dijana Ilina (Gloria Buzau) i Gabriela Gudelj (Baia Mare). Dogovoreni su dolasci vratarke Lucije Bešen (Lokomotiva), lijevog krila Katje Vuković (Dugo Selo 55), desne vanjske Dore Kalaus (Lokomotiva), srednjih vanjskih Ivone Mrđen (Jaroslaw) i Ane Pandže (Hypo) te lijeve vanjske Eme Guskić (Bjelovar).

Vjernost Podravki produljile su Antonia Tucaković, Irina Stelmah, Nikolina Zadravec, Ana Turk, Korina Karlovčan, Elena Popović i Lea Franušić. (gčm)

Osam Mrđenovih trofeja s Podravkom

Goran Mrđen je najtrofejniji trener u povijesti Podravke Vegete. Prvi trofej bio mu je Kup 2004. kad je preuzeo ekipu u tijeku sezone. U razdoblju od 2015. do 2017. osvojio je po tri prvenstva i kupa, dok je svoju bogatu kolekciju u subotu u Poreču upotpunio osmim trofejem, osvojenim Kupom.

Sudjelovao je Mrđen u još jednoj dvostrukoj kruni kao asistent Mati Matijeviću 1999. kad je na polusezoni preuzeo virovitički TVIN. (gčm)

Linker
19. travanj 2024 08:14