TOM DUBRAVEC Cropix
Naše veliko krilo

Dugogodišnji reprezentativac vratio se u Hrvatsku i s doprvakom lovi nove uspjehe: ‘Priča je jako zanimljiva‘

Naše veliko lijevo krilo, povratnik u hrvatski rukomet povest će Našičane u Europskoj ligi
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 17. listopad 2023. 12:20

Manuel Štrlek, dugogodišnji hrvatski reprezentativac, bivši član Zagreba i osvajač Lige prvaka s Kielceom 2016. godine, ljetos je nakon pet sezona napustio Telekom Veszprem i potpisao za hrvatskog doprvaka Nexe.

- Odlično mi je u Našicama! Zasad je sve super, sve ide svojim tijekom. Mislim da smo se mi koji smo na početku sezone došli u klub dobro uklopili - rekao je 34-godišnji Štrlek, jedno od najboljih lijevih krila u povijesti hrvatskog rukometa.

Kako ste došli na ideju o povratku u Hrvatsku?

- Dogodio se splet okolnosti. Isticao mi je ugovor s Veszpremom, postojale su neke opcije za nastavak karijere u inozemstvu, ali se to nije realiziralo. Stoga sam se odlučio vratiti u Hrvatsku i pokušati ostvariti određene ciljeve s Nexeom koji ima lijepe ambicije i dobro posloženu priču. Riječ je o jednoj zdravoj sredini, složila se dobra ekipa, cijela je priča jako zanimljiva. Vjerujem da možemo pružiti dobrih sezona.

Niste jedino Nexeovo pojačanje, stiglo je još kvalitetnih igrača. Kako vam izgleda momčad?

- Bilo je nekih promjena, dok smatram da je aktualna ekipa stvarno dobra. Rekao bih da je to spoj iskustva i mladosti, da sve to dobro funkcionira. Mislim da možemo igrati sa svima, da imamo dozu iskustva i znanja te da nikome nećemo biti lak suparnik.

image

Manuel Štrlek u novom dresu

RK NEXE

Kakav dojam ste stekli o treneru Branku Tamšeu?

- Zasad je sve super. Kreće Europa, kreću ozbiljniji ispiti, pa ćemo tu dobiti neku pravu sliku kako momčad izgleda i što smo dosad uspjeli napraviti. No, zasad je sve vrhunski, u najboljem mogućem redu. Veselimo se novim utakmicama, pravim iskušenjima, nadam se da ćemo nastaviti s igrama kakve smo pružali u otvaranju sezone. Prave utakmice tek slijede.

Velike stvari radio je Nexe u Europi posljednjih godina, sad je izravno u skupini Europske lige. Ambicije su i dalje visoke.

- Sigurno da je riječ o zahtjevnoj skupini koju otvaramo s jednim nezgodnim protivnikom, Skjernom. U Premijer ligi još nismo imali pravog protivnika, tako da ne možemo znati kakva je naša prava situacija. Volio bih da nam je netko drugi suparnik na premijeri, iako smo kod kuće favoriti protiv sve tri momčadi iz naše skupine.

Prva utakmica je danas (utorak) s danskim Skjernom u Našicama.

- S tvrdom obranom i dobrom tranzicijom možemo do pobjede. Svi znamo koliko nam ta utakmica znači za daljnji rasplet, odnosno za prolazak skupine s prvog mjesta na što ciljamo kako bi nam se otvorila vrata za dalje.

Našičani su dugo drugi u Hrvatskoj, trofej je velika želja. Može li stići ove sezone?

- Nexe svake godine radi korak više, sve ide svojim prirodnim tijekom, momčad i klub su sve jači i posloženiji. Svi mi znamo tko je i što je RK Zagreb, kakvu tradiciju ima, kakvi su igrači tamo igrali i kakvi sada tamo igraju. Ne treba najavljivati ništa bombastično, ali imamo kvalitetu i ako nam se pruži prilika pokušat ćemo to iskoristiti. Do ogleda sa Zagrebom koji će uslijediti u Ligi za prvaka ima još dosta vremena, ali siguran sam da ćemo se ‘potući’, dati sve od sebe i čekati našu priliku ako nam se pruži.

Kako vam izgleda Zagreb?
- U posljednje tri utakmice u Ligi prvaka bili su jako dobri, izgledali su odlično. Nije mala stvar pobijediti Kolstad i uzeti bod jakom Aalborgu, te odigrati jako dobru utakmicu u Parizu. Bitno je i za hrvatsku reprezentaciju da ima što jače klubove, i da oni proizvode što više reprezentativaca...

Iako su u posljednje vrijeme trendovi u Hrvatskoj bili drugačiji, Nenad Šoštarić iz ženskog prelazi u muški rukomet. Kako to komentirate?

- Nisam bio upućen u te stvari, tako da ne znam što se događalo kod promjena trenera. Veseli me uspjeh svakog hrvatskog kluba, želim im puno sreće u Europi. Oni imaju svoj put, dok to trenersko pitanje ne bih komentirao jer nisam dovoljno upućen u problematiku. Zagreb će uvijek biti Zagreb, imat će kvalitetne igrače te će predstavljati jako teškog protivnika.

Vi ste se vratili u reprezentaciju, je li vam nedostajala dok vas nije bilo?

- Uvijek kažem da je igranje za reprezentaciju nešto posebno. Bilo je predivnih trenutaka, neki od najvećih uspjeha moje karijere događali su se u reprezentaciji. Mislim da je svim igračima gušt igrati za Hrvatsku, to uopće nije upitno.

image
ATTILA KISBENEDEK Afp

Početkom 2024. čeka nas Europsko prvenstvo. Što Hrvatska može napraviti u Njemačkoj?

- Sigurno da hrvatska reprezentacija uvijek ima velika očekivanja, te da se nije uvijek lako nositi s pritiskom osvajanja medalja. Ciljevi su uvijek visoki, iako na posljednjih nekoliko natjecanja nismo osvojili odličje.

U skupini s Hrvatskom su Austrija, Rumunjska i Španjolska. Kako gledate na suparnike?

- Daleko je još to, do prvenstva ima još tri mjeseca. Tek treba vidjeti tko će biti pozvan, tko će izboriti svoje mjesto u momčadi, kakva će biti situacija s ozljedama. Zbog toga je još prerano za neke konkretnije prognoze, ali zna se koje su rukometne nacije i tko su uvijek pretendenti za medalje, oni više-manje uvijek imaju istu kvalitetu.

Dugo ste igrali u inozemstvu, što ćete posebno pamtiti?

- Mislim da su Kielce i Veszprem među top 5 europskih klubova, tako da sam imao iskustvo igranja u, barem za mene, najboljim klubovima na svijetu. Bila su to nezaboravna iskustva, odlične utakmice i trofeji, i siguran sam da ne bih mijenjao odabir klubova.

Najdraži trofej?

- Naravno, Liga prvaka je nešto posebno, i to će za mene uvijek ostati trofej broj jedan.

Koliko još namjeravate igrati?

- S Nexeom sam potpisao ugovor na tri godine. Tjelesno se stvarno dobro osjećam, super sam spreman, tako da sam uvjeren da te tri sezone sigurno mogu dobro odraditi. Poslije toga ćemo vidjeti, imat ću 38 godina, vidjet ću kako ću se osjećati i što će donijeti budućnost - zaključio je Manuel Štrlek.

Nexe u ovoj sezoni

Vratari: Dominik Kuzmanović (21), Mihailo Radovanović (30), Moreno Car (27)

Lijeva krila: Manuel Štrlek (34), Aleksandar Bakić (23),

Desna krila: Fahrudin Melić (39), Gal Marguč (26), Loris Hromin (17)

Pivoti: Mario Tomić (35), Gianfranco Pribetić (23), Marko Račić (25), Ivan Petrović (18)

Lijevi vanjski: Adir Cohen (24), Luka Moslavac (25), Stjepan Javorček (17)

Srednji vanjski: Lovro Jotić (28), Marko Bezjak (37), Andraž Velkavrh (27)

Desni vanjski: Borna Manci Mičević (25), Predrag Vejin (30), Ivan Sršen (31), Karlo Jurić (19)

Suparnici u skupini

Skjern

Prošle sezone pod vodstvom Henrika Kronborga prošli su skupinu Europske lige i stigli do šesnaestine finala u kojoj ih je eliminirao Füchse Berlin koji je na kraju i osvojio trofej. U dvije utakmice s Nexeom poraženi su s jednim golom razlike pogocima Severca. Trenutačno su u danskom prvenstvu šesti s četiri pobjede, četiri poraza i remijem.

Braga

Portugalski predstavnik je najbolji europski rezultat ostvario 2016. godine kad je osvojio tadašnji Challenge kup, natjecanje u kojem je 2015. i 2005. bio u finalu. U Europi ih nije bilo od sezone 2016./17. kad su igrali u skupini Lige prvaka. U kvalifikacijama za Europsku ligu bili su za jedan gol bolji od slovenskog Trimo Trebnja. Momčad je sastavljena od portugalskih igrača plus dva Brazilca. U prvenstvu drže četvrto mjesto sa šest bodova manje od vodećeg Sportinga.

Povazska Bystrica

Riječ je o klubu iz okolice Žiline koji je prošle sezone u 3. kolu Europskoga kupa eliminirao našu Goricu, a sad je u svoje redove vratio neke istaknute slovačke rukometaše. Jedini stranac u ekipi je Srbin Nemanja Živković na desnom krilu. U slovačkoj Extraligi trenutačno su drugi s 12 bodova i utakmicom više od Prešova koji ima isti broj bodova.

EHF Europska liga 2023./24.

SKUPINA A

Nantes (Francuska)

Kristianstad (Švedska)

Benfica (Portugal)

RN Löwen (Njemačka)

SKUPINA B

Gornik Zabrze (Poljska)

Kriens Luzern (Švicarska)

AEK Atena (Grčka)

Hannover-Burgdorf (Njemačka)

SKUPINA C

Cuenca (Španjolska)

Gorenje Velenje (Slovenija)

Sävehof (Švedska)

Winterthur (Švicarska)

SKUPINA D

Nexe (Hrvatska)

Povazska Bystrica (Slovačka)

Skjern (Danska)

Braga (Portugal)

SKUPINA E

Flensburg-Handewitt (Njemačka)

Elverum (Norveška)

Kadetten Schaffhausen (Švicarska)

Lovćen-Cetinje (Crna Gora)

SKUPINA F

Bjerringbro-Silkeborg (Danska)

Alkaloid (Sj. Makedonija)

La Rioja (Španjolska)

Vojvodina (Srbija)

SKUPINA G

Füchse Berlin (Njemačka)

Dinamo Bukurešt (Rumunjska)

Chambéry (Francuska)

Izviđač (Bosna i Hercegovina)

SKUPINA H

Sporting (Portugal)

Tatabanya (Mađarska)

Chrobry Glogow (Poljska)

Constanta (Rumunjska)

Hrvati u Europskoj ligi

Izviđač (Bosna i Hercegovina): Marko Čuljak, Mihael Bebek, Jure Bubalo, Luka Bubalo, Milan Dedić, Petar Grbavac, Mile Lasić, Matej Ljubić, Zvonimir Lukenda, Filip Odak, Ivano Pavlović, Marijan Šaravanja, Zlatko Ševo, Matej Šimić, trener Toni Čolina

La Rioja (Španjolska): Eugen Josip Žaja

Chambery (Francuska): Filip Ivić

Nantes (Francuska): Ivan Pešić

Hannover (Njemačka): Ilija Brozović

RN Löwen (Njemačka): Halil Jaganjac

Füchse Berlin (Njemačka): Marko Kopljar

AEK Atena (Grčka): Stipe Mandalinić, Patrik Martinović, Luka Sokolić

Tatabanya (Mađarska): Mateo Maraš

Constanta (Rumunjska): Valentino Ravnić

Dinamo Bukurešt (Rumunjska): Luka Cindrić, Ante Kuduz

Gorenje Velenje (Slovenija): Goti Maričić

Vojvodina (Srbija): Fran Lučin

Kadetten Schaffhausen (Švicarska): Kristian Pilipović, Sandro Obranović, trener Hrvoje Horvat

Kriens Luzern (Švicarska): Željko Musa, Marin Šipić

Linker
05. svibanj 2024 23:41