Dominik Kuzmanović

 

 VLADO KOS Cropix
BIO JE MAESTRALAN

Fantastični vratar Hrvatske nakon Eura briljira i u Europi: ‘Nema više lagano, čeka nas ubitačan ritam‘

Našički rukometaši ostvarili su novu važnu europsku pobjedu
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 14. veljača 2024. 11:01

Rukometaši Nexea pobjedom su otvorili skupinu drugog kruga Europske lige, pred ispunjenom dvoranom u Našicama svladali su švedski Sävehof 29:28 (16:13). U susret je hrvatski doprvak ušao s brojnim problemima, no na kraju su Gromovi sa svojim navijačima proslavili veliku i važnu europsku pobjedu i preuzeli vodstvo na ljestvici.

- Prije svega bih čestitao igračima. S obzirom na zdravstveni karton, svaka im čast na ovome što su napravili, prije svega da smo osvojili dva boda. Sävehof je napravio sve ono što smo govorili i prije utakmice, kažnjavaju svaku grešku koju napraviš, kažnjavaju te brzim golovima svaki put kad se maksimalno ne vratiš natrag. To je jedna mlada, poletna ekipa koja ima glavu i rep, i iz tog aspekta pobjeda je za mene još značajnija – kazao je Branko Tamše, uspješni trener Nexea.

Utakmicu su obilježile obrane dvojice sjajnih vratara.

- Reći ćete da je Kuzmanović bio vrhunski, ali i njihov golman je bio na istoj takvoj razini, mislim da je čak imao i više obrana...

Doista, Simon Möller skupio je 17 obrana (37,8 %), no Dominik Kuzmanović bio je učinkovitiji s 15 obrana (39,5 %). Našičani su cijelo vrijeme imali rezultat pod kontrolom, a u posljednjih sedam minuta gosti su se uspjeli približiti na jedan pogodak zaostatka. No, više od toga nisu mogli.

- Sve u svemu, hvala publici koja je došla, hvala igračima za dva boda koja smo izborili rovovskom bitkom. Mogli smo možda utakmicu riješiti i malo ranije, ali treba biti jako, jako dobar da ovakvu utakmicu na kraju ovako riješiš.

Nemaju Gromovi vremena za odmor, u subotu im slijedi nova utakmica, gostovanje u Sesvetama.

- Prije svega razmišljam o tome u kakvom će se stanju probuditi igrači, tko će sve imati temperaturu, koga neće biti na raspolaganju. Par igrača igralo je pod temperaturom, neki su odradili tek jedan ili dva treninga. Zato im još jednom skidam kapu do poda. Jedna mala bitka je iza nas, jako bitna, ali još ih je puno ispred nas – naglasio je Tamše.

U napadu su Nexe predvodili Luka Moslavac sa šest i Marko Bezjak s pet pogodaka, a na vratima je novu sjajnu predstavu pružio Dominik Kuzmanović.

- Vrlo teška utakmica. Igrali smo s ekipom koja na ljestvici ima bod više od nas, tako da je bilo iznimno važno da krenemo s pobjedom. Bilo je dosta komplicirano, uglavnom smo vodili po tri razlike, ali se nikako nismo uspjeli odvojiti na veću prednost. Njihov vratar je stvarno sjajno branio, i na kraju mislim da smo ipak zasluženo pobijedili – kazao je hrvatski reprezentativni čuvar mreže.

Pobjeda protiv Sävehofa donijela je Našičanima veliki kapital, ali i jak poticaj za nastavak nove europske avanture.

- Brzi su, mladi, mogu se vratiti u svega nekoliko trenutaka. Zabili su nam par laganih golova na prazan gol i stigli nas. Tempo utakmice bio je vrlo visok, sve skupa bilo je vrlo zahtjevno, ali mi smo zadovoljni s pobjedom. Sad igramo svaka tri dana u Ligi za prvaka i Europskoj ligi, nema više laganih utakmica. Bit će ubitačan ritam, nadam se da ćemo svi biti zdravi i da možemo nastaviti s pobjedama – poručio je Kuzmanović.

Sljedeću europsku utakmicu Nexe igra 20. veljače na gostovanju kod Gorenja u Velenju.

Iz švedskog kuta: Apelgren ponosan na igrače

Trener Sävehofa Michael Apelgren sa smiješkom je prokomentirao minimalni poraz.

- Vratari su bili izuzetno dobri. Obje momčadi dolazile su u dobre situacije, ali oni su kvarili planove i otežali posao pucačima. Bilo je vrlo tijesno. Jako sam ponosan na dečke, igrali smo u gostima na Balkanu, na jednom od najtežih gostovanja u Europskoj ligi, atmosfera u dvorani bila je sjajna. Pritiskali smo sve do posljednje sekunde i jako sam ponosan na to kako su se moji igrači snašli. Posljednji put ovdje izgubili smo s osam golova razlike, momci su u međuvremenu nešto naučili.

Svoje dojmove podijelio je i gostujući golman Simon Möller koji je pohvalio svoga kolegu na suprotnoj strani.

- Kuzmanović je isto bio jako dobar, vidjeli smo i na Europskom prvenstvu da je vrlo kvalitetan vratar. Otežao nam je posao, osobito na krilnim pozicijama, i u takvim uvjetima teško je ovdje pobijediti. Možda smo zaslužili jedan bod, ali nažalost nismo imali sreće. U prvih 10-15 minuta bili smo jako loši, kasnije smo se vratili. Zadovoljni smo kako smo odigrali u drugom poluvremenu, no kući se vraćamo praznih ruku – zaključio je Möller.

Linker
03. svibanj 2024 15:39