FRANCK FIFE Afp
NEVJEROJATNA OBLJETNICA

Francuska nam nikad nije bila omiljena, ali njegovih 20 godina je - čudo! Zato ga zovu najboljim u povijesti

Najveći rukometaš svih vremena još igra u reprezentaciji za koju je debitirao u studenom 2002.
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 18. listopad 2022. 21:28

Bio je studeni 2002. godine, Francuska je igrala prijateljski susret s Rusijom u Göteborgu. Claude Onesta je preuzeo reprezentaciju od Daniela Costantinija koji je godinu ranije drugi put postao svjetski prvak. Xavier Houlet bio je prvi francuski srednjak, uz Jaksona Richardsona. Ozlijedio se i Onesta je u momčad prvi puta stavio Nikolu Karabatića. Imao je Nikola tada 18 godina. Francuska je dobila Rusiju 25:23, Jackson Richardson je asistirao Nikoli Karabatiću za njegov prvi reprezentativni gol u karijeri.

image
MARKO TODOROV/CROPIX Cropix

Dvadeset godina kasnije Nikola je protiv Latvije proslavio svojih 20 godina u reprezentativnom dresu. Danas iza sebe ima 324 nastupa i 1238 golova. Izbornik s kojim je te 2002. igrao Guillaume Gille nije ga pozvao kao ukras momčadi za nabijanje statistike. Nikola je odradio Latviju s tri gola, Italiju nekoliko dana kasnije s dva. Danas ima punih 38 godina i svi iščekuju vijest kada će objaviti kraj, ali takav sportaš na isto ni ne pomišlja. Čak i kada nije siguran gdje će igrati kada mu istekne ugovor ove sezone, jer PSG će teško za iste uvjete produžiti vjernost, čak i kada se zna da su OI 2024. godine u Parizu, a Nikola je ikona francuskog sporta ne samo rukometa i nije svejedno kada se i što događa. No, to ga ne spriječava da daje svoj maksimum i u klubu i reprezentaciji, svjestan da samo na taj način može ostati vrh svjetskog rukometa. Ne opterećuju ga usputne stvari, gleda samo posao, a kada će doći kraj reći će samo vrijeme, jer da se njega pita on bi igrao dok god stoji. A samo posljednjih godina dignuo se na noge nekoliko puta kada su mu mnogi prognozirali zasluženu mirovinu.

image
VICTOR JOLY Dppi Via Afp

Konačno može uživati

Jedan dres - dvadeset godina. To je za dugi pljesak, a kada se još pogleda što je u tih 20 godina u njemu napravio, pa što je tome dodao u klupskim dresovima izgleda pomalo nevjerojatno, impresivno u najmanju ruku. Zbog Francuske koja nam nikad nije bila omiljena, ali koju smo jako poštovali, četiri puta je bio svjetski prvak, tri puta prvak Europe i tri puta olimpijski pobjednik. Ta Francuska je najzaslužnija da je tri puta proglašavan najboljim svjetskim rukometašem, a bio je dva puta najbolji igrač na Svjetskom prvenstvu, dva puta najbolji igrač i jednom najbolji strijelac na Europskom prvenstvu.

Uz to idu klupski dosezi, triput europski klupski prvak s tri različita kluba (Montpellier, Kiel, Barcelona), ukupno šest puta finalist Lige prvaka, pa dvaput svjetski klupski prvak, pa 34 naslova u Francuskoj, 11 u Španjolskoj i 10 u Njemačkoj. I što nam je prije neki dan rekao: “ja sada stvarno mogu uživati u sportu kojim se bavim cijeli život, jer ništa više ne moram, sve što sam želio ostvariti sam ostvario. To što još uvijek želim pobjeđivati, to nema veze s tim. I bit će tako dok god budem mogao igrati, dok moje tijelo i sve što me okružuje ispuni moja očekivanja”.

image

Nikola Karabatić tijekom Europskog rukometnog prvenstva 2018. godine koje se održalo u Hrvatskoj

RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Nije običan sportaš

Nakon što mu je dvorana u Poitersu dugo pljeskala prije utakmice protiv Latvije prije nekoliko dana samo se osjetio silno ponosnim dok mu je sin Alec doletio u zagrljaj koji su na terenu mnogi svih ovih godina rado izbjegavali. Nikola Karabatić je velika priča svjetskog rukometa, koliko velika to prepuštamo svakom ponaosob i bilo bi savršena priča da i s Parizom dohvati naslov prvaka Europe, da s Francuskom stigne do olimpijskog Pariza 2024. godine i možda osvoji zlato. Ali, sam Nikola je svjestan da ništa u životu nikad nije bilo savršeno, čak ni kada je 2011. kao jedini rukometaš u povijesti proglašen najboljim sportašem Francuske, čak ni kada se zbog kladioničke afere morao skrivati od medija, mijenjati klubove, kada je Tokio za treće olimpijsko zlato gađao nakon duge stanke i operacije zbog ozjede u 37. godini. To treba moći. I uopće nije opterećen s tim, gleda na to kao na sastavni dio priče o sportskom životu.

Uvijek imaš šansu pokazati drugačije, ako to stvarno možeš i želiš. Vi biste rekli da više ne može, a mi se ne bismo kladili, jer svima je jasno da Nikola Karabatić nije obični sportaš.

Karabatić je velik (i) zbog Francuske

Zbog Francuske koja nam nikad nije bila omiljena, ali koju smo jako poštovali, četiri puta je bio svjetski prvak, tri puta prvak Europe i tri puta olimpijski pobjednik. Ta Francuska je najzaslužnija da je tri puta proglašavan najboljim svjetskim rukometašem, a bio je dva puta najbolji igrač na Svjetskom prvenstvu, dva puta najbolji igrač i jednom najbolji strijelac na Europskom prvenstvu

Linker
25. travanj 2024 01:38