Dragan Jerković

 Franziska Gora/imago Sportfotodienst/profimedia
BIVŠI REPREZENTATIVAC:

‘Hrvat je bio najveće iznenađenje Bundeslige. Vujović? Radije bih da ne igramo protiv njih‘

Dragan Jerković danas je trener vratara Löwena koji u play-offu Europske lige igra s Nexeom
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 07. ožujak 2024. 20:38

Dragan Jerković iza sebe ima uspješnu karijeru. Branio je za Metković, Eisenach, Post Schwerin, Medveščak, Kadetten Schaffhausen, Zagreb, Porto i Creteil Pariz, dok je s reprezentacijom Hrvatske osvojio srebro na Europskom prvenstvu u Norveškoj 2008. godine.

- Bila je jako duga, teško ju je ocijeniti. No zadovoljan sam da sam živio od sporta i da živim od sporta. Moglo je biti i bolje, ali moglo je i lošije. Hvala Bogu, nikad nisam bio teško ozlijeđen, pa s te strane mogu biti zadovoljan što sam imao dugu karijeru kaže Jerković, aktualni trener vratara u uglednom bundesligašu Rhein-Neckar Löwenu.

Sa suprugom i djecom živi u Ludwigshafenu, svakodnevno na treninge putuje po sat vremena, no ne žali se. Život u Njemačkoj generalno je dobar i kvalitetan.

image

Dragan Jerković

JACQUES DEMARTHON Afp

- Meni je lijepo, već sam se navikao, samo je sad uloga malo drugačija. Prije sam bio igrač, sad sam trener, ali lijepo je da sam ostao u sportu, a posebno što imam priliku raditi u ovako dobro organiziranom klubu. Super sam zadovoljan.

Iznendili prošlom sezonom

Drugu sezonu je trener vratara u RN Löwenu, prije toga je tri godine radio u Švicarskoj rukometnoj akademiji i u Kadetten Schaffhausenu.

- Sigurno je teža uloga prvog trenera, ali ja sam samo trener vratara, pa ne brinem o toliko puno igrača. Meni je možda bilo teže prije nego sada, ali ako je u pitanju prvi trener, onda je trenerski posao puno teži.

Bundesliga je svijet za sebe, rukometni “plafon”.

- Liga je jako privlačna igrački, isto tako i za trenerski rad. Uživa se u punim dvoranama, to je vrh.

RN Löwen je trenutačno deveti na ljestvici, zadovoljava li to klupske ambicije?

- S dolaskom novog stožera prošle godine rečeno nam je da je cilj plasman od petog do osmog mjesta u četiri godine. Mislim da smo iznenadili prošlom sezonom, kad smo bili peti i osvojili Kup. Sad imamo malo više problema s ozlijeđenim igračima, ali OK. Nije dobro deveto mjesto, no to se još može promijeniti, nema velike drame oko toga. Sa sedmim ili osmim mjestom bili bismo zadovoljni. Cijelu sezonu nedostaju nam tri igrača koji su trebali biti u prvih sedam; Halil Jaganjac i dva krila, Uwe Gensheimer i Patrick Groetzki. Bundesliga je jako zahtjevna, tako da na kraju dobar rezultat ostvari ona tko ima duži kadar i manje ozlijeđenih igrača. Mi smo se sad u Europi dosta trošili, no nije panika. Sigurno da će sljedećih sezona biti najmanje šesto mjesto koje vodi u Europu.

Kakva je situacija s Halilom Jaganjcem?

- S početkom ljetnih priprema bi on trebao biti spreman, nadamo se da će se vratiti u šutersku formu. Mogao je ostati ovako, igrati samo obranu i imati bolove pri šutu, no odlučio se za treću operaciju. Bio nam je najvažniji igrač i najveće iznenađenje, ne samo našega kluba, nego i Bundeslige. Na ljeto dolazi i Ivan Martinović, kao i lijevi vanjski Sebastian Heymann iz Göppingena. Mislim da smo za sljedeću sezonu čak i bolje kupovali, ali računali smo da ćemo imati zdrave igrače...

Teško je rotirati trojicu vratara

Jerković u Löwenu radi s trojicom vratara. To su Šveđanin Mikael Appelgren te domaće snage David Späth i Joel Birlehm.

- I oni su malo slabiji nego prošle sezone, ali to ide u paketu s našom igrom i s obranom koju igramo. Halil nam je bio najvažniji obrambeni igrač. No, ja sam zadovoljan, oni su još uvijek iznad 30%. Jako je teško rotirati jer imamo trojicu vratara i nije lako da svi budu u dobroj formi i zadovoljni. Odlučili smo se da će u sljedećoj sezoni ipak biti dvojica i uz njih jedan mladi. Vjerujem da će tako biti lakše.

U play-offu Europske lige suparnik vam je našički Nexe. Kakve su reakcije u klubu?

- Osobno sam htio Skandinavce, a moji u klubu nisu previše pričali o tome, više je tema bio Erlangen s kojim igramo u subotu. Pričalo se više kako ćemo putovati za Našice, ali u svakom slučaju meni je drago. Iako, Nexe je ozbiljna ekipa, radije bih da smo dobili Skjern ili Sävehof.

Novi trener Vujović na samom startu svog mandata nije donio pomak?

- Vidio sam to, svakom treneru treba malo vremena, pa tako i Vujoviću. Vjerojatno će ga imati dovoljno, dok za utakmice s nama i neće trebati velika motivacija, jer naši klubovi su uvijek dobri kad igraju protiv njemačkih, isto tako i reprezentacija. Vjerujem da će Vuja to dobro posložiti.

Tko je favorit za prolaz?

- Trebamo vidjeti zdravstveno stanje do te utakmice. Vjerojatno će se Nexe manje trošiti kroz prvenstvo nego mi, ali teško mi je davati prognoze. Ni mi nismo u dobromzdanju trenutno, a i nemamo širok kadar. Bit će ih teško dobiti u Našicama - zaključio je Dragan Jerković.

Rado bih imao Dominika Kuzmanovića u Löwenu

Hrvatsku će u olimpijske kvalifikacije povesti novi izbornik Dagur Sigurdsson.

- Vjerujem da ćemo otići u Pariz. O novom izborniku čuo sam sve pozitivno, on jako dobro poznaje naš mentalitet, radio je s puno hrvatskih igrača. I njemu treba malo vremena, a nema ga, ali on ovdje u Njemačkoj kotira jako dobro, i ako je trebao biti strani izbornik, onda je to Sigurdsson – rekao je Jerković.

Mladi Dominik Kuzmanović brani odlično za Nexe i za reprezentaciju?

- Kuzmanović i Mandić imaju podršku svih, od igrača i trenera pa do medija. Tu su i Pilipović i Ivić, mislim da s vratarima nemamo problem. Naravno, nešto ovisi i o formi i o obrani kakvu igramo. Iskreno, ja bih rado imao Kuzmanovića u mom klubu, u tandemu sa Späthom. Za mene su njih dvojica najbolji mladi vratari u ovom trenutku. (gčm)

Linker
07. ožujak 2024 21:08