David Mandić

 GORAN MEHKEK Cropix
IZNENAĐENJE U VRHU

Hrvati rasturaju u Njemačkoj, stižu sjajne vijesti za izbornika: ‘Trese nas euforija, imamo baš odličnu momčad‘

Udarni igrač vodećeg sastava njemačke Bundeslige Melsungena David Mandić se javio za SN
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 03. listopad 2023. 22:26

Melsungen je jedan od najhrvatskijih klubova njemačke Bundeslige. U njegovom dresu igraju tri hrvatska igrača – David Mandić, Ivan Martinović i Domagoj Pavlović. Melsungen izgleda sjajno na početku sezone i vodeći je sastav najjače europske lige sa maksimalnim učinkom nakon sedam odigranih kola.

Jedan detalj, kao zanimljivost. Mario Šoštarić je desno krilo Szegeda, trenutno je najbolji strijelac Lige prvaka. David Mandić je lijevo krilo Melsungena i jedan je od njegovih udarnih igrača, a to su dva krila reprezentacije Gorana Perkovca i to je apsolutno sjajna vijest za našeg izbornika.

Kako to iz prve ruke izgleda u Melsungenu čuli smo do Davida Mandića koji igra u velikoj formi na početku sezone. Prvo i osnovno…

- Zdrav sam, ništa ne boli, nema problema. Dobro, evo sad me baš ulovila neka viroza, pa ću preskočiti Kup, ali vraćam se brzo.

Obrana koju je sastavio Melsungen ove sezone je što se voli reći ‘beton‘ i osnovni je razlog da se u ovom trenutku nalaze na vrhu Bundeslige?

- Istina, dobili smo neke nove igrače s kojima se ta obrambena kvaliteta jako digla. Sada u sredini obrane imamo Kristopansa, Siposa, Arnassona, Jonssona i to je stvarno jako, posebno kada nas poprate vratari Simić i Morawski. To je najveća razlike u odnosu na prošle sezone, bez toga je teško imati kontinuitet u Bundesligi, jer je svaka utakmica jaka, bitna i u kontinuitetu to nije lako izdržati.

No, cijela je igra profunkcionirala?

- Slažem se, s obranom koja je početak svega. Rekao sam, dobili smo nekoliko pojačanje ove sezone, jedno je svjetska klasa – to je Kristopans, drugo su jako dobro igrači prvi Sipos u obrani koji ima iskustvo iz Mađarske i Veszprema i mali Balenciaga koji nam je došao iz Španjolske na sredinu napada. Jedan vrlo pouzdan i okretan igrač, koji ne gubi lopte s čim smo lani dok je bio Cassado, koji je sada u Veszpremu, bilo dosta problema. Uz njih vratarski tandem je pojačao Morawski, mnogi su ostali kao Kastening, Arnasson, Martinović, Kuhn, Simić, ja… Tako da se složila stvarno dobra momčad.

Dobiti u Kielu pet razlike, to je stvarno vrhunski rezultat?

- Ta nam je utakmica dala najviše na samopouzdanju, postali smo svjesniji mogućnosti. Nakon te pobjede sve je nekako pogodila mala euforije, počelo se pričati o naslovu, a Parrondo je čvrsto na zemlji i rekao je da zaboravimo, da gledamo samo prvu sljedeću utakmicu. Kaže, to je samo dobar početak.

A šta kaže vama?

- Da je zadovoljan. Čak se i realizacija povećava, makar je obrana moj forte. A napad ovisi koliko toga dobiješ na krilo i da to što dobiješ realiziraš što bolje. Ne mogu se požaliti.

Kako ostali naši aduti?

- Martinović dobro, dobiva minute i u napadu i u obrani kraj Kristopansa, efikasan je tradicionalno, a što se Pavlovića tiče muče ga zdravstveni problemi i nije mu lako, makar svi znamo da može puno donijeti ovoj momčadi.

I što vas sada čeka?

- Prvo u subotu gostovanje u Wuppertalu protiv Bergischera, pa doma utakmica s Erlangenom i onda gostovanje u Berlinu kod Funchsea što je test koji nas sve jako zanima u ovom trenutku. Moj dvoboj s Gidselom, vidjet ćemo.

Liga je vrlo jaka?

- Izuzetno, tu nema priče danas ćemo se malo opustiti. Ima stvarno odličnih momčadi Magdeburg, Kiel, Flensburg makar će njima trebati malo vremena da sve dođe na svoje, Berlin koji kao i mi godina cilja visoke pozicije, dobri su Lowen, Hannover kojeg smo dobili – zaključio je David Mandić udarni igrač vodećeg sastava njemačke Bundeslige Melsungena.


U Melsungenu – samo rukomet

Melsungen je grad u samom srcu Njemačke. Mali grad koji broji samo 15.000 žitelja i potpuno je u sportskom smislu posvećen rukometu. Ima izuzetno jaku sponzorsku momčad, iza koje u prvom stoji njemački energetski div E.ON koji zapošljava 70.000 radnika, čija se godišnja dobit broji u milijardama eura. Uz rukomet su i još tri velika sponzora Bitburger Braugruppe, Volkswagenwerk Kassel i B. Braun Melsungen farmaceutska tvrtka uz koju ide i ime predsjednice kluba Barbare Braun Ludicke.

Njen suprug Martin, danas pokojni, godinama je uz pomoć nekdašnjeg vratara Geerkena gurao klub, a nakon njegove smrti glavnu rolu preuzela je gospođa Barbara i danas je smatraju jednom od najjačih žena u njemačkom sportu.

Višegodišnja ulaganja polako sada dolaze do izražaja. Dugo je u tome svemu bilo lutanja, klub nije vraćao uložena sredstva, ali nikad nisu odustali. Njihovi najveći dosezi bili su osmina finala Kupa Njemačke i 4. mjesto u prvenstvu, a pet puta su dosad uspjeli nastupati u europskim natjecanjima. Njihova Rotenbach halle koja prima 4.500 gledatelja danas je u pravilu rasprodana uza utakmice omiljenog kluba. Možda nisu ravnopravni najjačim njemačkim momčadima danas, jer su Berlin ili recimo Kiel gradovi znatno većih kapaciteta, ali imaju odličnu momčad, imaju prednost da se ne moraju trošiti u europskim natjecanjima, okrenuti su isključivo Bundesligi i osnovni cilj koji su se postavili je da se ponovo izbore za europski nastup. Posljednji puta isti su imali 2020. godine. A nikad u povijesti nisu nastupali u Ligi prvaka, što je neki cilj koji su si postavili već davno.

Dosta je promjena bilo posljednjih godina, falilo je dobrih rezultata, ali klub je kao malo koji stajao iza svojih trenera, pa je tako dugo sprječavao odlazak Gudmundura Gudmunssona, a lani nakon popriličnog razočaranja i Roberta Garcie Parronda, Španjolca koji je stasao u Ciudada Realu, a zvjezdane trenutke dosegnuo kao trener Vardara koji se popeo na europski tron. Dobio je Parrondo odriješene ruke po pitanju pojačana i nastojanja da osvježi momčad pred novu sezonu i izgleda da su prvi puta pogodili onako kako su sanjali cijelo vrijeme. Igraju sjajan rukomet, vode s maksimalnih sedam pobjeda na vrhu Bundeslige, dobili su momčad koju su im stavljali uz bok na početku Hannover čak 8 razlike, dobili su utakmicu u Kielu gdje rijetko tko pobjeđuje 5 razlike i grad je u laganoj rukometnoj euforiji kao nikad ranije.

Linker
28. travanj 2024 11:29