Irfan Smajlagić

 Ronald Goršić/Cropix
PET PITANJA PETKOM

Irfan Smajlagić: Neki igrači kalkuliraju bi li igrali za reprezentaciju, a ja nikoga ne mislim moliti

"Imam miran san, ali slabo sam spavao proteklih dana prije ove važne utakmice", kaže izbornik BiH
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 28. travanj 2023. 14:51

U dupkom ispunjenu dvoranu Salih Omerčević u Cazinu u četvrtak navečer ni šibica nije mogla stati, ljubitelji rukometa u BiH napravili su savršeni dekor za ključnu utakmicu kvalifikacija za EP u kojoj je BIH dočekala favoriziranu Sloveniju. Izborniku BiH, proslavljenom hrvatskom olimpioniku Irfanu Smajlagiću nužna je bila pobjeda da njegova reprezentacija potvrdi plasman na EP u Njemačkoj 2024.

Konačnih 27:26, nakon što je iskusni Senjamin Burić zabio svoj sedmi gol 45 sekundi prije kraja, označilo je vrijeme za provalu oduševljenja. Zemlja koja je i Hrvatskoj dala neke od najtrofejnijih igrača kao što su i sam Smajlagić, ali i Zlatko Saračević, Božidar Jović, Slavko Goluža, Igor Karačić, Željko Musa, Marin Šego...najvjerojatnije je osigurala jedno od četiri najbolja treća mjesta koja vode na EP.


1. U "balkanskoj skupini" u kojoj su Crna Gora i Kosovo, ostvarili ste dobar posao uoči zadnje utakmice i gostovanja u Crnoj Gori?

- Slovenci su već ranije potvrdili prvo mjesto u skupini, oni su klasa za sebe, mi smo ovom pobjedom gotovo sigurno "unutra". Moj kolega Uroš Zorman doveo je podmlađenu ekipu, no opet su nam bili vrlo neugodan protivnik. Rukomet je u Sloveniji na izvrsnom nivou, sustav im je savršeno razrađen, među najboljim su europskim reprezentacijama i ovo je za nas velik uspjeh. Rukomet u BiH je, nažalost, već godinama u krizi, nedostatak financija i brojni drugi organizacijski problemi doveli su do toga da se mora početi doslovno od nule...

2. Može li plasman na EP biti dodatak podstrek za novi "boom" BiH rukometa?

- Reprezentacija je bez većeg uspjeha nastupila na SP-u u Kataru i dosad samo na dva EP-a (2020. i 2022., nap.a.). Rukomet je uvijek u BiH bio vrlo popularan i postoje dobri temelji za napredak, no nije išlo bolje jer nije bilo natjecanja u mlađim dobnim kategorijama, većina je klubova u krizi, sve je godinama bilo prepušteno stihiji. Stvarno se nadam da se

3. Je li "odljev mozaka" najveći problem BiH rukometa, kako to metaforički pjevaju dečki iz Dubioze Kolektiva?

- Godinama oni najbolji iz BiH - ako su u mogućnosti - odlaze i igraju za Hrvatsku, odnosno Srbiju i to je iz perspektive igrača na neki način logična stvar. Ni sada situacija nije puno drugačija, no ja se ne zamaram. Imao sam i ja sada sličan slučaj, ali ne želim nagovarati one koji imaju neku svoju viziju. Ne bih o imenima, ali među nekima koji još dvoje, čekaju i kalkuliraju ima dosta interesantnih igrača koji bi dobrodošli reprezentaciji. Ponovit ću, ja nikoga ne mislim moliti. Igranje za reprezentaciju najbolji je "izlog" za svakog igrača, no svatko ima svoj izbor.

4. U nedjelju vas u posljednjem kolu čeka gostovanje kod Crne Gore koju vodi naš Vlado Šola?

- Idemo rasterećeni, probat ćemo isprobati neke mlađe igrače na koje računamo u budućnosti. Baš kao što je to uradio Zorman ovdje u Cazinu. Iako nam je plasman na EP bio primarni cilj, gledamo na duže staze. I ovdje na klupi sam imao nekoliko perspektivnih i mlađih igrača, ima ih još za koje se može reći da njihovo vrijeme tek dolazi. Nadam se da je plasman na EP u Njemačkoj osiguran iako to u teoriji nije sto posto.

5. Inače ste veliki "kuler", no u posljednje vrijeme to baš i niste bili? Odaju vas solidni podočnjaci...

- Nisam od onih koji imaju loš san; inače spavam malo, ali spavam dobro i kvalitetno. U posljednjih nekoliko dana baš i nisam spojio previše sati sna, stalno sam se budio. Volim razmišljati da je to zbog promjene okoline, kreveta, jastuka, a ne stresa uzrokovanog ovom važnom utakmicom. Sad će valjda biti bolje.

Linker
17. travanj 2024 16:02