Hrvački klub Vindija

 HK VINDIJA
PREDIVNA PRIČA IZ VARAŽDINA

Kako su Hrvati pomogli Ukrajincima: ‘Doveli smo ih umorne, preplašene, odveli na pizzu, a oči pune suza...‘

Hrvatski izbornik i Varaždinci udomili 21 ukrajinsku izbjeglicu, a pomogla je čak i Vindija
Piše: Dean BauerObjavljeno: 15. ožujak 2022. 21:51

Doista se cijeli hrvatski sport uključio u pomoć kolegicama i kolegama iz Ukrajine. Nije da time slijede naputke, preporuke Međunarodnog olimpijskog odbora koje istina postoje, već su i bez toga naši sportski savezi, klubovi, pojedinci bez razmišljanja ponudili. Nogometni prvak Dinamo je u Maksimiru smjestio 20-ak djevojčica i dječaka iz nogometne škole Šahtara. U Kaštel Lukšiću je smješteno 13 mladih ukrajinskih jedriličara koji su se u trenutku ruskog napada na njihovu domovinu zatekli na natjecanju u Splitu, a o njima sada brinu JK Split, Grad Kaštela, Hrvatski jedriličarski savez. U boksu je naš nacionalni savez omogućio dolazak Ukrajinaca na EP do 22 godine u Poreču, a svojim kolegama na slične načine pomažu i naši savezi u skokovima u vodu, kao i umjetničkom plivanju. Primjera ima dakako i još, a posljednji koji bilježimo dolazi iz svijeta hrvanja.

Pomoć djeci i obiteljima

"Istog trenutka kada je počela ruska agresija, uspostavili smo kontakt s našim prijateljima, kolegama u Ukrajini i ponudili im pomoć odnosno da mladi dečki, djeca hrvači i njihove obitelji dođu k nama", jučer će nam iz Varaždina, Alen Runac, inače izbornik svih hrvatskih hrvačkih reprezentacija.

image

Alen Runac i Varaždinci su spremno uskočili kada je trebalo pomoći kolegama iz Ukrajine

ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

"U početku su oni malo razmišljali, bi ili ne bi, da pričekaju koji dan itd. Možda kao neće biti tako loše, javimo se. Tako su govorili. Mislim, sve donekle razumljivo s njihove strane iako smo im odmah govorili - “Neće biti dobro, bit će samo lošije, tako je i kod nas bilo”. Nakon tri dana su se javili, ali su se tada javili drugi problemi. Oni s humanitarnim koridorima. Bilo je teško proći", veli naš sugovornik koji je u biti bio koordinator akcije u koju je uključeno puno osoba iz svijeta varaždinskog hrvanja.

Suze u očima

"Naposljetku smo doveli prvih 9 osoba po koje smo sami otišli kombijem do mađarsko-ukrajinske granice. Kasnije su još došle dvije skupine od po 6 osoba u svakoj, dakle ukupno 20-21 osoba. Od toga je njih 7 hrvača, to su sve klinci plus njihove obitelji. Uz njih je i jedan trener, gospodin od 70 godina. Kada smo ih tek doveli, umorne od puta, preplašene, odveli smo ih na pizzu, a taj trener nam nije mogao prestati zahvaljivati i kako smo ih primili. Oči pune suza..."

Svi su mladi hrvači i njihove obitelji sada smješteni u Varaždinskim toplicama, a u njihovom prihvatu i brizi se pobrinula i lokalna zajednica na čelu s gradonačelnicom Dragicom Ratković.

"Ne samo oni, Vindija iz Varaždina se pobrinula za prehranu, a djecu svaki dan mi iz kluba prevozimo na trening i vraćamo. Gledajte, to je doista najmanje što smo mi mogli napraviti u ovom trenutku"; na koncu će izbornik Alen Runac.

Linker
25. travanj 2024 08:41