Željko Babić

 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
PRAVA HR KOLONIJA

Nekadašnji izbornik Hrvatske na noge podignuo veliko sportsko ime bivše države! Prošarani su ‘hrvatskim bojama‘

Momčad iz Bitole ima bogatu povijest, a za sve bolje aktualne rezultate zaslužan je nekadašnji izbornik...
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 29. ožujak 2022. 12:10

Rukometaši bitoljskog Eurofarm Pelistera protivnici su Nexea u osmini finala Europske lige. Legenda o klubu iz Bitole traje godinama, duža je i od Vardara koji je obilježio noviju povijest. Pelister je 16 puta bio prvak Makedonije, šest puta osvajač kupa. O gostovanjima u Bitoli, o tome kako se legendarni navijač Mato Šundovski vozio motorom po centru prije utakmice, o tome kako su gosti dočekivani s drvenim sandukom na centru, navijačima koji 60 minuta stoje, o treneru Kamenici, o trojcu Manaskov - Jusufovski - Čurleski, po kojem se danas dvorana u Bitoli zove... ispisane su bajke. Pelister je bio jedna od najvećih priča u povijesti rukometa bivše države.

Jedno vrijeme su nestali, pa se tražili, pa je Bitola imala dva kluba, jer je uz Pelister osnovan Eurofarm, a onda su se ujedinili, aktivirali Čkembare, jednu od žešćih navijačkih skupina, i počeli povratak na visoke pozicije. Prije neki dan su u Skoplju svladali Vardar. Vardar znate...

image

Željko Babić

ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Čvrsta sredina

Povratak je počeo ulaganjem jakog farmaceutskog giganta Makedonije, Eurofarma. Investirali su u momčad, na klupu doveli iz Bjelorusije Željka Babića, našeg bivšeg izbornika koji je prije toga Meškov dignuo do europske vrijednosti. Babić je polako gradio momčad i, evo, izgradio ga do vrijednosti. Zanimljivost ovog sastava je da svaki igrač ima cijenu, da je dostupan ako je netko u stanju platiti, pa je tako Kušan otišao u Njemačku, otići će Szekely, Obradović, Maraš i Perić u Tatabanyju, Taboada u Dansku, Markoski u Alkaloid, novi klub kojim se želi ojačati makedonski rukomet. No, doći će vratar Lesjak, tri igrača francuske prve lige, momčad će ponovo biti jaka.

Babić je izgradio sustav u kojem je obrana početak svega i sam je nakon utakmice u Skoplju rekao “često kažem igračima da ne mogu toliko loše igrati napad, koliko mogu obranu”. U toj obrani ima ekstra čvrstu sredinu sa starim Kukovskim, s makedonskim reprezentativcem Markoskim i s Obradovićem, kojeg su doveli iz Zagreba. Iza njih izgradili su super vratarski tandem u kojem je broj 1 Mađar Marton Szekely, uz Miklera mađarski reprezentativac, a iza njega Kižić kojeg su kao neželjenog uzeli iz Vardara i koji je tog istog Vardara prošli tjedan sâm pobijedio u Skoplju.

Prvo ime je Josip Perić

Pedantan je Babić u kontri s ekstra krilima, Mađoskim i Ojleskim lijevo, te našima Kosteskim i Božićem Pavletićem desno. Zašto našima? Za Božića Pavletića se zna, a i Kosteski je prije dolaska u Bitolu bio član Zagreba. Uz to, Mađoski može biti i half i prednji u obrani, kao i Crnogorac Mirko Radović, koji s desne strane igra od krila do vanjskog. Pelister je jedan od rijetkih koji ima takva višenamjenska krila.

Vanjska linija ima igrače i šutere. Prvo ime je Josip Perić, BiH reprezentativac koji prošli tjedan nije igrao u Skoplju i bit će zanimljivo vidjeti hoće li u Našicama. No, tu je i Kubanac Taboada koji se u Skoplju pretvorio u junaka i vukao Pelister do pobjede. Prva praćka momčadi je nesumnjivo Stipe Mandalinić, igrač ogromnih mogućnosti koji može biti prevaga, a desno tandem Maraš - Velkoski uz pomoć Radovića po potrebi. Ovaj puta Velkoskog zbog ozljede neće biti. Na crti, uz Markoskog, izrazito je opasni napadač BiH reprezentativac Građan.

Momčad s glavom i repom kojem je domaći teren sigurno prednost, a uzvrat će biti u Bitoli i zato je prva utakmica jako važna, Pelisteru nakon pobjede nad Vardarom, Nexeu nakon pobjede nad Zagrebom. Koga je manje potrošila?

Linker
29. travanj 2024 07:11