MARKO MRKONJIC Cropix
EL RUKOMETAŠA

Nexe bez Melića i Vejina na megdan braći Costa: ‘U Portugal idemo po pobjedu i prvo mjesto‘

Našičani u posljednjoj utakmici grupne faze sa Sportingom u Lisabonu (20.45) odlučuju o ‘jedinici‘
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 28. veljača 2023. 13:18

Grupna faza Europske lige, drugog najjačeg klupskog rukometnog natjecanja, došla je do posljednjeg kola. Nexe, sudionik prošlogodišnjeg Final Foura ovog natjecanja, već je ranije osigurao mjesto među prve četiri momčadi u skupini i nastup u osmini finala, koja je na rasporedu 21. i 28. ožujka.

Našičani i portugalski Sporting su na prva dva mjesta u skupini C s istim učinkom od 7 pobjeda i 2 poraza i istom ukupnom gol razlikom (+24). Pobjede protiv Nexea izborili su španjolski Granollers na svom terenu i potpuno iznenađujuće austrijski predstavnik Alpla Hard u prošlom kolu u Našicama. Sporting je izgubio od Nexea u Našicama (32:31) i kao i Našičani, na gostovanju kod Granollersa.

Jedan od ciljeva

Međusobni dvoboj Nexea i Sportinga odlučit će pobjednika skupine, ali Našičani mogu biti i prvi i drugi i treći ovisno o raspletu ovog susreta, ali i dvoboja trenutačno trećeplasiranog Granollersa protiv Alple Hard na gostovanju.

Trener Branko Tamše drži se svog običaja i ne želi unaprijed razgovarati o raspletu skupine i nekoliko mogućih scenarija...

- Ni do sada nisam pričao o prvom, drugom, šestom ili osmom mjestu. Znate kako smo se postavili od početka, željeli smo prvo proći u skupinu, a znamo koliko smo se morali potruditi protiv Azoty-Pulawyja, prošli smo, pa nam je cilj bio izboriti jedno od prva četiri mjesta što smo napravili, a koji ćemo biti na kraju, vidjet ćemo i onda se okrećemo dalje.

image
RK NEXE

Luka Moslavac je bio puno izravniji...

- Idemo odigrati dobru utakmicu u oba smjera i vratiti se iz Portugala s pobjedom i prvim mjestom.

Jednako izravan je i sjajni mladi igrač Sportinga i jedan od najboljih mladih igrača svijeta Francisco Costa.

- Prvo mjesto u skupini je bilo jedno od naših ciljeva za ovu sezonu. Imali smo nekoliko teških utakmica u posljednje vrijeme, ali moramo prevladati činjenicu da smo malo umorni. Siguran sam da će nam naša mentalna snaga i želja pomoći.

U Našicama je bilo samo gol razlike za Nexe (31:30), teško je izborena pobjeda, a pritom su 18-godišnji Francisco Costa i njegov brat Martim zabili 21 gol (Martim 12, Francisco 9). Daleko da su jedina opasnost, ali braća Costa su sigurno najveća. Uostalom ove su sezone zabili kombinirano 115 golova u grupnoj fazi Europske lige, odnosno 140 ako se računa i pretkolo protiv Silkeborga, a pritom su imali potpuno isti učinak od po 70 golova.

Našičani su uoči Sportinga u domaćoj ligi pobijedili Goricu i nakon prespavane noći preko Frankfurta odletjeli u Lisabon. Ono što nije dobro, momčad Branka Tamšea nije kompletna i pritom nedostaju dva jako bitna igrača.

- Predrag Vejin je dobio na utakmici s Goricom jedan udarac u uho, koje je nažalost krvarilo pa je ostao na dodatnim pretragama u Hrvatskoj. Nema ni Fahrudina Melića tako da nam nedostaju dva ljevaka, ali srećom imamo druge snage. Melića će zamijeniti Mileta, a u momčad se vjerojatno vraća Sršen, koji nije igrao zbog ozljede u Velikoj Gorici tako da ćemo se pokrpati i bit ćemo relativno kompletni - objašnjava Tamše.

Odlični individualci

Rijetko su Našičani bili kompletni, ali imaju dovoljno širok izbor igrača i vrlo često su u ovakvim situacijama jako dobro reagirali.

- Veliki je plus da su svi igrači “unutra” i kad dobije priliku puno puta su je jako dobro iskoristi. Istina je da smo često jako dobro reagirali kad smo imali probleme, a nekad i nismo, ali to je sport, živa materija. Znamo kako i što trebamo i sigurno ćemo napraviti sve da odigramo jednu jako dobru utakmicu - dodaje Tamše.

Upravo to će i morati jer Sporting je jak suparnik, a činjenica da igra na svom terenu definitivno im daje dodatnu prednost.

- Odlična su momčad, puna odličnih individualaca, koji kažnjavaju svaku pogrešku, a na nama je da ponovio odličnu obranu iz prvog poluvremena protiv Gorice, obranu koja će nam donijeti brze golove. U napadu moramo smanjiti tehničke pogreške kojih je bilo previše u utakmici protiv Alple i ne razbraniti njihovog golmana - zaključuje Moslavac s jednostavnim receptom, kojeg nije jednostavno ostvariti na terenu.

Linker
26. travanj 2024 14:19