VLADO KOS/CROPIX
EUROPA LIGA

Nexe u Bitolu ide s tri pogotka prednosti nakon sjajne minijature Dorijana Markušića na kraju utakmice

Bit će uzbudljivo u Bitoli, jer u sudaru izjednačenih + 3 je veliki kapital, makar se takvim ne čini
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 29. ožujak 2022. 20:36

NEXE - EUROFARM PELISTER 29:26 (12:10)

NAŠICE SD Kralja Tomislava. Gledatelja 1.200. Suci: Amar i Dino Konjičanin (BiH)

NEXE: Radovanović (3), Kuzmanović (4+3); Jelinić 6, Melić 8 (4), Tomić 4, Jaganjac 4, Markušić 4, Vejin 2, Vida, Kavčić, Severac, Moslavac, Velkavrh, Manci Mičević, Blažević, Barišić Jaman 1. Trener Branko Tamše

EUROFARM PELISTER: Szekely (16), Kizić; Mađoski, Kostevski 4, Markoski 2, Mandalinić 2, Taboada 5, Maraš 1, Ojleski 4, Božić Pavletić, Građan 6, Kukovski, Radović, Obradović 2, Kukulovski, Tankoski. Trener Željko Babić

SEDMERCI: Nexe 5 (5), Eurofarm Pelister 3 (0), ISKLJUČENJA: Nexe 12 minuta (Jaganjac 8, Markušić 10, Tomić 17, Blažević 41, Kavčić 55, Blažević 59), Eurofarm Pelister 4 minute (Taboada 5, Mađoski 9), IGRAČ UTAKMICE: Marin Jelinić

------------------------------------------------------

Nexe ide sa tri gola prednosti na uzvrat osmine finala Europa lige u Bitolu. Teško se oteti dojmu da je moglo i više, ali nakon napora zadnjih dana i + 3 je puno nakon sjajne minijature Dorijana Markušića na kraju utakmice.

Prvi sudar osmine finala za oba je kluba došao nakon velikih pobjeda prethodni vikend. Nexe je skinuo Zagreb u Našicama, a Pelister u Skoplju Vardara i bilo je jasno da takve utakmice troše i da je nemoguće očekivati neki prežestoki ritam. Tako je bilo. Nexe je na greške Pelistera nešto uspjelo ubrzati lakim golovima u finišu prvog dijela i na poluvremenu imalo prednost od dva gola razlike.

Uvod u susret je bio očekivan. Bolji za Našičane, koji su poveli 4:1, no Pelister se nije pogubio, nego je na krilima sjajnog Martona Szekelyja, mađarskog reprezentativca na golu, izgradio povratak, prvo na 6:6, a nakon toga i do minimalnog vodstva, što je Tamšea natjeralo na time out i želju da se momčad probudi i pokrene iz ritma koji je želio gost.

Nexe je imalo Blaževića za obranu, Pelister Obradovića, morao je Babić mijenjati više, i Maraša za Radovića, pa Mađoskog za Ojleskog, a i Kosteskog za Božića Pavletića, nakon lošeg ulaska spomenutih u utakmicu.

Bili su kratki na vanjskim pozicijama, a obrana Nexea žestoka, što se vidjelo u samom finišu prvog dijela, kada je Babić povukao iz igre Taboadu I Mandalinića da predahnu, a sa Obradovićem i Tankoskim nije bilo ni približno opasan, pa je Nexe došlo lako do nekih lopti, a u tom periodu se i Kuzmanović koji je ušao umjesto Radovanovića, izjednačio se sa Szekelyjem i dao vjetra u leđa Našičanima. Obranio je Kuzmanović i sedmerac, što je Nexeu dalo samopouzdanje i mogućnost da bolje i mirnije završi poluvrijeme.

Kada je ubrzalo, Nexe je definitivno bilo bolje. Makar su gosti dobro pazili na Jaganjca I Vejina, Jelinić im je bio prebrz, a da je Melić pogodio malo više zicera koje je imao, prednost Nexa mogla je na kraju prvog dijela biti i veća. Dojam je bio da je subotnja velika pobjeda više umorila Pelister. No, u utakmicama na ispadanje, jako je važan bio svaki gol I trebalo je izdržati takvu utakmicu.

Pliće su u obrani stali Makedonci na startu drugog dijela i to su odmah naplatili Jaganjac i Vejin, pa je u prvom dijelu odlični Szekely ostao bespomoćan. Digao se Nexe na + 4, ali dodatni gas nije uspio izvući, pa se Pelisteru vratila krv u obraze. Utakmica se ponovo smirila na prednosti Nexea od dva gola razlike, a Tamše je morao vući s klupe Severca, Barišića Jamana i Manci Mičevića da bi održao dah svoje momčadi.

Pelister je opet došao u svoj laganiji ritam i to se vidjelo na rezultatu. Domaći su tražili način kako podići gas za ostvariti ozbiljniju prednost pred uzvrat.

Uz malo sreće, točnije malo dekoncentracije Pelistera, Nexeu se vratio ulog, ponovo se dignuo na + 4. Radovanović se vratio na gol i tu su domaći čekali svojih pet minuta za bijeg. Pelisteru na ruku nije išla ozljeda Mandalinića, crveni karton Mađoskog, s čim su bili još kraći jer im je nedostajao i prvi igrač momčadi Perić.

No, Nexe nije imalo snage ni strpljenja dovršiti utakmicu većom razlikom, makar je Kuzmanović obranio dva sedmerca na kraju i Pelister je ostvario dobar, obećavajući minus tri za uzvrat. Bit će uzbudljivo u Bitoli, jer u sudaru izjednačenih +3 je veliki kapital, makar se takvim ne čini.

Linker
25. travanj 2024 03:42