Matija Jakšić

 Instagram (Matija Jakšić)
CIJENJENI STRUČNJAK

Nižu uspjehe i odličja, a iza priče koja obilazi svijet stoji - Hrvat: ‘Morao sam izmišljati nove tehnike...‘

Njihovi su reprezentativci u rukama hrvatskog stručnjaka, rezultati suradnje su sjajni
Piše: Anela NovinaObjavljeno: 28. siječanj 2023. 00:05

Bodybuilding reprezentativci Ujedinjenih Arapskih Emirata u posljednje vrijeme nižu svjetske uspjehe i osvajaju brojna odličja. Iza njihovih postignuća, kažu, stoji upravo i hrvatski stručnjak. Znanje cijenjenog magistra kineziologije s višegodišnjim iskustvom u području rehabilitacije i osteopatske manipulacije kralježnice Matije Jakšića do dalekog Dubaia stiglo je prije više od pet godina. Zajednički rezultati s ovom, po mnogočemu posebnom skupinom sportaša, sada obilaze svijet.

- Ovaj posao je specifičan kao i svaki koji se bavi ljudskim zdravljem, u njemu je prostor za pogrešku vrlo malen i nosi ozbiljne posljedice. Rad s bodybuilderima je zaista poseban jer su to jako veliki ljudi s neproporcionalnom građom i smanjenim opsegom pokreta zbog veličine mišića - otkriva Jakšić te govori koliko je izazovno raditi s najvećim ljudima na svijetu:

Uspješna manipulacija

- Jednom prilikom došao mi je čovjek s bolovima u ramenu, koji je bio među najvećim ljudima koje sam ikad vidio u životu. Kako bih mu pomogao morao sam prvo kroz tu bol namjestiti rame te ga zatim aktivirati kroz neke specifične vježbe. Ovaj tretman je bio zanimljiv iz više razloga, prvi je da sam morao prilagođavati i izmišljati nove tehnike, koristiti ruke i noge kako bih stvorio dovoljno sile za uspješnu manipulaciju, a drugi je da sam vidio najvećeg čovjeka kako plače. No, šalu na stranu, uspjeli smo mu riješiti problem i na kraju potrošiti 3 metra kinezitrake za njegovo jedno rame!

Bogato iskustvo

Rad Matije Jakšića, koji u svom bogatom iskustvu iza sebe ima rad s uspješnim profesionalnim sportašima, ali i rekreativcima svih dobi, posebnim skupinama i slijepim osobama prepoznat je kako u Hrvatskoj, gdje ima vlastiti sportski centar ML Locomotion, tako i u susjednoj Sloveniji, kao i dalekom Dubaiu, gdje odlazi prema potrebi klijenata.

Bodybuilding reprezentativac UAE-a, Mahari Al Merri, oduševljen je suradnjom s Matijom zbog kojeg je po prvi put posjetio i Hrvatsku.

- Način na koji funkcioniramo jest da prema kalendaru velikih natjecanja dogovorimo Matijin dolazak u Dubai, ovdje nas on priprema i savjetuje kako u kritičnim fazama treninga ne bi došlo do ozljeda, a često i tretira ozlijede do kojih je došlo. Uz to, par puta godišnje i nas par dolazi u Zagreb. Tijekom petogodišnje suradnje, osim profesionalnog dijela, postali smo i jako dobri prijatelji.



POGLEDAJTE PRVU EPIZODU ‘VAR SOBE‘

Hoće li ‘dvorske borbe‘ ostaviti traga na igru Dinama? Ima li Ivan Leko momčad za napad na prvo mjesto? Zašto je Osijek ušao oslabljen u nastavak sezone? Tko će izboriti četvrto mjesto i europske nastupe? Odgovore na ta i mnoga druga pitanja pronađite u prvoj epizodi našeg novog podcasta ‘VAR soba‘ u kojem je gostovao Ilija Lončarević.

Linker
15. travanj 2024 17:11