PAU BARRENA Afp
FINALE SVJETSKOG PRVENSTVA

Norvežanke odigrale nevjerojatni drugi dio, razbile Francuskinje s 11 razlike u 30 minuta i uzele zlato

Brončanu medalju osvojile su Dankinje, koje su u dvoboju za treće mjesto svladale Španjolke
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 19. prosinac 2021. 19:46

Ono što se u polufinalu dogodilo Dankinjama protiv Francuske, to se u finalu dogodilo Francuskoj protiv Norveške. Nakon +6 u prvom dijelu, nakon +4 nakon 30. minute, Francuska je izgubila sve i rastrčane i borbene Norvežanke otišle su do svog četvrtog naslova svjetskih prvakinja. To im je jedanaesta svjetska medalja i dokaz koliko sjajno radi Thorir Hergeirsson.

Razbile su Francusku u nastavku, doslovno, bila je to nevjerojatna izvedba Norveške koja je u pravom trenutku bila prava sa briljantnim dionicima Silje Solberg, Heni Reistad i Nore Mork. Norveška je sad svjetski i europski prvak, Francuskoj ostaje olimpijski naslov. Francuskoj je to četvrto svjetsko srebro uz dva zlata koja ima.

Nakon šest godina, Norveška je ponovo na svjetskom tronu. Kada nakon -4 na kraju prvog dijela dižete ruke u znak pobjede već nakon 20 minuta nastavka, to samo govori o kakvoj se sili radi. Na kraju se Francuska i predala, jer Silje Solberg na norveškom golu ih je totalno razoružala, a napad je igrao kao u transu.

Francuska je dominirala protiv Norvežanki u prvom dijelu. Do 7:7 utakmica je išla gol za gol, a onda je francuska obrana sa Nzeminko na prednjem razbila norveške ideje i aktualne olimpijske pobjednice otišle su na velikih pet golova razlike. No, Francuska je na startu nastavka spavala, Norveška je ušla sa 4:0 i sve je ponovo bilo na početku. Klasična Norveška, reklo bi se. Sa fenomenalnom mladom Heni Reistad koja je bila neuhvatljiva, doslovno.

Protiv Norveške nema spavanja, Francuskinje su to zaboravile, platile ubrzo sa -3, što je bio totalni šok za samo 10 minuta. Očajni Krumbholz dvaput je u jednom napadu svoje ekipe tražio time out i to jasno govori koliko je njegov tim bio potpuno izgubljen. Po njih pogubnije djelovala je Silje Solberg, norveška druga vratarka, koja je branila i moguće i nemoguće.

image
PAU BARRENA Afp

Francuska nije zabila gol 11 minuta, to se takvoj reprezentaciji nikad valjda ranije nije dogodilo. Na kraju su i tradicionalno uporne Francuskinje digle ruke u znak predaje. Šest golova su zabile u drugom dijelu susreta, nevjerojatno, ali istinito. Rezultat na karju sugerira da je sve bilo čisto, a Norveška je u 30 minuta transa napravila Francuskoj čak +11!

Francuska – Norveška 22:29 (16:12)

GRANOLLERS, Olimpijska dvorana. Gledatelja 7.000. Sutkinje: Alpaidze i Berezkina (Rusija).

FRANCUSKA: Glauser (6), Derleux (3); Nocandy 1, Toublanc 1, Valentini, Pineau 4 (4), Lassource 2, Zaadi 2, Sercin Ugolin 2, Flippes 2, Horaček 1, Edwige, Foppa 3, Nzeminko 2, Granier 2. Izbornik Olivier Krumbholz.

NORVEŠKA: S. Solberg (14), Lunde (2); Reistad 7, Arntzen, Kristiansen 2, Mork 5 (2), Oftedal 4, Aune 3, Brattset 5, Ingstad, Hogdahl, Jocobsen 1, Herrem, S. Solberg 2, Breistol, Aardahl. Izbornik Thorir Hergeirsson.

SEDMERCI: Francuska 5 (4), Norveška 2 (2). ISKLJUČENJA: Francuska 8 minuta (Nocady 27, Granier 28, Nzeminko 30, Toublanc 48), Norveška 6 minuta (Kristiansen 25, Aardahl 29, Sana Solberg 39)

-------------------------------------------------------

Dankinje osvojile broncu

Danska je bolja, Danska je zasluženo treća na svijetu. To je njihova šesta medalja na SP, sada uz zlato i dva srebra imaju i tri bronce. Napredovale su jako od lani kada su doma na Euru ostale četvrte, a Španjolska je sišla s postolja na kojem je kao srebrna bila prije dvije godine u Japanu.

Danska obrana sa Haugsted i Heidahl, sa Sandrom Toft na golu, bila je preveliki zadatak za Španjolke, a svoj dan imale su nepogrešiva ljevakinja Louise Burgaard i ljevakinja Anne Methe Hansen. Posljednju medalju prije ove Danska je osvojila 2013. godine, kada je u Srbiji bila brončana.

Španjolke su se borile za medalju, jer su bile doma, da je bilo drugačije u ovom sastavu to bi im teško pošlo za rukom. Zanimljivo, i lani je domaćin ostao kao polufinalist bez medalje na velikom natjecanju. Uvodi li se to neko novo pravilo... Pokazat će budućnost, a sadašnjost kaže da promjena nema. Vladaju oni koji najviše ulažu. Jednostavno rečeno.

Španjolska – Danska 28:35 (13:16)

GRANOLLERS, Olimpijska dvorana. Gledatelja 7.000. Suci: Amar i Dino Konjičanin (Bosna i Hercegovina)

ŠPANJOLSKA: Castellanos (3), Navarro (4); Martin 6, Campos 5 (1), Arderius 1, Romero 2, Guttierez, Echeveria, Lopez 2, Gassama 3, Fernandez, Rodriguez, Hernandez, Espinola 1, Arcos 2, Cabral 4 (2), M. Gonzalez 2.

Izbornik Jose Igratio Prades

DANSKA: Toft (8+1), Reinhard (1); Pedersen 1, Hansen 6 (4), Heidahl 3, Haugsted 3, Bohme, Tranborg 2, Jorgensen 6, Bidstrup, Jansen 2, Burgaard 7, Petersen 1, Hojlund 1 (1), Friss 1, Iversen 1, Moller. Izbornik Jesper Jensen.

SEDMERCI: Španjolska 5 (3), Danska 5 (5). ISKLJUČENJA: Španjolska 8 minuta (Martin, Campos, Etchavaria, Hernandez), Danska 6 minuta (Haugsted, Tramborg, Jensen).

Linker
27. travanj 2024 09:59