Lovre Klarica 

 RONALD GORSIC Cropix
HRVATSKI PRVAK

Oslabljeni Zagreb pokazuje konture na koje će se oslanjati, a Ćupićev temperament vidi se u svakom trenutku

rvatski prvak uoči sezone odigrao dobar turnir u Doboju, a pokvari ga je nedolazak Veszprema
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 01. rujan 2024. 15:07

Veszprem je svojim nedolaskom pokvario turnir u Doboju. Prava je šteta da je do toga došlo i da nitko nije mogao zamijeniti barem odlični mađarski sastav shrvan virozama, jer kvaliteta koju turnir nosi uoči sezone je jako dobra.

Realno egipatski Al Ahly u situaciji bez Veszprema nije imao pravog protivnika na putu do finala, dok se u drugoj skupini vodila velika borba iz koje je kao broj 1 isplivao naš Zagreb. Treba reći da Crvena Zvezda kvalitetom zaostaje, kao i u onoj prvoj skupini Sloga i Bešiktaš, ali da ostali izgledaju poprilično dobro. Tatabanya je dobila Zagreb, Pelister Tatabanyu,a Zagreb Pelister, pa se u krugu iskristaliziralo da su naš prvak i Mađari prva dva sastava skupine.

Isto tako treba naglasiti da je to pripremna faza i da rezultat am po sebi ne znači previše, jer je bitnije vidjeti konture koje tim može ponuditi za novu sezonu. I zato poraz od Tatabanyi, ali ni +18 protiv Pelistera koji će također igrati Ligu prvaka ne treba uzimati tragično i euforično. Puno je bitnije da Zagreb pokazuje konture na koje će se oslanjati sljedeće sezone. Treba u prvom redu reći da je bio oslabljen, sa samo jednim od tri pivota – Walczakom, jer su Faljić i Trivković ozlijeđeni, a to je jako teško u turnirskom sustavu s 4 utakmice u pet dana. No, Zagreb se snašao. Trebala mu je ta utakmica protiv Tatabánye da se to dogodi i to je realno najveća opasnost u sezoni u kojoj nema pravo na prazan hod, moraš se moći prilagoditi situaciji, što je prije moguće. Tu Zagreb može još više učvrstiti stvari, jer sada nije bilo pivota, a tko zna koga neće biti kroz sezonu, a čeka vrlo jaka Liga prvaka.

Uz Andriju Nikolića na klupi je novi Ivan Čupić. Vidi se njegov silni temperament u svakom trenutku. Rijetko sjedi, stalno je uz aut liniju, uvijek ima nešto za reći. Vrlo je važno da ta stvar između njega i Nikolića funkcionira najbolje moguće.

Forte je i dalje obrana. Tu su Gojun i Srna u sredini, može pomoći Walczak, no kako je bio jedini pivot to nije bilo lako, jer je trebalo raditi i napad. Tu je i Trivković kada se vrati, Faljić na halfu kada su Gojun i Srna u sredini, a iza su odlični vratari prvo Mandić, potom još bolji nego lani Grbavac i mladi Matošević koji će u ligi sigurno dobiti puno prilika. Ono što su lani utvrdili je disciplina igre, posebno povratka u obranu nakon izgubljene lopte i čini se da su kao momčad u tom smislu sazreli.

Iz te obrane ide brza tranzicija. Krila su Dibirov i Glavaš, Ćavar uvijek može, a desno se realno čeka oporavak Kraljevića da bi to bilo top izdanje. Vidi se i da rade na brzini, na brzom centru, da se tu odlično funkcioniraju pivot, Srna, Klarica, ali i novo lice Bjelorus Beljavski na sredini. To je velika stvar za ovu momčad.

No, nije sve savršeno. To se vidi na napadu. Neke stvari su neupitne. Recimo uloga Srne, Kosa, Klarice, univerzalnost Kavčića i kvaliteta Beljavskog koji može igrati u oba smjera. To su petorica na kojima će biti oslonac vanjske linije. Pavlović ima problema s obranom, njegove napadačke role su OK, ali to ovisi o tome kako funkcionira obrana. Taj segment Pavlović kroz sezonu može i mora popravljati, jer ozbiljne ambicije s njim ima i reprezentacija.

Drugi desni vanjski Radojković sudeći po viđenom kaska. Vidi se iskustvo, ali i činjenica da kada je rezultat ‘knap‘ malo pomaže Klarica kod kojeg je Kavčić realnija zamjena u ovom trenutku. Bit će zanimljivo vidjeti može li Radojković pojačati izdanje i uklopiti se u ovaj Zagreb potpuno.

- Nisam se baš nadao da ćemo dobiti Pelister 18 razlike, ali sam vjerovao da smo bolji i da ćemo pobijediti. Ušli smo odlično u utakmicu i to je trajalo do kraja. Sada težimo to pretvoriti u konstantu – kaže Andrija Nikolić nakon ulaska Zagreba u finale dobojskog turnira.

I još nešto malo oko turnira. Okupiti taj sastav klubova je za reći svaka čast direktoru Danijelu Šariću nekadašnjem vrataru Katara i Barcelone. No, medijski bi turnir da nema Arena sporta bio u rupi, a ni tu ne štima sve. Dakle, turnir nema internet stranicu na kojoj možete pronaći sve o njemu, što je danas minimum. Osim rezultata, nema ni zapisnika, ni fotografija za preuzimanje, naravno ni statistike, ni velike povijesti ovog turnira na jednom mjestu. A kada je grafika za TV u pitanju, nema ni vremena utakmice, ni isključenja, ni svega što uz rukomet ide. Pa čak ponekad nestane i rezultat, što kamerman vješto popravi kada okrene kameru prema semaforu. To se turniru koji pretendira biti top ne bi u današnje vrijeme smjelo događati. To Doboj može i mora popraviti. I šteta bi bilo da to ne učini.

Linker
05. rujan 2024 10:43