JOZO CABRAJA/KOLEKTIFF
FINALE U POREČU

Ovaj put problem nisu bili ni suci, ni TV kamere niti navijači: Zagreb opet odbio Nexe i uzeo 28. Kup!

Prijelomna je bila sredina drugog dijela kada je Nexe pogriješilo s igračem više...
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 15. svibanj 2022. 19:54

PPD Zagreb - Nexe 30:27 (16:16)

POREČ - SD Žatika. Gledatelja 1.500. Suci: Gubica i Milošević (Osijek)

PPD ZAGREB: Slavić (4), M. Mandić (1), Šipić, Vistorop 6, Ćavar 1, D. Mandić 4, Klarica 4, Gojun, Srna 3, Klis, Musa, Matanović, Čupić 7 (5), Obranović 1, Leimeter, Grahovac 1. Trener Ivica Obrvan.

NEXE: Kuzmanović (3), Radovanović (4); Vejin 3, Jelinić 5, Vida, Manci Mičević, Blažević, Velkavrh, Severec 1, Moslavac, Kević, Tomić 3, Melić 7 (2), Jaganjac 4, Markušić 1, Pribetić 1. Trener Branko Tamše.

SEDMERCI: PPD Zagreb 5 (5), Nexe 2 (2). ISKLJUČENJA: PPD Zagreb 6 minuta (Matanović 5, Klarica 11, Musa 38), Nexe 8 minuta (Pribetić 3, Moslavac 14, 37 ck, Blažević 47). IGRAČ UTAKMICE: Filip Vistorop.

-------------------------------------------------------------------

Rukometaši Zagreba i 28. put pobjednici su Kupa Hrvatske. Zasluženo, bez repova, nisu bili problem ni suci, ni TV kamere, ni publika, jer Nexe je imalo premoć na tribinama. U finalu koje se dugo iščekivalo, svladali su Nexe koje nije ni u svom petom pokušaju u završnici došlo do pehara. Prijelomna je bila sredina drugog dijela kada je Nexe pogriješilo s igračem više, a Zagreb u toj seriji napravio prednost s kojom je prelomio utakmicu.

Da će biti žestok obračun, u to nitko nije sumnjao. Osnovna razlika od susreta prije neki dan u Zagrebu bila je da je Nexe u prvom dijelu zabio 16 golova, onoliko koliko je u Zagrebu postigao za vrijeme cijele utakmice. Zagreb je igrao lošu obranu, vratari nisu obranili ništa izuzme li se jedna obrana Mandića, a u startu su na to imali i dva isključenja Ćupića i klupe zbog kojih nisu mogli doći do ritma igre.

Nexe je to odlično iskoristilo, igrom na crti prema Tomiću i Pribetiću i s raspoloženim Jelinićem na krilu, Našičani su lagano pronalazili puteve do mreže Zagreba. Tako su lakše skinuli pritisak sa svoje vanjske linije i to je izgledalo puno bolje. Pritom Nexe je igralo i brzi centar, te nekoliko puta lakše došlo do gola Zagreba.

image
GORAN SEBELIC Cropix

Zagrebov napad protiv Nexeove obrane s takvom svojom obranom morao je biti jako koncentriran i to je u teškim situacijama uspijevao. Bila je to utakmica s puno prekreta. Bolje je krenulo Nexe, onda je Zagreb poveo 6:5, pa se Nexe vratilo na 9:7 vodstvo imalo loptu i za plus 3, ali nije uspjelo, pa se opet vraćao Zagreb, stigao do 13:13 i do vodstva, da bi Nexe bolje zaključilo poluvrijeme na koje se otišlo s egalom. Nije bilo lako Obrvanu jer je bio kratak s izborom u vanjskoj liniji, pa se snalazio kako je mogao, a dobro mu je odgovorio Vistorop.

Poluvrijeme je zaključeno golom Jaganjca, ali su suci u suradnji s mjeriteljem vremena i delegatom pogodak poništili, jer je lopta ušla u gol nakon isteka vremena. I tako je poluvrijeme završilo onako kako je izgledalo prvih 30 minuta – potpuno izjednačeno.

Obrana Zagreba se resetirala ulaskom Grahovca koji je pomogao Gojunu u sredini, ali Nexe je bilo super raspoloženo i gledali smo odličnu utakmicu. Uz sve treba reći da su i Našičani bili znatno žešći u obrani nego na nedavnom susretu u Zagrebu, što su osjetili Obranović i Mandić.

I nastavak je počeo gol za gol. Luka Moslavac je pogodio u lice Zvonimira Srnu i u 37. minuti dobio crveni karton što je Nexe ostavilo bez važnog obrambenog igrača. Nije bilo namjerno, ali je bilo u lice, što suci ne opraštaju. Tamše je odmah s klupe digao Alena Blaževića da zatvori sredinu obrane. U tom trenutku Zagreb je ostao bez isključenog Muse, ali je s igračem manje došao do kontre i vodstva golom Mandića, a onda i do gola Vistoropa s kojim je otišao na +2. Gol Ćupića iz penala digao je Zagreb prvi puta na +3 u 43. minuti i to je bio znak za Branka Tamšea da time outom pokuša zaustaviti pad. Bila je to prva ozbiljna prednost jedne momčadi na utakmici.

image
GORAN SEBELIC Cropix

Otišao je Zagreb na +4, u seriji 4:0, Nexe se u život vratio sa dva gola. Sjajni Vistorop zaustavio je daljnji pad, Blažević je bio isključen, pa je Nexe igralo bez vratara i dobilo kaznu laganim golom Mandića. Sve teže je bilo Našičanima, morali su riskirati da bi se vratili, što je jako teško u takvim dvobojima. Obrvan je dočekao obrane Slavića koji se vratio na gol, ali borba Našičana nije prestajala.

Pokušali su u 5-1 s Jelinićem poremetiti Zagrebov red u napadu koji je funkcionirao znatno bolje nego tjedan ranije. Spustili su se na -2, Radovanović je pobrao nekoliko lopti, ali je Ćupić sa 30:27 riješio svaku dvojbu i potvrdio naslov zagrebaša.

Linker
27. travanj 2024 07:12