Branko Tamše

 VLADO KOS/CROPIX Cropix
Slovenski sin Slavonije

‘Ovo je veliki, baš veliki uspjeh! Kad pomislim koga sve nije bilo na Final Fouru, lijepo mi je pri srcu‘

Slovenski stručnjak ove je sezone napravio sjajne stvari u Našicama, kruna je bio nastup na Final Fouru
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 31. svibanj 2022. 10:22

Nakon prospavane noći Branko Tamše stao je pred mikrofon i iznio svoje dojmove s Final Foura Europske lige. Trener Nexea autor je fantastičnog dosega kluba iz malih Našica koji se ovim rezultatskim ostvarenjem definitivno uvrstio na europsku rukometnu kartu. I to s proračunom koji je ipak dosta manji u odnosu na konkurenciju, a to je jako važan detalj u cijeloj priči.

- Final Four je veliki doživljaj, veliko iskustvo za sve nas u klubu. Sigurno da iz rezultatskog aspekta nije lijepo što smo izgubili obje utakmice, ali isto tako ljudi koji razumiju rukomet znaju i sve okolnosti. Ostale tri ekipe koje su bile s nama u Lisabonu imaju puno iskustva, i to sa završnih turnira Lige prvaka i to je sigurno bila njihova velika prednost. A oni imaju puno takvih igrača koji su tu bili već “x” puta, dok su u našoj momčadi to okusila samo trojica. Nadam se da smo puno toga vidjeli i puno toga naučili - rekao je Tamše uoči povratka iz Portugala.

Nexe je rušilo puno jače od sebe, putem su otpadali i drugi rukometni velikani. Kako će vrijeme prolaziti, njihovo će dostignuće biti sve veće i značajnije.

Puno pehova i problema

- Trebamo biti realni, mi smo napravili jedan veliki, veliki uspjeh. Kad pomislim koga smo sve izbacili i koga sve nije bilo na Final Fouru, lijepo mi je i drago pri srcu. Moram reći da čovjek, kad prespava, ne može biti ljut i loše volje. Sportski je vjerovati da možeš napraviti čudo, kao što smo mi vjerovali. Nismo uspjeli u tome, ali ja dečkima ništa ne zamjeram. Ako želiš i tu napraviti nešto, moraš biti iznad svojih mogućnosti, a mi to nismo bili. Mislim da smo se dobro držali i borili, ali smo u samoj igri napravili previše pogrešaka koje inače nismo radili. No, to je samo odraz svega onoga što se događalo u posljednjih mjesec dana. Bilo je puno punjenja i pražnjenja, prije svega u psihološkom smislu. Dosegnuli smo vrhunac kad smo izbacili Gudme u Danskoj, i nažalost smo nakon toga počeli malo padati, što je isto ljudski. Nismo to željeli, ali sve u svemu iza nas je jedna jako dobra, lijepa sezona, povijesna za RK Nexe.

Od samog početka sezone morali ste davati maksimum, stalno vam je momčad bila “u crvenom”, pa zapravo nije ni čudno da je u Lisabonu djelovala dosta umorno i nekako ispuhano...

- Istina, od kolovoza smo trebali biti na vrhunskoj razini da bismo uopće prošli dva pretkola, od kojih je drugo bilo sa Silkeborgom. Koji nas je u Danskoj dobio sa šest golova razlike, i koji je jedna jako dobra ekipa, koja je komotno mogla biti u Lisabonu. Međutim, uspjeli smo ih izbaciti, i prvi cilj i želju smo tada ostvarili ulaskom u skupinu Europske lige. Relativno brzo smo osigurali i plasman u osminu finala gdje nas je čekao Eurofarm Pelister. Znamo svi kakva je luda, ali pozitivna atmosfera u Bitoli. I tu smo uspjeli. Pa smo onda došli na Gudme, znamo kako je to prošlo, ali mi od samog početka niti u jednom trenutku tijekom cijele sezone nismo bili u punom sastavu.

Bilo je i puno pehova, problema s ozljedama koji su pred vodstvo kluba i stručni stožer postavljali nove, velike izazove.

- Od samog početka sezone ni u primislima nam nisu bili Andraž Velkavrh i Fahrudin Melić. Ozlijedili su se Moreno Car i Marin Mileta, sva tri srednja vanjska su bili ozlijeđeni, i mi smo preko noći doveli Velkavrha koji je u tom razdoblju, kad je bilo najvažnije, igrao jako dobro. Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane, na taj način je na gol stao mali Dominik Kuzmanović koji je pokazao sav svoj talent, zbog toga što se Car nažalost ozlijedio. U 1. kolu skupine u Aixu se ozlijedio Mileta, a mi smo preko noći doveli super-iskusnog profesionalca Melića, i tako smo nekako gurali i vukli cijelu sezonu. Tijekom više mjeseci slomljene palce imali su Luka Moslavac i Borna Manci Mičević, ali nismo kukali, radili smo svoj posao, rotirali, kemijali unutar ekipe. Imali smo jako dobru, pozitivnu energiju, razmišljali smo samo o tom rukometu iz dana u dan. Vidjeli smo da smo na pravom putu, iako je to bilo prvo takvo iskustvo za naš klub. Izdržali smo došli smo na Final Four, nije bilo nimalo lako. Uz to smo uspjeli prvi put u ‘premijerki’ dobiti PPD Zagreb što je isto jedan velik uspjeh. A da ne govorim da smo u SEHA ligi dvaput pobijedili Vardar.

Final Four u Lisabonu bio je kruna sezone koju je Halil Jaganjac okrunio podjelom naslova najboljeg strijelca s Petrom Đorđićem.

- Mislim da je to plod rada cijele ekipe. Rekao sam već i prije da Halil ima potencijal, ima jako, jako dobre tjelesne predispozicije. On je jako radan, jako sluša, ali još je puno toga što mu nedostaje u njegovoj rukometnoj igri. Međutim, moram reći da je stvarno odigrao jednu briljantnu sezonu, da mu je ekipa pomogla puno. Mislim da je čak zabio 110 golova, ali da mu je EHF dva uzeo...

Zahvalan svima u klubu

Jaganjac odlazi, tko će ga naslijediti na lijevom vanjskom?

- Zasad ne trčimo pred rudo. Gledamo, skeniramo, snimamo, tražimo pravo rješenje, ali smo skloni dati šansu Moslavcu i Tomislavu Severcu koji su, što se napada tiče, bili u sjeni Jaganjca. Mislim da imaju potencijal to odigrati, a ako to neće biti kako treba, onda ćemo sigurno potražiti neka rješenja. Zna se da nam dolazi Ivan Sršen na poziciju desnog vanjskog, pa ćemo tamo, nadam se, imati slatke brige. Na poziciju kružnog napadača dolazi Marko Račić koji će sigurno biti osvježenje za našu igru u napadu. S posudbe vraćamo Karla Godeca, a nakon ozljede će se vratiti i Car, tako da ćemo i na vratarskoj poziciji u pozitivnom smislu ‘zapapriti’ situaciju. Neki igrači će otići, mislim da ćemo napraviti jednu lijepu ekipu. No, sad kad gledamo druge ekipe na Final Fouru i razmišljamo što ćemo i kako ćemo, vidimo da još puno toga nedostaje da bismo mogli to ponavljati, da bismo mogli dolaziti u situaciju da konkuriramo za Final Four. No, kao što sam rekao, nećemo ništa na silu, nećemo dovoditi ono što nije stvarno pojačanje za nas, ili što je skupo, nego ćemo probati pronaći racionalna rješenja. Znači, karakter, cijena koja nije previsoka, i kvaliteta. To jako dobro zvuči, ali je jako teško pronaći. No, ima igrača, a najbitnije je što se Nexe osim Final Fourom definitivno upisao na europsku rukometnu kartu i mislim da ćemo sad biti još zanimljiviji nekim igračima.

Želio je slovenski stručnjak nešto posebno naglasiti:

- Prije svega bih htio zahvaliti našem klubu, našem vodstvu s obitelji Ergović na čelu, koji stvarno žive za taj rukomet i koji su nam omogućili ovo sve. Normalno, i cijela uprava, a ne bih nikako želio zaboraviti zahvaliti našim navijačima koji su bili fantastični tijekom cijele sezone.

Tamše je produljio ugovor s Nexeom, ostat će do 2025. godine i ne skriva da uživa u svom poslu.

- Moram priznati da mi je jako lijepo. To je mali grad u kojem se svi znaju, gdje svi žive za rukomet. Možda je to jedna prednost, a s druge strane, nadam se da me Našičani neće krivo shvatiti, da je u pitanju neki veći grad, možda bismo lakše došli do nekih igrača. No, ja sam sretan u Našicama, zato sam i produžio ugovor. Imao sam neke ponude, ali sam s predsjednikom jako brzo dogovorio produljenje, na obostrano zadovoljstvo. Mislim da je odlazak u Nexe bio dobar potez. Iako me svi “sele” u neke jače, bolje lige, rad u Našicama mi doista pruža zadovoljstvo. Kad se dogodi da ovakvu ekipu dovedeš na Final Four, to je ono zbog čega radiš i onda to cijeniš, vidiš da se to isplatilo. Sad imam i dodatni motiv, da opet stvorimo neke igrače. Imamo u klubu i mlade igrače, iako grad nije prevelik, a imamo rukometnu školu s više od 400 djece. Nedostaje nam samo jedna radna dvorana, da možemo trenirati kad god želimo, da možemo individualno raditi s igračima. Predsjednik je obećao da će se to riješiti, očekujemo da bi to moglo biti do rujna, i onda će sve biti tip-top.

Linker
23. travanj 2024 23:33