Arhiva

 BRUNO KONJEVIC/CROPIX Cropix
LEDENI SPEKTAKL

Po prvi puta izvan Zagreba: U Sisku otvorena 53. Zlatna pirueta - ‘Ovo je za nas izuzetna čast‘

Kanađanin Neegan Messing vodeći je nakon kratkog programa klizača i to s velikih 90,26 bodova
Piše: HinaObjavljeno: 09. prosinac 2021. 21:37

Kratkim programima klizačica, klizača i sportskih parova u Ledenoj dvorani Zibel u Sisku startalo je 53. izdanje Zlatne piruete, koje se prvi put održava izvan glavnog grada.

U Hrvatsku su stigle 23 klizačice, 26 klizača, 17 sportskih i 14 plesnih parova iz 28 zemalja svijeta, a Zlatnu piruetu večeras je službeno otvorila Morana Paliković Gruden, predsjednica Hrvatskog klizačkog saveza. Ponos što je upravo u njihovom gradu ova velika priredba nije krila gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček, dok je Goran Petrović kao izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, zahvalio domaćinima što su preuzeli organizaciju i nastavili bogatu tradiciju najstarijeg svjetskog klizačkog natjecanja.

„Građanima Siska je izuzetna čast što imamo priliku ugostiti 53. Zlatnu piruetu. Oni koji ne znaju, prvo klizačko društvo u Sisku je osnovano 1880. godine. Tada je djevojkama i mladićima bilo normalno čekati da se Kupa zamrzne i da se na njoj kliže. Toliki entuzijazam prema klizačkom sportu je postojao, a Zlatna pirueta čak i nije prvi put u Sisku, nego je davne 1972. međunarodna revija klizača, sudionika tadašnje Piruete nastupila ovdje na tadašnjem otvorenom klizalištu Zibel i došlo je 6.000 Siščana. Sigurna sam da će i ovaj put mnoštvo naših sugrađana, ali i ljudi iz drugih gradova i županija, doći uživati u ovom natjecanju ili ga pak pratiti putem livestreama koji je omogućio Hrvatski klizački savez“, rekla je gradonačelnica Siska.

Kanađanin Neegan Messing vodeći je nakon kratkog programa klizača i to s velikih 90,26 bodova. Slijedi ga Latvijac Deniss Vasiljevs sa 84,46 bodova, dok je treći Australac Brendan Kerry (84,36). Hrvatski klizač Jari Kessler koji prvi put nastupa na Zlatnoj pirueti trenutno se nalazi na 17. mjestu (65,01), dok je naš drugi predstavnik Charles Henry Katanović 26. (53,60).

„Ovo nije najbolje što znam, imao sam neke pogreške, ali vjerujem da ću se u subotu u finalu pokazati u boljem svjetlu. Moj cilj je izboriti nastup na Svjetskom prvenstvu i dati ću sve od sebe da to uspijem“, poručio je Jari.

Najbolji kratki program kod klizačica imala je Gruzijka Anastasiia Gubanova (65,68) koja je povela ispred dviju Amerikanki, Amber Glenn (64,45) i Gabrielle Izzo (62,91).

Linker
25. travanj 2024 09:01