FRANK MOLTER Dpa Picture-alliance Via Afp
FRANCUSKO PRVENSTVO

Počinje jedna od najjačih europskih liga, a hrvatski vratar poručuje: ‘Uvijek presude one najmanje utakmice‘

‘Pauza kod moje ozljede djeluje najbolje, a to je nekad najteže‘
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 27. kolovoz 2023. 13:09

Utakmicom Superkupa, ili kako ga Francuzi nazivaju Trophée des Champions, u iduću subotu otvara se sezona u Francuskoj, drugoj najjačoj ligi Europe iza Njemačke. Sudarit će se aktualni prvak PSG i pobjednik Kupa Francuske Nantes. U tjednu iza toga počinje prvenstvo s 14 klubova, klasično ligaškim sustavom svaki sa svakim bez doigravanja.

Liga je zahtjevna, tri momčadi odskaču i kvalitetom i budžetima, nekoliko je jako dobrih, a ostali su dobri da bi se borili za ostanak.

Svakako najveći favorit je ponovo PSG. Iako svake godine malo oslabe, radi se o vrlo jakoj momčadi iz koje su ove godine otišli Kristopans i Toft, ali su stigli Marchan, Holm i Tonnesen, pa Raul opet ima super tim koji je lani igrao najbolji rukomet do sada, što će se vjerojatno nastaviti. Vratit će se Nikola Karabatić koji je objavio da je to njegova posljednja sezona u profesionalnoj karijeri koju će vjerojatno zaokružiti olimpijskim nastupom u Parizu.

Ivan Pešić ponovo je na vratima Nantesa. Dobra vijest za Nantes, ali i našu reprezentaciju nakon silnih muka koje je prošao lani s ozljedom pubične kosti. U punom je pogonu, ima puno povjerenja trenera Cojeana i bit će zanimljivo vidjeti hoće li se vratiti u svjetsku u kojem svi očekujemo.

image
VICTOR JOLY Dppi Via Afp

- Prošle godine sam se vratio u travnju, ali falilo mi je utakmica i treninga. U prvom trenu sam ubrzao s povratkom i to se nije pokazalo dobrim. A kada sam se vratio u travnju, nije isto trening, iako sam puno radio i utakmice. Pauza kod moje ozljede djeluje najbolje, a to je nekad najteže. Osjetim tu i tamo i danas problem, ali je sve 90 posto bolje nego lani. Radim dobro, dobro se osjećam, branim

Imali ste zanimljiv pripremni period.

- Jesmo, jake protivnike. Prvo smo bili u Njemačko, izgubili od Magdeburga, pa dobili Lemgo. Na povratku smo dobili Elverum, pa izgubili na penale od Szegeda i zaključno smo svladali Porto prije neki dan. Čini mi se da smo dobri, imamo nekih promjena, možda nam najviše obrambeno nedostaje Marchan pivot koji je otišao u PSG, ali dobili smo novog pivota Šveđanina i tako na svakoj poziciji na kojoj smo ostali kraći. Tako da nam ne fali ništa. Bos nam je došao na desnog vanjskog, on bi trebao biti pojačanje, dobili smo drugo desno krilo iz Dunkerquea, imamo s Totom i Monarom tri dobra pivota. I vratare smo dobili nazad, ali ću reći da je Gaspar koji nas je mijenjao veliki dio lani bio odličan.

Sezona je bila šarena?

- Kup smo osvojili, ligu smo kiksali s Toulouseom, 3 boda smo izgubili od njih, dva vani i jedan doma, izgubili smo u Limogesu i to smo skupo platili, iako smo imali šansu za naslov, vodili u 55. minuti s PSG-om jedan razlike, ali je situacija bila ili prvi ili treći. Nismo izdržali. Onda nas je Wisla u osmini finala Lige prvaka dobila, što nismo očekivali. Ja sam se tada nekako polako počeo vraćati. Da je došlo kasnije…

I ove godine će biti zahtjevno?

- Francuska liga je jako fizički zahtjevna, rekao bih najviše u Europi. I meni je trebalo jako puno vremena da se na to naviknem, jer kod nas to nije običaj. Ima dobrih klubova, svaka utakmica je teška i uvijek presude one manje, kao nama lani u Toulouseu i Limogesu. Tu se krije snaga momčadi. Ja mislim da smo mi dobri, ali to će trebati dokazati.

I u Europi će biti zanimljivo?

- Da, iako ne igramo Ligu prvaka nego Europa ligu. Imamo u prvom krugu u grupi RN Löwen, Benficu i Kristianstad, a to je sasvim dovoljno jako da nam Liga prvaka ne nedostaje. No, pokušat ćemo se ove godine vratiti u nju.

Mi mislimo da biste trebali biti na raspolaganju izborniku Perkovcu, jeste li se čuli?

- Čuli smo se kada je Perkovac postao izbornik, kasnije nismo, jer sam ja bio ozlijeđen, nije bilo potrebe da se čujemo. Mislio sam da mogu, pa sam jedva mogao hodati. Veliki napor u odnosu na sve dosad, disbalans mišića, sve me to koštalo problema. Sada radim usporedno terapeutske vježbe, pa je sve puno bolje. Najgore je kod ove moje ozljede što nema roka kao kad slomiš nogu, ode koljeno, pa kažu 6 mjeseci. Pa evo Pavlović je trebao više od godinu dana da se vrati. No, kažem, ja sam optimist, želim dobru sezonu, osjećam se dobro i što god budem mogao pomoći tu sam – zaključio je Ivan Pešić.

Hrvati u Francuskoj:

Devet hrvatskih igrača raspoređenih u sedam klubova igrat će u Francuskoj ligi (LNH) iduće sezone. To su: Ivan Pešić (Nantes), Veron Načinović (Montpellier), Šime Ivić (Aix), Bruno Butorac (Creteil), Mate Šunjić (Ivry), Matej Hrstić (Limoges), Tomislav Kušan (Limoges), Dino Slavić (Limoges) i Ivan Panjan (Saran). (drp)

SITUACIJA NA VRHU

PSG: Palicka (Green) – Grebille (Keita), Sole (Balaguer) – L. Karabatić (Syprzak, Marchan) – Prandi (Holm, N. Karabatić, Gibelin), Steins (N‘Tanzi), Mathe (Tonnesen). Trener Raul Gonzalez

Prvi izazivaći bit će doprvak Montpellier i pobjednik Kupa Nantes. Montpellier je jači za Egipćanina Hechama sa tradicionalno velikim trudom Patricea Canayera.

MONTPELLIER: Bolzinger (Desbonet) – Pellas (Fernandez), Y. Lenne – Načinović (A. Lenne) – Hecham (Konan), D. Simonet (Staš Skube, Villeminot), Porte (Panić). Trener Patrice Canayer.

Nantes je ostao s glavnim igračima na okupu, najveća novost mu je Bos na desnom vanjskom i povratak odličnog vratarskog tandema nakon ozljeda lani.

NANTES: Pešić (Hallgrimsson) – Rivera (Demartin), Odriozola (Demouge) – Monar (Toto, Hoghielm) – Briet (Cavalcanti, Bonnefond), Minne (Ovniček) – Maqueda (Bos). Trener Gregory Cojean.

Nakon ova tri velika favorita dolazi šest klubova koji mogu biti ozbiljna prijetnja, jer svaki bod može biti dragocjen. Tu su tradicionalno jaki Nimes, Chambery i Toulose, ponovo bitno ojačani Aixa Iviće, da Silvom, Horihom, Duarteom i Terrafetom, pa Limoges sa Elderaaom, Gajićem, Dolenecom, Nantesom, Angelom Fernandezom i našom trojkom Slavić - Kušan – Hrstić, pa St Raphael sa Dinpandom, Henigmanom, Cochetauxom…

Iza njih dolaze novi prvoligaši Dijon i Saran, pa Chartres, Cesson, Creteil, Ivry i Dunquerke koji su bliže dnu nego sredini. (drp)

Linker
30. travanj 2024 22:00