Henning Fritz

 Beautiful Sports/roeczey/imago Sportfotodienst/profimedia
S 50 NA PARKET

Povratak legendarnog rukometaša: Hrvati ga ‘izbušili‘ u finalu, a sad je odlučio povući neobičan potez

Henning Fritz prihvatio je poziv talijanskog prvoligaša SSV Bozena koji ga je dugo nagovarao
Piše: Dominik NeferanovićObjavljeno: 16. siječanj 2024. 06:20

Njemački rukometni vratar Henning Fritz u 50. godini života vratio se iz mirovine na rukometni parket. Među vratnice se vraća nakon potpisa za talijanskog prvoligaša SSV Bozen. Nijemac se na ovaj neobičan potez odlučio nakon dugog nagovaranja čelnika kluba koji je privremeno ostao bez prvog vratara Christophorosa Nungovitcha.

Fritz je u svijetu rukometa dobro poznato lice. Svojevremeno je bio jedan od najboljih vratara svijeta. S njemačkom reprezentacijom bio je svjetski i europski prvak, a 2004. je osvojio srebro na Olimpijskim igrama. U tom je finalu bolja bila baš Hrvatska, sa slavnom generacijom koju je predvodio Lino Červar. Te je godine Fritz proglašen najboljim rukometašem svijeta po izboru IHF-a.

U Fritzovoj je povratničkoj utakmici njegova momčad doživjela poraz, unatoč sjajnoj partiji u kojoj je skupio čak 16 obrana uz tri obranjena sedmerca. Njegov SSV Bozen poražen je na domaćem terenu protiv Conversana (22:28).

image

Fritz protiv Hrvatske u finalu OI 2004.

Jochen Luebke/afp/profimedia

U idućim prvenstvenim utakmicama Talijani planiraju povratak prvog vratara, koji je nedostajao jer je dobio poziv reprezentacije Konga na Afričko prvenstvo i tako ispunio svoj san.

Osim nastupa za reprezentaciju, Nungovitch je sanjao i da upozna Fritza.

- Bio mi je veliki uzor, imao sam postere u sobi iz djetinjstva i želio sam biti poput njega. Nadam se da će mi ostaviti potpisan dres - rekao je Kongoanac.

Od aktivnog igranja rukometa Nijemac se oprostio 2012., ali ovo mu nije prvi put da se vraća. Isto je učinio i 2021. zaigravši za Flensburg u posljednjih osam utakmica sezone. Kakvu će ulogu imati u talijanskoj momčadi nakon povratka prvog vratara, bit će jasnije kroz nekoliko utakmica.

Linker
19. svibanj 2024 08:05