Šime Fantela, Valent Sinković, Martin Sinković, Mihovil Fantela.
 

 DAMIR KRAJAC Cropix
VELIKI DAN HRVATSKOG SPORTA

Prvi put u povijesti je HOO izabrao više najboljih u svakoj kategoriji, ali je pritom napravljen grubi previd

Kako je moguće da nema tog čovjeka? To je velika pogreška za koju opravdanja nema!
Piše: Dean BauerObjavljeno: 21. prosinac 2022. 21:12

Veliki dan hrvatskog sporta. Tako se zove tradicionalna, godišnja svetkovina sportskih postignuća odnosno nagrađivanje najboljih, najuspješnijih u izboru Hrvatskog olimpijskog odbora. Iako, bila je ovo i opet i još jednom (ma koliko god to otrcalo zvučalo), velika godina hrvatskog sporta. Znamo da se nekima možda i učine ovakvi tekstovi poput kopije ispisanog iz prethodnog prosinca, pa onog prije njega, pa još ranije... jasno da nije, iako se fabulom ili sadržajem čini vrlo sličnim. I dobro da je tako. Sjajno je dok možemo takvo što tvrditi za neku godinu "na izdisaju", orisati ju i velikom i uspješnom i zlatom i ostalim plemenitim kovinama optočenom. U problemu ćemo biti kada takvo što nećemo moći napisati, kada nećemo imati istinsku podlogu, temelj ovakvom stavu.

Godina od koje se uskoro opraštamo nekako je, zato što je najsvježije, u znaku uspjeha nogometaša, još jedne njihove svjetske bronce, nedavnog veselja. Iako, bila je ovo godina u kojoj su vaterpolisti "zapalili" Spaladium Arenu, postavili neke nove rekorde, osvojili naslov prvaka Europe. Godina u kojoj samo u judu recimo imali hrvatsko finale svjetskog prvenstva! Čudesno. No, i godina u kojoj je jedna mlada djevojka iz Splita obranila naslov prvakinje Europe, ali onda još dodala i naslov svjetske prvakinje, u taekwondou. Kalendarsko ljeto u kojem je Sandra Perković nastavila hitati disk najdalje u Europi, a zamalo uostalom i na svijetu. Velemajstori s vodenih staza, od veslačke braće Sinković pa do jedriličarske braće Fantela... Čisto da nabrojimo samo neke. Konkurencija sjajna. I jasno da je onda malo teže izabrati.

Osvojena su 244 odličja

Zaključno s 21. prosincem ove godine, hrvatski su sportaši i sportašice ove godine na velikim međunarodnim natjecanjima, u svim dobnim uzrastima, osvojili ukupno 244 medalje, od čega 85 zlatnih, 66 srebrnih i 93 brončane. Od te 244 medalje, čak je 211 seniorskih.

Ove je godine HOO stoga učinio presedan, pa nisu birali i izabrali samo po jednog ili jednu iz svake kategorije, već nekoliko njih.

- Ne vidim razlog zašto ne bismo imali veći broj laureata u istoj kategoriji. Mi nismo Eurovizija pa da glasujemo za pobjednika, pri čemu to može biti samo jedan od kandidata - drži Zlatko Mateša, predsjednik HOO-a.

- Naprotiv, tu smo zbog promocije sporta i na ovaj način ga promoviramo. Nadalje, imamo u članstvu 87 sportskih saveza i neki od njih nikad ne bi dobili priliku da njihovi predstavnici budu laureati u našem izboru. Nadalje, ove godine smo birali i proglasili najuspješnijima i one iz neolimpijskih sportova. Želimo ispraviti tu nepravdu i odati priznanje sportašima i sportašicama iz neolimpijskih sportova koji također ostvaruju fantastične rezultate, ali redovito ostaju u sjeni svojih kolega iz olimpijskih sportova - rekao je prvi čovjek olimpizma u Hrvata. Sigurno da će ovakav stav izazvati u najmanju ruku komentare, možda i kontroverze. Počev od toga da i na primjerice olimpijskim igrama, prvih 5-6 sportašica/sportaša/reprezentacija su svi odreda briljantni, sjajni, nadareni i s puno rada, ali ipak, na kraju natjecanja... zlato pripada samo jednom.

image

Hrvatska karate reprezentacija.

DAMIR KRAJAC Cropix

image

Sandra Perković, Mimi Vurdelja

DAMIR KRAJAC Cropix

No, ovo je izbor HOO-a, oni ga potpisuju, pa i to valja na taj način uvažiti. Jedino, neka nam je onda dopušteno primijetiti nešto što odmah upada u oči, i to jako. Ako HOO ima ove godine više laureata u svakoj kategoriji jer im se bilo teško odlučiti za jednog (iako doduše jedne kategorije uopće nema - ženski sastav godine), kako je moguće da su u kategoriji "najuspješniji trener" jednog jednostavno... zaboravili. Ne izabrali. Najuspješniji su treneri zasluženo Zlatko Dalić (nogomet), Veljko Laura (taekwondo) i Vladimir Preradović (judo), ali kako je moguće da nema Ivice Tucka (vaterpolo)? Trener koji je s potpuno redizajniranom reprezentacijom zauzeo vrlo dobro 4. mjesto na SP, igrao polufinale dakle, te spektakularno osvojio naslov prvaka Europe i promovirao cijeli novi naraštaj odličnih igrača!? Bio je između 6 kandidata, ali za HOO nije dovoljno dobar da ponijeti nagradu. Hm, zanimljivo. Mislimo, uvjereni smo da onih 10.000 ljudi iz Spaladium Arene u Splitu i tako šest puta dana, misli drukčije. To je grubi previd i velika pogreška za koju neka se nitko ne ljuti, ali opravdanja nema! Ha, nije niti jedina. Primjerce, u konkurenciji sportaša godine, niti među 6 kandidata nema jednog prvaka Europe u taekwondou, Ivana Šapine. A ima iz čak tri neolimpijska sporta kojima svaka čast, ali ipak...

image

Ivica Tucak, izbornik Barakuda, prvaka Europe i četvrtih na svijetu za HOO nije dostojan nagrade...

RONALD GORSIC Cropix

Srećom pa su se neki laureati sami sjetili onih koji nisu ponijeli priznanje, a zaslužili su ga. Recimo...

- Kada pogledam konkurenciju, ne znam ni koga bi sam izabrao, zato ovim putem naglašavam uspjeh Ivice Tucka i njegovih vaterpolista - rekao je Marijan Kustić, predsjednik HNS-a primajući nagradu nogometašima za Momčad godine. Jednu od dvije momčadi! Ona druga (ili prva, to ni u HOO-u ne znaju) su Barakude čiji je kapetan Ivan Krapić imao zahvalu suigračima, svojem izborniku, ali i...

- Zahvaljujem još jednom, sada s tri mjeseca odstojanja svim onim divnim ljudima u ispunjenoj Spaladium Areni koij su nas dva tjedna nosili do zlata.

Martin Sinković, polovica najbolje štafete ili posade godine (iako su i takvih posada također dvije), nasmijao je nazočne u Kristalnoj dvorani hotela Westin s misli Grunfa iz legendarnog Alana Forda.

- Ako želiš pobijediti, ne smiješ izgubiti.

Bilo je tu još puno govora, izjava, citata, ali primarno stoga jer je bilo obilje laureata. Nagrađenih je bilo koliko u prethodne tri godine zajedno. Istina da smo uspješni u sportu, ali...

Nagrada HOO za životno djelo "Matija Ljubek"

Najveću nagradu Hrvatskog olimpijskog odbora, a koja se dodjeljuje zaslužnicima za životno djelo, nosi ime proslavljenog hrvatskog olimpijca, nekoć i dopredsjednika HOO-a, Matije Ljubeka.

Ovogodišnji laureati Nagrade Matija Ljubek za životno djelo su:

Branko Peašinović - odbojka

Zoran Roje - vaterpolo

dr. Miran Martinac - košarka

Mihovil Nakić Vojnović - košarka

Nikola Plećaš - košarka

Laureati HOO za 2022.

NAJUSPJEŠNIJA HRVATSKA SPORTAŠICA

Barbara Matić (judo)

Lena Stojković (taekwondo)

Sandra Perković (atletika)

NAJUSPJEŠNIJI HRVATSKI SPORTAŠ

Filip Jurišić (jedrenje)

Filip Mihaljević (atletika)

NAJUSPJEŠNIJA HRVATSKA ŽENSKA SPORTSKA EKIPA

Nije izabrana (bez ijedne kandidature iz olimpijskih sportova)

NAJUSPJEŠNIJA HRVATSKA MUŠKA SPORTSKA EKIPA

Hrvatska nogometna reprezentacija

Hrvatska vaterpolska reprezentacija

NAJUSPJEŠNIJI SPORTSKI PAR, ŠTAFETA ILI POSADA

Valent Sinković i Martin Sinković (veslanje)

Šime Fantela i Mihovil Fantela (jedrenje)

NAJUSPJEŠNIJI HRVATSKI TRENER

Zlatko Dalić (nogomet)

Vladimir Preradović (judo)

Veljko Laura (taekwondo)

POSEBNA NAGRADA HOO ZA PROMICANJE SPORTA U MEDIJIMA

TV postaja GP1 (Jastrebarsko)

POSEBNA NAGRADA HOO ZA PROMICANJE HRVATSKE U SVIJETU

Hrvatska nogometna reprezentacija

PRIZNANJE ZA SPORTSKI POTHVAT

Werner Ilić i Martin Cruickshank za pothvat Veslom preko Atlantika

IZUZETNI REZULTAT U NEOLIMPIJSKIM SPORTOVIMA I NEOLIMPIJSKIM DISCIPLINAMA

Sportašica

Mirela Kardašević (ronjenje)

Sportaš:

Petar Klovar (ronjenje)

Ženska ekipa:

Hrvatska karate reprezentacija

Muška ekipa:

Rukomet na pijesku

image

Lena Stojković

DAMIR KRAJAC Cropix

image

Lena Stojković

DAMIR KRAJAC Cropix

image

Marijan Kustić, Nikolina Brnjac, Ivan Kvesić

DAMIR KRAJAC Cropix

image

Veljko Laura

DAMIR KRAJAC Cropix

image

Siniša Krajac, Gordan Jandroković, Zlatko Mateša

DAMIR KRAJAC Cropix

image

Petar Klovar

DAMIR KRAJAC Cropix

image

Nikolina Brnjac

DAMIR KRAJAC Cropix

Linker
25. travanj 2024 14:48