AFP
PRAVA NOĆNA MORA

Putovanje iz pakla za mladu Ukrajinku: ‘Trebalo nam je tri dana do Beograda, uz eksplozije, požare, sirene...‘

Mlada Ukrajinka proživjela je noćnu moru kako bi stigla na Svjetsko dvoransko prvenstvo u atletici
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 19. ožujak 2022. 09:46

Da su okolnosti normalne, Jaroslava Mahučih danas bi bila prva favoritkinja za zlatnu medalju u skoku u vis na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu. Čudesna djevojka zapalila je svijet sporta 2019. kada je samo nekoliko dana nakon 18. rođendana preskočila 2,04 metra i osvojila srebro na SP-u u Dohi. Nije se zaustavila na tome, prošle je zime preskočila 2,06 i došla na treće mjesto svih vremena u dvorani, a na to je nadovezala i naslov europske dvoranske prvakinje, te olimpijsku broncu u Tokiju. I sve to prije 20. rođendana. Mnogi stručnjaci uvjereni su da je ova donedavna tinejdžerica na dobrom putu da za koju godinu pošalje u povijest i svjetski rekord Stefke Kostadinove koji traje već više od tri desetljeća.

image
Sputnik via AFP

Mlađahna Jaroslava za ovu si je zimu zacrtala osvajanje svjetskog dvoranskog zlata, a premda i dalje tvrdi da joj je to cilj, nakon svega što joj se događalo proteklih tjedana vjerojatno će biti zadovoljna ako se iz Beograda vrati s bilo kakvom medaljom. Njezina rodna Ukrajina pod žestokim je napadima ruske vojske i Mahučih se u takvim okolnostima nije uspjela adekvatno pripremiti za SP, ni fizički ni psihički. Njezina svjedočanstva su potresna, kao i mnoga druga koja zadnjih tjedana dolaze iz Ukrajine.

image
AFP

- Bio je 24. veljače, 4.30 ujutro, kada sam se probudila u svome stanu u Dnjipru zbog strašnih zvukova eksplozija, topničke vatre i pucnjave. I prije nego što sam nazvala roditelje, shvatila sam da je počeo rat. Užasan je osjećaj kad razmišljate da je takvo što moguće u 21. stoljeću. Ne mogu riječima opisati što sam osjećala u tim trenucima i voljela bih da nitko na svijetu to ne iskusi - ispričala je Mahučih uoči početka SP-a.

Jasno je da u tim prvim danima nikakvi treninzi nisu dolazili u obzir.

- Nakon sati punih panike, napustili smo grad i preselili se u malo selo nedaleko od kuće. U to vrijeme nitko nije razmišljao o treninzima jer smo bili prisiljeni provoditi dane u podrumu, prateći iz minute u minutu vijesti iz Kijeva, Sumija i Harkiva. Tek nakon nekoliko dana počela sam trenirati, ali ne na stadionu.

image

Dio male ukrajinske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Beogradu

INSTAGRAM/ukr.athletic

Nastup na Svjetskom prvenstvu nije joj bio ni na kraj pameti.

- Bila smo u kontaktu s Ukrajinskim atletskim savezom, sa svojim menadžerom i njegovim ukrajinskim pomoćnikom. Svi smo tražili najbolji i najsigurniji način za nastavak treninga i tek tada smo počeli razmišljati o prilici da nastupim ovdje u Beogradu. Teško mi je i zamisliti kako smo uspjeli, ali u suradnji sa Svjetskom atletskom federacijom, Rumunjskim i Srpskim atletskim savezom, dogovorili smo moj odlazak u Beograd, putovanje od gotovo 2000 kilometara.

I samo putovanje do Beograda pretvorilo se u nevjerojatan izazov.

- Trebalo mi je više od tri dana da dođem ovamo, bilo je to nervozno putovanje. Stotine telefonskih poziva, mnoge promjene smjera, eksplozije, požari i sirene za zračni napad. Voljela bih misliti da je to bila samo noćna mora, ali to je stvarnost u mojoj zemlji. U Beograd smo stigli 9. ožujka. Srpski atletski savez pobrinuo se za nas i omogućio nam treninge, ali nemoguće je zadržati fokus. Sve moje misli su u Ukrajini i sa svim Ukrajincima koji sada brane našu domovinu.

Odlučila je, kaže, nastupiti jer želi predstaviti Ukrajinu na najbolji mogući način na međunarodnoj sportskoj sceni.

- Danas svi Ukrajinci imaju različita bojišta. Moramo se svugdje boriti da dokažemo svoju snagu i moć. Moja prva linija fronte ovih je dana natjecanje u skoku u vis na Svjetskom dvoranskom prvenstvu. Cilj mi je ne samo pobijediti, želim i više od toga.

Uz Mahučih, Ukrajinu u Beogradu predstavlja još pet atletičarki - visašica Irina Heraščenko, daljašica Marina Beh-Romančuk, preponašica Ana Ploticina, motkašica Jana Hladičuk i petobojka Julija Loban.

Linker
03. svibanj 2024 07:04